Travel

Litoralul bulgăresc pare că nu mai ascunde niciun secret. Şi totuşi, Nessebar este "o perlă" a turismului de la sud de Dunăre, cu case din piatră la parter şi cu etaje de lemn, biserici de la începutul celui de-al doilea mileniu şi ziduri de pe vremea tracilor, alături de zeci de restaurante moderne

04 sep 2018 1762 afişări de Bogdan Alecu
Din aceeaşi categorie

Nessebar, Nesebur sau Neseber. Oricare dintre variante este corectă. Reprezintă numele unui mic orăşel de pe ţărmul Mării Negre, care are o istorie neîntreruptă de mai bine de 3.000 de ani. Aflat în patrimoniul UNESCO de 27 de ani, micul port pescăresc atrage zeci de mii de turişti anual datorită istoriei sale în principal, dar nu numai.

Cele mai mari surprize apar exact acolo de unde nu te aştepţi. Acesta poate reprezenta motto-ul unei vacanţe reuşite pe litoralul Mării Negre. Mai ales că în Bulgaria poţi descoperi locuri uimitoare la doar câţiva kilometri distanţă de resorturile all-inclusive.

Nessebar reprezintă o astfel de surpriză apărută tocmai de unde nu te-ai aştepta. Dacă în nordul litoralului bulgăresc regăsim Balchik-ul, o adevărată perlă la Marea Neagră, în sud se află micuţul Nessebar. O „nestemată“ şi el, doar că diferită.

Case din piatră la parter şi cu etaje de lemn - arhitectură specifică pescarilor greci şi bulgari de la mijlocul mileniului trecut -, biserici de la începutul celui de-al doilea mileniu şi ziduri de pe vremea tracilor, alături de zeci de restaurante şi terase unde poţi savura delicii bulgăreşti sau greceşti. Aşa poate suna pe scurt descrierea micului orăşel vechi Nessebar.

Bulgaria este cunoscută în primul rând datorită noilor staţiuni de la malul Mării Negre ce promovează regimul „all inclusive“. Dar, dincolo de noile hoteluri din staţiuni se ascund vechile cetăţi pe care bulgarii le-au pus în valoare.  Astfel, cum mergi pe strada principală din „noul“ Nessebar, deodată vezi în faţă un drum îngust precum un pod, iar pe stânga, o veche moară şi mulţi turişti. Din acest motiv, cel mai bun moment pentru a vizita zona este tocmai în miezul zilei, după prânz, când cei mai mulţi turişti se retrag în camerele de hotel. Probabil vă întrebaţi dacă totuşi căldura nu este prea mare, însă briza răcoroasă a mării şi umbra dată de clădiri asigură tot confortul necesar. Întocmai precum în Grecia, pe stradă mai întâlneşti şi câte un smochin discret din care poţi mânca fără probleme fructe proaspete.

Dar Nessebar înseamnă mai mult decât atât. Printre magazinele cu ceramică tradiţională, vândută sub aproape toate formele imaginabile, se ascund şi mici galerii de artă, fie că discutăm despre tablouri, desene sau icoane pictate pe lemn. La doi paşi de acestea se regăsesc zeci de terase amplasate strategic pe coasta „insulei“ de unde poţi admira de la circa 30 de metri înălţime marea şi litoralul bulgăresc. Asta dacă nu cumva pescăruşii distrag prea tare atenţia.

Iar cu o asemenea privelişte, o cafea turcească sau un espresso italienesc, alături de un iaurt „stors“ cu dulceaţă de smochine, o simplă după-amiază de vară devine perfectă.      

Aşa arată Nessebarul astăzi. Dar de unde începe istoria acestui orăşel? Cândva, în urmă cu mai bine de 3.000 de ani, legenda spune că Melsas, un trac, a pus bazele oraşului Melsambria. Acesta a fost ocupat ulterior de greci în secolul al şaselea înainte de Hristos şi tot atunci apar şi unele clădiri precum templul cel mare dedicat zeului Apolo, dar şi teatre şi clădiri de locuinţe. După greci au urmat romanii, iar după scindarea Imperiului Roman a urmat dominaţia bizantinilor. Odată cu acel moment au început să apară şi bisericile, cea mai mare fiind Sfânta Sofia, după numele catedralei din Constan­tinopol. Bulgarii şi-au făcut apariţia în secolul al nouălea, iar construcţia de noi biserici a continuat. Odată cu venirea otomanilor după căderea Constan­tinopolului în 1453, Nessebar intră într-o nouă sferă de influenţă. Dar chiar şi aşa, sultanii permit în continuare construcţia de noi biserici, iar în oraş îşi fac încă o dată apariţia pescarii greci.

Anii trec, iar oraşul continuă să trăiască, indiferent de cine se află la conducere. Ba mai mult, Nessebarul trăieşte de fiecare dată o nouă viaţă. Cea mai recentă datează din 1960 când dezvoltarea zonei este reluată, bulgarii pun bazele complexului turistic Sunny Beach din apropiere. Un complex menit pentru distracţie, în coasta unui oraş care respiră istorie.