Travel

Reportaj din Berlin, oraşul care în 25 de ani s-a transformat în cea mai "cool" capitală a lumii: "A adunat ce este mai bun de peste tot"

10 nov 2014 3566 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Paris este cel mai romantic oraş din lume, Londra cel mai cosmopolit, iar Roma, toată lumea ştie că Roma este oraşul etern. În acest context, cu o concurenţă atât de acerbă, ce titlu mai poate lua Berlinul, un oraş care a fost divizat câteva decenii şi care abia de 25 de ani încearcă un lifting care să îl scoată din umbră. Toate „operaţiile estetice“ prin care a trecut capitala Germaniei după căderea zidului au ajutat-o însă să se transforme în cea mai „cool“ capitală a lumii, un oraş modern, unde vechiul şi noul se împletesc şi unde cerul este decorat cu zeci de macarele care promit să continue schimbarea.

Prima dată am ajuns la Berlin acum zece ani, la prima mea ieşire din ţară. Îmi amintesc că m-a impresionat, dar nu şi-a lăsat amprenta asupra mea la fel de puternic precum aveau să o facă ulterior New Yorkul, Roma sau Praga. Nu m-am grăbit să mă întorc, aşa că nu am mai revenit la Berlin până acum o lună şi jumătate, oraşul având la dispoziţie un deceniu ca să îşi schimbe hainele sobre şi prăfuite şi să mă surprindă cu aerul său artistic, pe alocuri chiar avangardist.

Cu câteva zile înainte de plecare m-am întâlnit cu Srdjan Kovacevic, antreprenorul care deţine în România mai multe magazine de lux, printre care Alsa Uomo, Max Mara şi Emporio Armani. Abia se întorsese de la Berlin, unde participase la invitaţia Samsung la IFA, cel mai mare târg de tehnologie şi comunicaţii din lume. Deşi a văzut întreaga lume şi deşi agenda sa cuprinde cel puţin o călătorie pe săptămână, omul de afaceri nu mai fusese la Berlin de 20 de ani. „Este un mix între vechi şi nou, între Paris şi Hong Kong. Este un oraş care a adunat ce este mai bun de peste tot“, aşa l-a descris antreprenorul care la întoarcerea de la IFA povestea la fel de entuziast despre gadgeturi, noutăţile din tehnologie şi vibe-ul oraşului, după cum aţi putut citi în ediţia aniversară a După Afaceri Premium.

Berlinul îl iubeşti sau îl urăşti, nu există cale de mijloc. Nu te cucereşte cu arhitectura tipic nemţească, nici cu noile construcţii care se ridică parcă peste noapte (localnicii spun că după câteva luni de lucrări schimbările devin deja evidente). Galeriile de artă, oamenii relaxaţi şi cartierele boeme precum Mitte sau cele neliniştite precum Kreuzberg sunt cele care dau Berlinului titlul de „cel mai cool“ oraş.

„Germanilor nu le place Berlinul pentru că nu este deloc un oraş tipic german. De fapt nu are nimic din tradiţionalismul München-ului sau din frumuseţea Hamburgului“, spune Dora, o unguroaică mutată acum doi ani la Berlin pentru studii. Totuşi, Berlinul este un mix de culturi, de naţionalităţi şi de influenţe care îl fac unic.

Ca să iei adevăratul puls al oraşului trebuie să dai o fugă până în Kreuzberg, unde la ora 11.00 sigur găseşti un local boem unde să mergi la brunch, după prânz poţi poposi într-o galerie de artă, seara într-unul dintre zecile de baruri cu muzică live, iar după miezul nopţii te aşezi la coadă pentru a intra într-unul dintre cele mai populare cluburi din Berlin.

Puţine cartiere din capitala Germaniei şi-au pus umărul la fel de mult la schimbarea palpabilă a oraşului care acum trăieşte intens în orice oră din zi şi noapte. Înconjurat din trei părţi de zid, cartierul care a aparţinut de Berlinul de Vest a atras încă dinainte de 1989 artişti neînţeleşi, imigranţi şi hippioţi care şi-au construit aici un sanctuar. Astăzi, la 25 de ani de la căderea zidului, cartierul încă mai găzduieşte artişti care şi-au pus amprenta asupra zonei fie cu graffiti, cu galerii de artă sau cu localuri cu muzică live.

Când pleci din Kreuzberg, trebuie să mergi pe jos până la East Side Gallery, mai exact „rămăşiţele“ zidului, care sunt la rândul lor o galerie de artă în aer liber, cu 105 opere care au scris istorie. Una dinte cele mai cunoscute este „Sărutul dintre Leonid Brejnev (preşedintele Rusiei între ’64 şi ’82) şi Erich Honecker (politician german care a condus Germania de Est din ’71 până puţin înaintea căderii zidului Berlinului)“. Cel mai bun moment pentru a admira galeria este noaptea pentru că atunci ai toate picturile doar pentru tine şi alţi câţiva curioşi.

Pentru iubitorii de artă în aer liber, de galerii şi muzee, Berlinul este oraşul ideal, ele fiind „împrăştiate“ pe toată harta capitalei germane. Pentru cei care nu sunt dispuşi să meargă mult, germanii au construit o insulă a muzeelor fix în inima oraşului, adunând laolaltă cinci muzee, de pictură, sculptură sau istorie. După o vizită în două din cele cinci, chiar şi cei mai curajoşi vor simţi că îi lasă picioarele şi ochii, însă cu siguranţa vor fi mai bogaţi spiritual după ce au analizat-o pe Nefertiti şi au admirat operele impresioniştilor francezi.

Tot un fel de muzeu, doar că de artă contemporană, este şi Parla­mentul German care merită o vizită pentru că este în sine o operă de artă, care îmbină, ca tot Berlinul, vechiul şi noul. Arhitectura sobră se îmbină cu structurile de sticlă de la interior şi din cupolă. De sus din cupola în spirală poţi admira Berlinul şi îţi poţi imagina că esti Angela Merkel.

Acesta este unul dintre puţinele exerciţii de imaginaţie la care te îmbie Berlinul, în rest îţi oferă porţii săţioase de realitate pe care le serveşti cu plăcere pentru că în capitala Germaniei guşti artă şi relaxare, nu forţa celei mai puternice economii din Europa.