Travel

Există puţine locuri în lume unde să simţi spiritul Crăciunului ca în Viena. Cum arată capitala Austriei în perioada sărbătorilor? GALERIE FOTO

27 nov 2018 3209 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Crăciunul este pentru mulţi sărbătoarea preferată din an, este acea perioadă sinonimă cu munţi de cadouri – primite şi dăruite, cu mese îmbelşugate şi cu brazi care mai de care mai frumos împodobiţi şi luminaţi. Mai sunt şi acei Grinch care abia aşteaptă să se termine cu agitaţia cu care vin la pachet sărbătorile de iarnă. Dar chiar şi pe aceştia din urmă ajunge să îi cucerească această atmosferă de poveste care se aşterne peste cele mai multe dintre oraşe.

Există totuşi puţine locuri în lume unde să simţi spiritul Crăciunului ca în Viena. Capitala Austriei se îmbracă în haine de sărbătoare încă de la jumătatea lunii noiembrie, şi nu le leapădă până în ianuarie. Iar atunci rămâne parcă „golaşă”, deşi o salvează arhitectura barocă. Simţi totuşi lipsa pieţelor de Crăciun care timp de două luni te întâmpină la tot pasul cu arome fructate şi dulci, simţi lipsa luminiţelor aprinse uneori chiar din timpul zilei şi chiar a vitrinelor care revin la design-ul clasic de peste an. Începând cu noiembrie întregul oraş este îmbrăcat de sărbătoare, în ‘haine’ care mai de care mai strălucitoare. Iar cum Crăciunul nu e Crăciun fără vin fiert, ciocolată caldă şi turtă dulce, atunci o vizită la Viena nu poate fi completă fără o porţie (cel puţin) din fiecare.

Austriecii au construit însă un adevărat meniu de sărbători, mai variat ca o masă de Crăciun, cu felurite tipuri de punch şi wurst, cu salate variate dar care să meargă bine cu vremea de afară.

Iar dacă frigul cumva ajunge în oase – ceea ce e nu doar posibil ci chiar probabil în decembrie şi ianuarie – atunci aceeaşi Viena te aşteaptă cu sutele de cafenele îmbietoare, unele cu sute de ani de istorie, iar altele nou-nouţe, dar cu reţeţe proprii. De altfel, e imposibil să ajungi în capitala Austriei şi să nu treci pragul unei cafenele, fie ea tradiţională - cu mese de marmură, tavane înalte din lemn sculptat manual şi prăjituri pregătite după reţeletele originale -, fie modernă, cu mult lemn şi cafea prăjită în incintă.

Fiecare are farmecul ei. Cele noi te lasă să guşti cafele din toate colţurile lumii, cafea de specialitate culeasă manual şi prăjită personal de proprietarul locului. Aşa este cazul CoffeePirates, cafeneaua votată a fi cea mai bună din Viena şi chiar din Austria. Cele istorice sunt de fapt o călătorie în timp, în vremuri de mult apuse. Relaţia dintre Viena şi cafea începe să se scrie încă de la finalul secolului al 17-lea, primele cafenele devenind loc de întâlnire pentru artişti prrecum Mozart, Beethoven, Josef Strauss, Gustav Klimt sau Egon Schiele. Dacă ai noroc, poţi ajunge să stai în acelaşi colţ, la acelaşi geam cu ei, şi să priveşti aceeaşi Viena, doar un pic întinerită, culmea, de trecerea timpului. Iar în umbra acestor locuri istorice, parte a patrimoniului UNESCO, se dezvoltă şi locuri noi, cool, cu arhitectură modernă şi cafea proaspat prăjită.

Wiener Melange, Franziskaner, Einspänner, Maria Theresia sau Fiaker sunt doar câteva dintre specialităţile care au pus Viena pe harta internaţională a cafelei încă de acum câteva sute de ani. De altfel, cafenelele tradiţionale ale Austriei au intrat în patrimoniul UNESCO începând cu 2011, iar După Afaceri Premium a mers într-o „misiune” de recunoaştere. Mai multe detalii despre această faţă a Vienei vom povesti în noul număr al revistei.
Până atunci, Austrian Airlines, compania aeriană fanion a Austriei, va aduce pentru câteva zile la Bucureşti aroma cafelei vieneze tradiţionale, care înmiresmază de sute de ani străzile capitalei austriece. Mai exact, Austrian Airlines va deschide un pop-up cafe vienez în spaţiul Beans&Dots, din incinta Palatului Universul de pe strada Ion Brezoianu, nr. 27 din Bucureşti. În perioada 5-11 decembrie, iubitorii de cafea vor putea încerca o serie de specialităţi vieneze la Cafe Viena, din spaţiul Beans&Dots. Aceast loc va fi modelat după chipul şi asemănarea clasicelor cafenele vieneze care au intrat în patrimoniul UNESCO.

Şi cum o cafea vieneză nu poate fi preparată oricum şi de oricine, la început de decembrie un barista din Austria va veni la Bucureşti unde va lucra după reţetele tradiţionale pentru o aromă şi un gust autentic. Iar cum o cafea nu merge mereu singură, ea poate fi asortată cu snacksuri şi produse de patiserie. Tot vieneze.

Mai mult, pentru cei care doresc să plece acasă cu mai mult decât aroma şi amintirea unei cafele autentic vieneze, acelaşi barista va organiza o serie de workshop-uri.