După Afaceri

The show must go on: Cum s-au reinventat concertele în pandemie, cine a investit în modele de business drive-in şi ce evenimente vin în august?

28 iul 2020 502 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

În liniştea lăsată de anularea unor festivaluri precum UNTOLD şi Electric Castle, sunt artişti şi iniţiative care reuşesc să tulbure tăcerea celei mai ciudate veri din ultimii ani. Cine sunt cei care au decis să meargă mai departe şi cum au reuşit acest lucru? Ascultaţi în continuare.

„Artiştilor le este dificil să stea departe de scenă pentru atât de mult timp“, spune Delia, unul dintre cei mai longevivi muzicieni locali, specialistă în reinventări încă din 1999.

Astfel, Delia a devenit primul artist care a spart gheaţa în plină pandemie de coronavirus, organizând în perioada 5-7 iunie o serie de concerte în aer liber, la Verde Stop Arena, în Bucureşti, cu respectarea condiţiilor de distanţare socială. La începutul lunii viitoare, pe 8 august, Delia va mai susţine un concert, cu un concept de tip drive-in, în Sibiu.

„Pe lângă dorul de scenă şi public, a mai fost şi dorinţa de a reporni industria de spectacole, fiindcă pe lângă artiştii pe care oamenii îi văd pe scenă, într-o astfel de echipă lucrează un număr mult mai mare de oameni: de la cei care se ocupă de marketing şi vânzarea de bilete, continuând cu o serie întreagă de tehnicieni de scenă şi terminând cu cei din bandul unui artist. Toti aceşti oameni depind de restartul activităţilor din industria organizatoare de spectacole“, explică Delia.

Cum a decurs însă concertul din iunie, o premieră puţin dorită de oricine, dar un exemplu că lucrurile pot cumva să funcţioneze chiar şi în condiţii care au transformat în realitate cele mai extravagante distopii?

„Am respectat numărul maxim impus de autorităţi de 500 de spectatori plătitori de bilet. Pe lângă aceştia au mai avut acces persoanele din staff şi presa“, spune Delia.

Ea mai precizează că spectatorii au urmat un traseu strict la intrarea în locaţie care a inclus verificarea temperaturii corporale, dezinfectarea mâinilor şi trecerea prin tunelul de dezinfectare.

„Au primit măşti şi mănuşi la cerere din partea organizatorilor, iar în locaţia concertului au stat pe fotolii puf amplasate la distanţă de 2 metri între ele.“

Inclusiv pe scenă au fost respectate distanţele, astfel că instrumentiştii au stat la doi metri unul de altul.

„Au fost 3 show-uri în 3 zile consecutive, aşa că la primul show a fost un pic ciudat cu aceste reguli de distanţare socială. Plus că au fost şi emoţiile reîntâlnirii cu un public live. Însă ne-am obişnuit rapid cu noile reguli, iar publicul a fost foarte entuziasmat şi a reacţionat foarte bine.“

Desigur, lucrurile nu au fost uşoare, limita de 500 de persoane distanţate anulând o bună parte din energia unui concert live. Nici din punct de vedere financiar

businessul de concerte, de un anumit calibru, nu poate funcţiona la „capacitatea“ de 500 de persoane.

„Însă suntem optimişti şi sperăm că situaţia se va ameliora.“

În plus, după acest prim test, Delia şi ai săi spun că lucrează la câteva proiecte pentru anul acesta, atât în zona de evenimente, cât şi pe partea de colaborări şi piese noi.

„Sunt câteva surprize pe care le pregătim pentru anul acesta. Prima ar fi o colaborare probabil... neaşteptată pentru mulţi. Abia aştept să vă pot da mai multe detalii atât despre piese noi, cât şi despre concertele mari ce vor urma.“

Până atunci, o altă industrie s-a mobilizat, cea cinematografică. Astfel, au apărut primele investiţii în spaţii de tip drive in.

UNIVERSUM, firmă de arhitectură de evenimente, a lansat deja două astfel de concepte care permit desfăşurarea unor concerte, festivaluri, show-uri de stand-up comedy sau spectacole de teatru, totul outdoor.

„Event Park Snagov a fost dezvoltat din dorinţa de a desfăşura evenimente în condiţii de maximă siguranţă în situaţia actuală. Organizatorii şi-au dorit să vină în sprijinul partenerilor, dar şi al celor care erau în căutare de soluţii pentru provocările cu care se confruntau“, spun reprezentanţii UNIVERSUM.

Aşa a apărut şi conceptul Event Park, a cărui misiune este să ajute la restabilirea normalităţii şi reîntoarcerea oamenilor în spaţii verzi pentru relaxare: dar în care oamenii respectă regulile de distanţare socială, toate acestea în timp ce se bucură de activităţile cu care erau obişnuiţi până acum.

Reprezentanţii UNIVERSUM mai precizează că investiţia a avut la bază 10.000 euro resurse suplimentare, dar majoritatea necesităţilor au fost rezolvate cu ajutorul resurselor deja existente şi parteneriate. Event Park Snagov a fost lansat pe 1 iunie şi permite accesul a 150 de maşini.

În completarea acestuia, pe 19 iunie a fost lansat şi DriveIn Romexpo, spaţiu de evenimente în aer liber realizat de UNIVERSUM în parteneriat cu Romexpo şi Arena Events.

„DriveIn Romexpo este cel de-al doilea spaţiu de evenimente în aer liber, care va avea, pentru început, 183 de locuri disponibile şi un ecran LED de mari dimensiuni FULL HD. Este o experienţă nouă pentru bucureşteni în mijlocul oraşului şi este cel mai mare spaţiu amenajat pentru evenimente drive-in din Capitală“, mai spun reprezentanţii UNIVERSUM.

Aceştia explică faptul că DriveIn Romexpo împreună cu Event Park Snagov au fost gândite ca fiind cele două variante de escapadă a bucureştenilor din agitaţia urbană. Evenimentele drive-in oferă intimitate şi un sentiment de libertate, pentru că din interiorul vehiculului se poate regla volumul, aerul condiţionat şi încălzirea după preferinţă. Este o formă cu adevărat alternativă de divertisment: cinema plus cină, în acelaşi loc, cu acces rapid, în timp ce se păstrează distanţarea recomandată de autorităţi.

„Toate proiectele noastre din ultimele 3 luni şi jumătate au în prim-plan siguranţa tuturor celor implicaţi, de la evenimentele

online pe care le desfăşurăm acum cu toată echipa remote, la Event Park Snagov unde regulile de distanţare şi igienă sunt extrem de stricte, iar întreaga echipă de organizare este echipată astfel încât să nu fie nimeni pus în pericol, dar şi la Romexpo lucrurile sunt la fel de stricte. Toate aceste măsuri, care înainte păreau ireale, acum sunt normale, fireşti“, mai spun reprezentanţii UNIVERSUM.

Iubitorii de film mai au o bucurie, pentru că recent şi organizatorii TIFF (Festivalul Internaţional de Film Transilvania) au anunţat că povestea merge mai departe, chiar şi cu scenariul complet refăcut din 2020. Astfel, cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc între 31 iulie şi 9 august 2020. Amânat din cauza măsurilor de restricţie adoptate de autorităţi în această primăvară, TIFF propune o ediţie de vară cu multe proiecţii în aer liber, atmosferă de vacanţă şi un program adaptat contextului. Atât deschiderea oficială, cât şi gala de închidere vor avea loc în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în inima oraşului, se arată pe site-ul oficial al festivalului.

„Avem şansa de a fi alături de un public care în toate aceste luni de izolare ne-a transmis că ne aşteaptă şi ne susţine. Suntem pregătiţi să aplicăm toate măsurile de protecţie impuse de autorităţi pentru spaţiile în aer liber şi sperăm ca, în cel mai scurt timp, să avem şi confirmarea normelor pentru proiecţiile din sălile de cinema. Întreaga organizare va prioritiza siguranţa spectatorilor“, explică Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului.    

Proiecţiile în aer liber vor fi organizate în spaţii clar delimitate, iar scaunele vor fi poziţionate la distanţă unele de altele. Accesul se va face prin culoare care să permită triajul. Spectatorii se vor bucura de seri cu filme în Piaţa Unirii Open Air, Iulius Mall Open Air, Arkhai Sculpture Park de la Vlaha, Castelul Banffy de la Bonţida sau în curtea Institutului Francez. Alte spaţii de proiecţie vor fi anunţate în curând, se mai precizează pe site-ul TIFF.

IDEO IDEIS, festivalul de teatru născut în vara anului 2006 în Alexandria, transformat într-un proiect de educaţie alternativă, merge şi el mai departe.

„IDEO IDEIS #15 se întâmplă pe 5-9 august în următoarele oraşe: Alexandria, Baia Mare, Boto­şani, Bucureşti, Buzău, Câm­pina, Roman, Sibiu şi Timişoara“, spun organizatorii festivalului.

Probabil, lista evenimentelor care vor avea loc anul acesta se va completa şi cu alte iniţiative, gândite pentru aceste timpuri care schimbă radical una dintre cele mai dinamice industrii.

Iar motivul este simplu: the show must go on, într-un fel sau altul.