Travel

Reţetă pentru depăşirea limitelor şi ieşirea din zona de confort: „Îţi este frică? Dacă da, ai de ce!“

21 aug 2017 1709 afişări de Mădălina Dediu Panaete
Din aceeaşi categorie

„Îţi este frică? Dacă da, ai de ce!“ Aşa m-a „încurajat“ un instructor de rafting atunci când m-am urcat într-o barcă şi am luat-o la goană pe un râu învolburat. Nu se referea doar la teama de a cădea în apă. Făcea referire la mintea care ieşea din zona de confort şi nu se mai concentra la problemele cotidiene, ci la depăşirea limitelor.

 

„Dincolo de efectul acela de eliberare pe care îl au turiştii, de bucurie şi de mândrie de sine pentru că au reuşit să depăşească un obstacol sau propriile limite, mie un alt efect al sportului îmi place. Când fac rafting sau drumeţii în munţii patriei, românii încep să-şi aprecieze ţara şi să îşi dorească râuri curate şi nepoluate“, spune Doru Munteanu, un antreprenor care după ce a călătorit prin Statele Unite ale Americii şi Canada s-a „aşezat“ la Colibiţa (judeţul Bistriţa-Năsăud) şi a înfiinţat centrul de vacanţe active Căliman Club şi o pensiune tradiţională pe malul lacului.

Pasionat de sporturi nautice, Doru Munteanu a făcut prima dată rafting în anii ’90 pe un râu din Canada, iar apoi a revenit în România şi a început să practice acest sport, dar şi altele pe râul Bistriţa Ardeleană. La fel ca el, şi alţi români au început să prindă gustul sportului în natură şi mai ales al vacanţelor active, care implică pe lângă relaxarea de după într-o cameră de hotel sau într-o pensiune, şi rafting, canoe, mountain biking, alpinism, dar şi schi nautic sau windsurfing. După astfel de experienţe, există doar două variante. Devii dependent sau iei o pauză (lungă sau permanentă) de relaxare.

„Cu siguranţă există o tendinţă a românilor de a se îndrepta către vacanţe active. Nu ne putem compara cu nordicii, dar în ultimii ani şi românii ne întreabă de activităţile pe care le pot face în vacanţă“, afirmă Lucian Boronea, director general al Accent Travel, companie de turism care vinde vacanţe în România. El afirmă că nu avem infrastructura chiar bine dezvoltată, iar în ceea ce priveşte kiting-ul spre exemplu nu ne ajută foarte mult vântul în Marea Neagră, dar sunt grupuri care practică acest sport în zona Năvodari.

La fel ca şi Doru Munteanu, şi alţi antreprenori au simţit potenţialul sportului în România astfel că rafting sau canoe se pot face şi pe râurile Buzău, Mureş sau Olt. Pe de altă parte, în Marea Neagră se poate face sailing, dar şi scufundări, deşi puţini sunt cei care ştiu de „comorile“ ascunse de pe litoralul local. Munţii sunt însă cei mai ofertanţi din punctul de vedere al sporturilor extreme şi nu numai. „Eu practic mountain biking sau enduro şi văd foarte multe grupuri care merg cu biciclete pe vârful munţilor. Există foarte multe opţiuni pentru sporturi, mai ales în zona montană“, mai spune Lucian Boronea, care merge o dată la câteva săptămâni cu bicicleta sau motocicleta pe munte.

Până la urmă, relaxarea completă este diferită pentru fiecare. Poate fi la spa, la o şedinţă prelungită de masaj. Poate fi însă şi atunci când adrenalina atinge cote maxime în timp ce barca o ia la vale pe un râu care face „spume“. Sau după ce reuşeşti să ajungi cu bicicleta pe vârful unui munte şi de acolo vezi toată valea şi drumul pe care ai reuşit să-l parcurgi. Sau după ce ai ajuns în port cu velierul după ce vântul şi valurile te-au purtat spre orizont. Sau...