Travel

Antreprenorii care reinventează satul românesc: Cum au ajuns şemineul Wifi şi designul scandinav în casa bunicilor şi ce planuri de criză au cei care au pariat pe turismul rural?

22 apr 2020 2039 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Investiţiile continuă, în unele cazuri, pentru perioada post-pandemie, chiar dacă politicile de preţ ale micilor antreprenori din turism se vor adapta pentru o cerere care va fi afectată de scăderea veniturilor.

O serie de antreprenori au decis renovarea completă a proprietăţilor moştenite, dar în comparaţie cu cei care au refăcut întocmai arhitectura de altă dată, aceştia au adus un design şi elemente de smart-home în case de aproape 100 de ani.

Astfel, a pornit un fel de reinventare a satului românesc, în anumite zone ale României, singurul lucru care mai aminteşte de viaţa la ţară fiind liniştea locurilor. Deşi putenic loviţi de pandemia de COVID-19, unii antreprenori spun că vor folosi acest timp pentru a mai face câteva investiţii, astfel încât atunci când restricţiile de călătorii vor fi ridicate, turiştii vor avea noutăţi de descoperit.

Casa inteligentă de la ţară

„Am decis să ne mutăm în România după ce timp de mai mulţi ani am studiat, lucrat şi locuit în diferite ţări din Europa”, spun Aleksander şi Raluca, soţ şi soţie, care se ocupă de administrarea casei de vacanţă Guesthouse Transylvania, din Porumbacu de Sus, un sat aflat la 35 de kilometri de Sibiu.

Aleksander este născut în Hamburg şi are studii în turism, administrând în trecut hoteluri în Grecia, Spania şi Bulgaria, iar Raluca este născută în Sibiu şi a studiat economia, fiind şi ea pasionată de turism.

„Când ne-am întors în ţară am decis că trebuie să salvăm casa, pentru arhitectura sa foarte frumoasă şi construcţia sănătoasă. Dacă nu ar fi fost întreţinută, s-ar fi degradat. Am vrut pe de o parte să transformăm în realitate visul părinţilor Ralucăi, de a avea un loc unde să se retragă la ţară. Pe de alta, am urmărit să creăm o casă deschisă pentru cei ce iubesc liniştea şi natura, dar în care să aibă tot confortul unui cămin cu tehnologie de ultima oră”, spune Aleksander.

Astfel, dintr-o casă simplă de vacanţă, care la început nici măcar nu avea apă sau curent, cei doi au făcut un smart-home, prezenţă oarecum exotică în peisajul rural autohton.

„Casa este dotată cu sistemul Google, care îţi permite să foloseşti comenzi vocale pentru a aprinde luminile sau a da drumul la TV, la Netflix şi la muzică. În plus, este complet autonomă din punctul de vedere al încălzirii, utilizând sistemul Tado, care permite fiecărui calorifer să fie comandat de la distanţă, optimizând temperatura. Inclusiv şemineul din living funcţionează prin Wifi, pornind şi stingând-se singur, astfel încât oaspeţii să nu fie nevoiţi să depună niciun efort pentru a beneficia de un confort maxim”, spun cei doi. Liniile de design alese pentru Guesthouse Transylvania, proprietate listată şi pe platforma Travlocals.com, sunt de inspiraţie scandinavă, iar primele lucrări de renovare au început în martie 2017 şi s-au terminat în octombrie 2017. Apoi casa a trecut prin mai multe proiecte de renovare, pentru că, după cum spune Aleks, în acest business trebuie mereu să vii cu ceva nou.

„O casă expusă turismului necesită <<un refresh>> măcar de 2 ori pe an.” Casa este concepută pentru a găzdui 10 persoane şi este formată din parter şi etaj. La parter există un spaţiu pentru luat masa cu bucătărie deschisă şi o baie. La etaj se află cele 2 dormitoare mari, cu câte 2 paturi duble, iar în pod s-a amenajat un treilea dormitor, cu un prici pe post de pat dublu, din care se vad munţii Făgăraş în toata splendoarea lor. Curtea are 1.000 mp, include un loc de joacă pentru copii, un ciubăr cu funcţie de aeromasaj care se încălzeşte automat, un loc de grătar şi loc de foc de tabără. De asemenea, vizitatorii pot juca ping-pong, fotbal, badminton sau trage cu arcul.

Există şi planuri de viitor

„Am dorit să creăm un loc în care oaspeţii sunt la munte, aproape de natură, dar în care să nu le lipsească nimic. În plus, am apelat la tehnologie pentru că ştim că poate simplifica multe şi te poate ajuta să-ţi ocupi timpul”, mai spun proprietarii Guesthouse Transylvania.

În acest moment însă, la fel ca toate proprietăţile turistice, şi Guesthouse Transylvania este închisă din cauza pandemiei de COVID-19. Cei doi spun că vor folosi totuşi această pauză impusă pentru a mai face câteva renovări, dar şi pentru a iniţia un alt proiect.

„Lucrăm în paralel la un proiect nou, pe care l-am denumit Mountainglamping, şi prin care sperăm să dezvoltăm şi mai mult latura rurală şi apropierea de natură. Este vorba de deschiderea unui resort de glamping pe un teren de 8.000 mp de unde se vede în toată splendoarea lanţul de munţi Făgăraş.”

Cei doi spun că în primă fază vor amplasa 2 corturi de 50 mp fiecare, dotate cu facilităţi de lux, 2 dormitoare, baie, jacuzzi, şemineu şi sistem de încălzire pentru a fi folosite şi iarna. Fiecare cort va avea spaţiul lui privat de cel puţin 500 mp. În apropierea corturilor se va găsi şi o bucătărie comună unde se va putea pregăti masa.

„Încă nu putem da o dată pentru deschidere deoarece lucram conştient şi în siguranţă şi suntem nevoiţi să ne adaptăm situaţiei actuale”, mai spun Aleks şi Raluca.

Ranch american de 100 de ani

Loft Chalet, din comuna Mânăstirea-Humorului, Suceava, este o altă iniţativă care reîmprospătează satul tradiţional, dar de data aceasta cu accente nordice şi de ranch american.

„În decizia de a investi în acest proiect am cântărit şi ataşamentul pe care îl avem faţă de locurile natale. Acesta este şi motivul pentru care am ales să ne întoarcem din capitală, unde am locuit în ultimii 10 ani”, spun Cristian şi Andreea Moroşan, antreprenorii, proiectanţii şi arhitecţii din spatele Loft Chalet, disponibil şi el pe platforma Travlocals.com.

Cei doi spun că au urmărit cu interes reconversii de clădiri vechi, o modă care în România încă este la început, aşa că s-au gândit că şura ridicată de stră-străbunici acum mai bine de 100 de ani când s-au mutat în Bucovina, ar fi o clădire cu potenţialul în acest sens.

„Iniţial ne-am gândit la o casă privată de vacanţă. Dar după mai multe discuţii şi o analiză făcută de soţul meu care este designer, proiectul s-a transformat astfel încât să poată acomoda mai multe persoane, în ideea de închiriere.”

Lucrările au debutat în mai 2017 şi s-au finalizat în luna decembrie anul trecut. Stilul este o îmbinare între vechi şi nou, tradiţional bucovinean şi modern, cu tentă nordică şi de ranch american.

„Primul lucru pe care ni l-am propus atunci când am început lucrarea a fost să profităm cât mai mult de valoarea estetică a lemnului şi a structurii originale, la care am adus un minim de intervenţii. Al doilea lucru pe care l-am urmărit a fost ca silueta şi cromatica construcţiei să se potrivească cu arhitectura şi istoricul Bucovinei. Acest stil a fost rafinat în zonă de sute de ani şi are o frumuseţe aparte: iconica de acum <<casă a bunicilor>>. Stilul modern a fost utilizat pentru a ne putea bucura de peisaj prin suprafaţa larg vitrată şi pentru a lăsa lumina naturală să pună în evidenţă materialele folosite - lemn, piatră, metal.”

Strategii post-pandemie

Loft Chalet este o cabană de munte cu un spaţiu deschis pe 2 niveluri. Capacitatea de cazare este de 10 adulţi şi 4 copii în 5 dormitoare cu baie proprie şi se închiriază integral.

„Iubim spaţiile deschise, aşa că am folosit jumătate din clădire pentru a crea un living spaţios, cu tavan înalt şi cu suprafaţă vitrată generoasă. Bucătăria este complet utilată, inclusiv cu o sobă pe lemne pentru cei care cred că mâncarea gătită la foc molcom are alt gust. Afară avem un foişor cu sobă, ceaun şi grătar, cu o vedere frumoasă spre împrejurimi.”

Nici în acest caz planurile nu se opresc din cauza crizei sanitare.

„Pe termen mediu vrem să terminăm de amenajat căsuţa mică (din curtea chalet-ului) care va fi un spaţiu de socializare multifuncţional. Ne gândim la cei care vor să facă un team building şi ar avea nevoie de o sală de prezentare. Sau la un spaţiu care să includă un bar, sală de jocuri, iar la etaj poate fi un spaţiu de joacă pentru copii sau un extra dormitor.”

Cei doi antreprenori mai spun că vor să finalizeze sauna şi se gândesc şi la un ciubăr cu apă în aer liber.

„Avem idei de amenajare a grădinii, a unui loc de joacă pentru copii şi a unui spaţiu de relaxare cu hamace şi baldachin. Pe termen scurt aşteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile şi cât de repede se redresează situaţia. O primă măsură va fi să modificăm preţurile în funcţie de cerere şi în funcţie şi de celelalte locaţii de pe piaţă. Vom oferi în continuare discount-uri pentru închirieri pe termen mai lung”, au mai precizat cei doi.