Travel

Nu departe de Bucureşti, însă totuşi în inima naturii, patru antreprenori au creionat un loc menit să aducă laolaltă o pensiune butic şi un restaurant de fine dining. Iar, printre păduri «nedomesticite» şi păşuni alpine, experienţa se poate completa cu drumeţii sau ture cu caiacul. GALERIE FOTO

14 oct 2019 4070 afişări de Mădălina Dediu Panaete
Din aceeaşi categorie

Toamna vine deseori cu un sentiment de nostalgie, de parcă ai mai fi vrut să ţii pe loc vara călduroasă. În gastronomie şi în industria ospitalităţii, fiecare anotimp are însă o nouă însemnătate, iar perioada frunzelor ruginii aduce cu sine parcă mai multă energie. La pensiunea ATRA Doftana din Valea Doftanei, situată la doar 100 de metri de malul Lacului Paltinu, toamna aduce o nouă poveste în peisajul feeric, dar şi în farfurii.

„Toamna la ATRA are un farmec aparte, de aceea, chiar dacă ai vizitat Valea Doftanei vara, te invităm să te bucuri de foliaj şi de peisajele colorate din această perioadă. Tabloul munţilor împăduriţi, care îşi oglindesc culorile ruginii în apa de smarald a lacului Paltinu, devine şi mai pitoresc, fiind presărat de stogurile de fân din grădinile din zonă“, descrie Emil Munteanu, unul dintre fondatorii ATRA, peisajul din jurul pensiunii.

Niciunul dintre cei patru proprietari - Emil Munteanu, Eduard Di­mitriev, Ştefan Mustaţă şi Răzvan Florea - nu are background în domeniul turistic, însă cei patru prieteni şi-au dorit să creeze în România un loc care să oglindească toate lucrurile pe care le-au văzut şi le-au învăţat în vacanţele pe care le-au petrecut împreună. Aşa a luat naştere ATRA Doftana, o pensiune cu cinci margarete în care cei patru antreprenori au investit peste un milion de euro, inclusiv din fonduri europene. Nu putea lipsi din peisaj un restaurant de fine dining, care foloseşte ingrediente din zonă. „Adesea, meniul de toamnă à la carte se va schimba sau va avea preparate noi, în funcţie de ce avem la îndemână. Fiecare preparat, fiecare farfurie care iese pe uşa bucătăriei ATRA are o poveste de spus, o poveste despre ingredientele folosite, despre oamenii care le-au produs, despre modul în care au fost pregătite, iar toate acestea vor fi reflectate într-un gust şi o aromă diferite. Mai bogată. Mai pitorească.“ Omul care are grijă ca ingredientele să ajungă în cea mai delicioasă formă în farfurie este chef George Manolache, care a început activitatea în bucătarie la 17 ani în oraşul natal, Focşani. Însă, în opinia lui, atunci când îţi pui bazele carierei de bucătar trebuie să explorezi cât mai multe bucătării, stiluri şi să înveţi de la cât mai mulţi mentori. Timp de trei ani a explorat bucătăriile lumii fiind stabilit în mare parte la Londra şi Copenhaga.

„Aici a activat în restaurante cu renume, unele de 3 stele Michelin, altele parte a unui hotel de 5*, experimentând cu bucătăria din America Latină, japoneză, americană, scandinavă, franceză, englezească modernă, pentru a învăţa cum să pună în valoare ingredientele folosind tehnici moderne”, spune Emil Munteanu. La ATRA, Chef George a adus creativitatea sa debordantă şi tehnicile atât de variate, prin care încearcă să obţină gustul UMAMI din fiecare preparat, indiferent că foloseşte gusturi sud-americane, europene sau asiatice pentru a pune în valoare ingredientele locale. Din grădina pensiunii şi de la micii producători din zonă ajung în bucătăria ATRA dovleci plăcintari, păstăi mov, praz, napi, sfeclă şi hrean. Însă nu putea să lipsească din meniu caşcaveaua specifică comunei Valea Doftanei, dar şi alte brânzeturi. Din pădure sunt culese ciupercile şi cătina.

„În fiecare dimineaţă, în bucătăria ATRA, din cuptor iese rumenă pâinea proaspăt coaptă. Carnea folosită în meniul de toamnă este una puţin mai grasă decât cea folosită pentru construirea meniului de vară. Aceasta trebuie să ofere acel confort al mâncării care te încălzeşte.“ Astfel, toamna la ATRA veti găsi în meniu muşchi de vită, cotlet de oaie, jumări, cotlet de porc şi porumbel, mai spune Emil Munteanu. În sinergie cu conceptul Farm to Table şi promovarea produselor româneşti, lista de vinuri conţine exclusiv vinuri locale. De altfel, în fiecare weekend restaurantul pensiunii organizează cine de tip Food& Wine Pairing. Proprietarii ATRA vor să transforme grădina într-o fermă cu livadă, sere de legume şi plantaţii, astfel încât acestea să „alimenteze” restaurantul.

Însă toamna nu este doar despre preparate gustoase, ci şi despre activităţi în aer liber care să ne pregătească pentru iarna care ne va îndepărta cu greu de lângă şemineu. În curtea pensiunii, oaspeţii se pot relaxa în zona de hamace şi şezlonguri aşezate chiar pe malul Lacului Paltinu.

„Cadrul natural din Valea Doftanei este dominat de păduri «nedomesticite», păşuni alpine şi plante rare. Cei care îşi doresc să petreacă timpul liber într-un mod activ, pot opta pentru trasee montane ghidate, cules de ciuperci şi fructe de pădure cu un ghid local, ciclism montan şi caiac cu echipamente din dotarea pensiunii, trasee offroad organizate, picnic în vârf de munte, vizită la stână şi degustări de preparate locale“, mai povesteşte Emil Munteanu. Pentru clienţii corporate se organizează diverse activităţi de team building şi relaxare – workshop-uri de gătit, degustări de vinuri în diferite formate, cooking show-uri, cine pe întuneric, sesiuni de yoga, ateliere de pictură sau de împletit coşuri cu meşteşugari locali.

De asemenea, proprietarii ATRA au dezvoltat şi vila UNO, care se află la doar 5 minute de mers pe jos sau cu barca de ATRA, chiar pe malul Lacului Paltinu, în inima naturii. Ea este destinată romanticilor, răsfăţurilor, familiilor şi întâlnirilor de socializare.

„Aici, am creat un spaţiu unde oamenii se pot reconecta cu ei înşişi, cu cei din jur şi cu natura.“ Astfel, chiar dacă toamna nu-i chiar ca vara, nu trebuie să lăsăm chiciura şi vremea mai rece să ne ţină în casă.