Style

Din vorbă-n vorbă cu Ufuk Tandoğan, executivul care timp de nouă ani a fost CEO al Garanti BBVA România: Am descoperit România dintr-o nevoie, dar am ajuns să o iubesc ca pe propria casă. Una dintre regiunile mele preferate din ţară, unde sunt întotdeauna foarte fericit să mă întorc, este Bucovina

23 feb 2021 159 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Ufuk  Tandoğan este unul dintre cei mai longevivi CEO din industria bancară, el conducând operaţiunile Garanti BBVA România timp de aproape nouă ani. Mandatul său se încheie în această primăvară, însă perioada în care el s-a aflat la conducerea băncii a însemnat nu doar o oportunitate profesională, ci şi una personală pentru executivul care astfel a ajuns să considere România o a doua casă. A bătut ţara în lung şi-n lat, i-a dedicat două cărţi în care a descris frumuseţile meleagurilor locale - atât de puţin cunoscute de turiştii din toată lumea -, i-a savurat vinurile - în special pe cele din zona viticolă Dealu Mare - şi i-a cunoscut oamenii. După cum spune chiar el, simte România aproape de sufletul său, deşi nu s-a născut aici. „Am descoperit România dintr-o nevoie, dar am ajuns să o iubesc ca pe propria casă, în ultimii nouă ani.“ Ce alte pasiuni mai are Ufuk Tandoğan, ne spune chiar el.

 

Obiectele pe care le port mereu cu mine şi care mă reprezintă sunt... Pixul şi ceasul sunt accesoriile mele preferate. În plus, am întotdeauna cu mine trabucuri, o brichetă şi un mic humidor de trabuc.

Cartea pe care o citesc acum este... „When Running Was Young and So Were We“, de Jack Welch. Scrierile lui Welch au o abordare unică, iar această carte reflectă în totalitate stilul său, fiind o lecţie de ambiţie şi despre cum să devii un lider bun. Înainte de aceasta, am citit o carte al cărei titlu ar fi tradus în limba română ca „Oaia neagră la putere“ - este o biografie a lui Jose Mujica, al 40-lea preşedinte al Uruguayului, cunoscut drept „cel mai sărac preşedinte din lume“ sau „ultimul erou din politică“, aşa cum îl numea Emir Kusturica.

Pasiunea mea este... Probabil că ar trebui să spun banking, dar nu vreau să fiu prea clişeic :) să spunem că lectura, călă­toriile şi sportul, toate împreună m-au transformat, de-a lungul anilor, în ceea ce sunt în prezent.

Destinaţia de vacanţă pe care aş recomanda-o este... oriunde la malul mării. Sunt un fan al bucătăriei mediteraneene şi al bucuriei pe care ţi-o oferă o carte citită pe plajă şi un pahar de vin savurat seara. Cu toate acestea, aş recomanda cu căldură vacanţele în România, deoarece sunt încă mulţi oameni care nu cunosc frumu­seţile naturale şi destinaţiile încărcate de istorie ale acestei frumoase ţări. Acesta este motivul pentru care în a doua mea carte, o versiune extinsă a primei - „Descoperă România“, am împărtăşit notele mele de călătorie cu privire la 5 destinaţii locale suplimentare - Caraş-Severin, Racoş, Dealu Mare, Râşnov şi Amfiteatrul Transilvania, locuri mai puţin cunoscute, dar care merită vizitate cel puţin o dată în viaţă. Scopul ambelor cărţi a fost de a contribui la creşterea gradului de conştientizare al publicului cu privire la bogăţia României.

O descoperire recentă în Bucureşti este... căldura oamenilor şi cât de uniţi sunt aceştia în vremuri dificile. Cred că aceasta este o trăsătură care îi defineşte pe toţi românii şi mă bucur tare mult să constat acest lucru, chiar şi în aceste momente. Descopăr în continuare lucruri minunate aici, deşi trăiesc în România de aproape nouă ani.

Beau mereu cu plăcere.... Sunt un fan al vinurilor româneşti. Dealu Mare este una dintre zonele viticole pe care le prefer, podgoriile de aici, din „patria vinurilor“, fiind la fel de renumite ca Bordeaux sau Toscana. Aş reaminti podgoriile Davino, unde, dacă ajungeţi, nu puteţi rata o degustare de vinuri şi încerca un vin roşu sec creat din soiurile de struguri Cabernet Sauvignon, Merlot şi Fetească Neagră, cu un gust complex şi expresiv. Un alt loc pe care îmi place să-l vizitez şi în care mă simt bine de fiecare dată este Lacerta Winery, una dintre cele mai moderne crame din Dealu Mare, locul perfect pentru o excursie de o zi, împreună cu familia şi prietenii.

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou este... să vizitez gara. Sunt un fan al căilor ferate, care spun multe despre istoria unui loc. Ori de câte ori am ocazia să văd o gară veche, parcă aş descoperi o comoară.

Un artist pe care l-aş colecţiona dacă aş putea este... Aş colecţiona meşteri locali români, care modelează ceramică neagră, în Bucovina. Sunt fascinat de satul Marginea, o atracţie naţională şi mondială, cunoscut pentru ceramica sa neagră, unică în lume. Marginea a devenit un centru de olărit în secolul al XVI-lea şi şi-a păstrat tradiţiile de-a lungul timpului.

Sporturile care îmi plac sunt... alergatul, care pentru mine se traduce prin libertatea minţii şi a spiritului, un test de rezistenţă fizică şi psihologică; şi, desigur, este benefic pentru sănătate.

Filmul românesc şi actorul meu preferat... Îmi place actorul Dragoş Bucur. Iar cele mai bune filme, pentru mine, sunt Hawaii şi Moartea domnului Lăzărescu.

Restaurantul meu preferat este... În Bucureşti, sunt fanul câtorva restaurante bune din centrul vechi şi din partea de nord a oraşului, precum şi al teraselor din Herăstrău. În ţară, una dintre descoperirile mele recente este Amfiteatrul Transilvania din Moeciu, unde puteţi gusta mâncăruri delicioase şi sănătoase şi vă puteţi bucura de o seară relaxantă. Acesta este un loc fermecător, izolat de turismul de masă.

Un loc de neuitat pe care l-am descoperit în călătoriile mele este... România. Simt România aproape de sufletul meu, deşi nu m-am născut aici. Am descoperit România dintr-o nevoie, dar am ajuns să o iubesc ca pe propria casă în ultimii nouă ani. Mandatul meu aici a adus şi o schimbare importantă în stilul meu de viaţă şi, împreună cu un upgrade profesional, am dobândit şi o experienţă culturală extrem de interesantă. O parte din activitatea mea a presupus să călătoresc prin ţară şi să stabilesc legături de afaceri cu mediul de business din România. În consecinţă, am avut privilegiul de a descoperi peisaje minunate şi de a experimenta natura primitoare şi ospitalieră a poporului român. Una dintre regiunile mele preferate din ţară, unde sunt întotdeauna foarte fericit să mă întorc, este Bucovina.

Obiectele mele preferate din garderobă sunt... costumele pentru serviciu şi echipamentele sportive pentru alergare sau mers la sală.

Publicaţiile pe care îmi place să le citesc sunt... mari publicaţii internaţionale, precum Financial Times, Bloomberg, revista Time şi Reuters. Şi, de asemenea, Ziarul Financiar. Urmăresc totodată, îndeaproape, ultimele tendinţe de pe LinkedIn, o sursă revigorantă de informaţii.

Am dăruit cel mai frumos buchet de flori... Fără îndoială, soţiei şi fiicei mele.