Style

Tips & Tricks. Unora le place golful, în vreme ce alţii preferă să-şi petreacă repausul de după afaceri cântând sau chiar compunând muzică. Cinci manageri români ne-au povestit despre pasiunile care prind glas atunci când businessul intră în pauză

08 mai 2021 490 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„Să-ţi vând un pont!“ este, probabil, una dintre expresiile - folosite în business şi nu numai - specifice culturilor din toată lumea. Cele mai bune surse de inspiraţie sunt, de cele mai multe ori, oamenii de lângă noi, aşa că După Afaceri Premium dă sfoară-n ţară şi pune reprezentanţii din lumea businessului în faţa unor provocări mai puţin stresante decât cele din viaţa de zi cu zi a afacerilor. Unora le place golful, în vreme ce alţii preferă să-şi petreacă repausul de după afaceri cântând sau chiar compunând muzică. Despre pasiunile care prind glas atunci când businessul intră în pauză am vorbit cu cinci manageri români. Dacă vreţi să aruncaţi o privire în culisele vieţilor lor după afaceri, citiţi-le răspunsurile!

 

Bogdan Nicoară,

CEO şi cofondator al Bright Spaces, o platformă de vizualizare a clădirilor de birouri:

„Timpul meu se împarte acum foarte mult între familie, care s-a mărit recent, şi businessul de tehnologie pentru industria de real estate pe care îl construiesc alături de echipa Bright Spaces. Încerc să îmi fac timp şi pentru hobby-uri, mai ales pentru că îmi oferă un alt tip de disciplină, o stare de bine şi mă ajută să dau un restart minţii, destul de solicitată din zona de business.

Am un ritual zilnic care include aproximativ 30-45 de minute de meditaţie, yoga şi sport, dimineaţa, iar seara citesc. În ultima vreme m-am întors către science fiction. Mi-am redescoperit pasiunea pentru literatura SF după mulţi ani de literatură de business şi studii de caz, pentru că am simţit nevoia de a visa, de a mă uita în viitor şi de a mă deconecta de la day2day tasks.

Când ne-am mutat din fostul birou, toate cărţile pe care le adunasem în biblioteca de acolo au fost donate. În ultima cutie însă, am descoperit o carte mică, o nuvelă scrisă de Isaac Asimov, care m-a cucerit. De atunci, mi-am propus să îi citesc toată opera, mai ales pentru imaginaţia lui, modul în care propune diferite modalităţi de organizare a societăţilor (de pe diferitele planete ale Universului Asimov) şi care, în parte, se aliniază cu ideile mele despre tehnologie şi sustenabilitate. Citindu-l, prind mai mult curaj să mă uit departe în viitor şi fac un exerciţiu constant de imaginaţie încercând să aduc acele informaţii şi potenţiale produse sau procese în zilele noastre.

De asemenea, m-am alăturat şi unui grup de mastermind, unde pe lângă discuţiile de

business, workshop-uri şi networking, se organizează multe ieşiri în natură, un alt hobby pentru care îmi fac timp cel puţin o dată pe lună. Până acum, am făcut rafting, offroad, tracking pe munte cu urcare pe trei vârfuri montane într-o zi şi urmează multe alte experienţe interesante de tip survival sau trasee cu o tentă mai spirituală.“

 

Alex Bratu,

country manager al retailerului de mobilă şi decoraţiuni JYSK România:

„Am primit cadou de Moş Crăciun, în jurul vârstei de zece ani, o chitară acustică şi acela a fost momentul în care am simţit o dragoste la prima vedere pentru acest minunat instrument, o pasiune şi o legătură ce nu s-a schimbat în niciun fel, nici după câteva decenii. Chiar dacă primele experienţe legate de chitară au fost mai degrabă intuitive şi «după ureche», uşor-uşor am început să dezleg tainele instrumentului şi să devin autodidact.

Evident că regret că nu am avut şansa de a studia temeinic instrumentul şi de a urma liceul de muzică Dinu Lipatti şi Conservatorul, însă viaţa m-a dus într-o altă direcţie. În mod ironic, locuiesc lângă liceul Lipatti acum.

Nu aveam nici YouTube sau alte platforme cu care să evoluăm atunci când eram tineri, cantitatea de informaţii ajutătoare pentru un autodidact fiind extrem de redusă şi greu de găsit. Cred că dorinţa de a scrie versuri şi a compune muzică a venit de la sine, eu fiind o fire curioasă, creativă şi mereu în căutare de ceva nou, diferit.

Am început cu mici fraze muzicale, încercări de versuri, rime, teme muzicale. Sunt genul de persoană care este mai degrabă interesată de partea instrumentală a unei piese, de partea tehnică a unei compoziţii şi las mereu versurile să completeze fraza muzicală.

În 2010, la 35 de ani, am decis să fac un pas înainte, să adun toate încercările de creaţie de până atunci şi să realizez un material discografic în limba engleză numit Beyond Today. Întreg materialul audio se poate găsi pe YouTube pe canalul meu - Alex Bratu. Responsabili cu ajutorul pe partea de înregistrări şi producţie muzicală sunt Adrian Tăbăcaru şi Andy Ionescu, materialul fiind produs la studioul lor Taine Multimedia. De asemenea, lansarea albumului a fost precedată de un videoclip al piesei Running Away, cel responsabil cu regia fiind Andi Ioniţă.

Experienţa a fost deosebită şi asta m-a motivat să merg mai departe şi să scriu un nou material muzical, însă de data aceasta în limba română, înţelegând că de fapt ne putem exprima şi comunica mult mai bine cu publicul nostru în limba maternă. De acord, limba engleză este mult mai potrivită pentru mediul artistic, sună mai bine, se mulează mai bine unui mesaj, însă pentru cei care nu sunt nativi, poate fi un dezavantaj la nivel de comunicare, atunci când ne propunem să avem un text mai consistent.

Acest album se numeşte «Un alt anotimp» şi a fost, de asemenea, produs la studioul Taine Multimedia, fiind precedat de un videoclip realizat de Andrei Butica pentru piesa Departe de Rele. Totodată, am încercat şi o altă abordare creativă pentru o altă piesă, Eroul fără nume, aceasta având un videoclip realizat într-o manieră inedită de desen animat de Ştefan şi Ducu Buzea.

Anul 2019 a adus o provocare deosebită, găsind o modalitate prin care să transmitem mesajul partenerilor de la Hope and Homes for Children România, printr-o piesă - Am nevoie de tine - pe care am scris-o şi înregistrat-o alături de zece artişti deosebiţi. Videoclipul a fost realizat de Claudiu Mitcu şi a făcut parte din campania HHC şi JYSK România.

După acest proiect, am început să explorez muzical posibilitatea de a compune un material discografic diferit, în care piesele erau create în jurul altor artişti, care, prin interpretarea şi aportul lor, să aducă o notă personală, un parfum aparte şi, astfel, să putem avea un material eclectic, dar integrat într-o poveste închegată. Aşa a apărut, în 2020, cel de-al treilea album, numit «Alegorii muzicale - partea I», o colecţie de 11 piese diferite interpretate de nouă artişti. Există şi un videoclip la piesa Salvează-te de tine, interpretată de Pavel Ulici, filmat în Perth, Australia, de Andi Ioniţă. În următorul an va apărea şi partea a doua din trilogie, am început să lucrez la acest material.

Avantajul de a fi un artist independent, care nu are nicio constrângere de ordin artistic, este unul imens, într-o lume în care extrem de mulţi oameni foarte talentaţi nu au nici mijloacele necesare să se expună public, nici libertatea artistică pe care şi-ar dori-o, fiind, din păcate, obligaţi să urmeze anumite tipare, indicaţii sau reţete comerciale.

Pentru mine este suficient dacă muzica pe care o compun poate aduce emoţie celor din jur. Nu caut să fiu cunoscut în mod special, îmi sunt suficiente aprecierile celor din jurul meu.“

 

Adrian Minuţă,

CEO al producătorului de acoperişuri Bravo Europa:

„Am ajuns să joc golf întâmplător. Am fost cucerit pe loc şi am reuşit să-i conving şi pe membrii familiei să joace. Este un sport minunat de familie şi oricând avem ocazia, indiferent pe unde călătorim, încercăm să ne facem timp pentru a juca.

Golful este un sport care te ajută să evadezi în natură şi îţi dă un sentiment de libertate şi de bucurie. Totuşi, nu este un sport uşor, solicitându-te atât fizic, cât şi, mai ales, mental. Ca în viaţă, golful are suişuri şi coborâşuri şi te trece prin diverse stări emoţionale, pe care trebuie să înveţi să le gestionezi. Este un rollercoaster emoţional şi o provocare mentală, în care principala luptă o dai cu tine.

Orice lovitură nereuşită are un impact asupra stării de spirit şi a încrederii de sine. Loviturile uşoare, la care eşti obligat să nu greşeşti, sunt cele mai grele. Aşa cum loviturile grele, acolo unde aşteptările şi şansele de reuşită sunt mici, îţi oferă cele mai mari satisfacţii. Mai sunt loviturile pe care trebuie să le dai în afara câmpului tău vizual - acestea te umplu de speranţe şi iluzii.

Dumnezeul golfului are un rol determinant, pedepsindu-te sau răsplătindu-te pe neaşteptate, în cele mai incredibile feluri. Pe lângă toate aceste emoţii, sunt partenerii de competiţie, cei cu care împărtăşeşti bucuria de a juca.“

 

Iulian Cîrciumaru,

acţionar şi preşedinte al consiliului de administraţie al Holde Agri Invest, companie care operează terenuri agricole:

„Jocul de şah l-am învăţat de la tatăl meu pe când aveam 9-10 ani, dar am ajuns să-l perfecţionez abia după vârsta de 30 de ani, la început autodidact, apoi cu ajutorul unui antrenor. Un moment important, care mi-a întărit pasiunea pentru şah, a fost cel în care am citit cartea lui Bob Rice, antreprenor şi jucător profesionist de şah - Three Moves Ahead: What Chess Can Teach You About Business -  şi am descoperit câte asemănări sunt între jocul de şah şi strategia în afaceri.

Şahul este un joc cu o complexitate enormă, care necesită mult timp şi exerciţiu pentru perfecţionare, motiv pentru care, chiar dacă sunt la un nivel cel mult mediu, îmi este dificil să mai progresez, din cauza timpului limitat pe care îl aloc acestei pasiuni. Momentan, singurul mediu în care reuşesc să mai exersez şahul este cel online, prin aplicaţia chess.com.

Închei cu unul dintre citatele mele preferate despre şah, relevant şi dincolo de joc, spus de Emanuel Lasker, cel care a fost campion mondial vreme de 27 de ani: «When you see a good move, look for a better one».“

 

Andrei Cionca,

CEO al Impetum Group, care reuneşte CITR, ROCA şi ROCA X:

„Am descoperit golful în 2010, în Turcia, cu câţiva prieteni. M-a intrigat complexitatea şi dificultatea lui, dar nu

i-am dedicat suficient timp în primii ani şi «relaţia» noastră nu a fost una nemaipomenită. Apoi mi-am dat seama că, dacă nu investesc timp pentru învăţare şi antrenament, nu voi putea să avansez, să joc pe teren şi să beneficiez în mod real de valoarea pe care o aduce. Şi am decis să îi dedic mai mult timp. A fost o decizie inspirată, pot spune, pentru că golful pentru mine a devenit pasiune. Îmi completează bine obiectivele şi simt că per total îmi aduce o stare de bine şi de «step forward into growth». Golful se potriveşte foarte bine cu structura mea şi, per total, e complementar cu tot ce fac eu. Pentru că orice lovitură este o încercare de mai bine, de a descoperi, de a învăţa, de a evolua, indiferent că eşti la driving range (terenul de antrenament - n. red.) sau într-o competiţie de amatori. Şi este totodată cea mai bună cale de întoarcere către tine.

Apreciez golful pentru că are cea mai rapidă buclă de feedback în mecanismul de luare a unei decizii, adică între evaluarea situaţiei, planul de acţiune, execuţia şi feedbackul. Cu alte cuvinte, înainte să te aşezi la minge pentru lovitură, faci o evaluare a situaţiei: stabileşti obiectivul - locul unde vrei să ajungă mingea.

Apoi alegi crosa potrivită care să te ajute să faci asta ţinând cont de mai mulţi factori: suprafaţa de pe care loveşti, înclinaţia, temperatura, vântul, etc. Apoi urmează execuţia - adică swingul de golf pe care dacă îl faci bine ai şanse să ajungi unde ţi-ai propus. Şi după aceea, în câteva secunde, vezi şi rezultatul şi poţi evalua dacă ai luat decizii bune sau nu. Deci, pe lângă beneficiile cunoscute de a petrece timp de calitate în natură cu familia, prieteni sau parteneri de afaceri, golful e un sport care te provoacă profund şi prin asta îţi oferă şansa să te descoperi. Este un sport al minţii, care te pune faţă în faţă cu tine, cu viziunea ta, cu strategiile alese şi rezultatele pe măsură, cu reuşitele sau neputinţele personale.

Un alt aspect interesant în golf este că este complet contraintuitiv. Spre exemplu, în mişcarea de golf, pentru ca mingea să ajungă cât mai departe, nu trebuie să depui multă forţă fizică, ci să acţionezi lin şi cu încredere şi să ai un impact bun. Un alt beneficiu al golfului este că poţi juca peste tot în lume şi nu te poţi plictisi fiindcă fiecare teren este diferit, aşa cum fiecare lovitură este diferită.

În România, joc la Theodora Golf Club, în zona Alba, unde este un teren complet, la standarde înalte şi într-o zonă foarte frumoasă. Mai joc la Paul Tomiţă, tot în Alba, şi la Cluj, la Sun Garden, un teren de 9 cupe. Dar mergem şi în alte ţări precum Bulgaria, Turcia, Dubai, Cipru, Franţa. În proximitatea Bucureştiului încă nu avem un teren de golf la standarde internaţionale şi prin urmare comunitatea noastră de golf este disipată, nu îşi uneşte forţele.

Sper ca în următorii ani să avem un teren şi în proximitatea Bucureştiului care să includă şi o academie naţională de golf, un factor decisiv în dezvoltarea acestui sport în România, mai ales în rândul copiilor. Pentru ei golful oferă lecţii foarte preţioase: îi învaţă să gândească în perspectivă, strategic, dar şi să plănuiască în detaliu, să se concentreze, să fie prezenţi în fiecare moment, să-şi cunoască şi stăpânească emoţiile şi, mai presus de toate, să nu se dea bătuţi. Golful dezvoltă şi o cultură a parteneriatului şi fair play pentru că, deşi fiecare jucător joacă pentru scorul propriu, partenerii de joc se sprijină şi se felicită pentru orice lovitură bună. Cu siguranţă voi valorifica mai mult această pasiune. Valorile companiilor de sub umbrela Impetum Group pe care îl conduc sunt foarte similare cu cele ale golfului. Scopul nostru e să avem o contribuţie notabilă la dezvoltarea economică a României prin cultura antreprenorială bazată pe parteneriat pe care o practicăm şi o împărtă­şim. Ne educăm continuu pentru performanţă, pentru a descoperi valoarea, investim în inovaţie, iar orice decizie pe care o luăm pe termen scurt trebuie să aibă sens şi pe termen lung. Ca în toate aspectele businessului, căutăm să avem un impact şi în dezvoltarea golfului în România, dar despre asta vom discuta la momentul oportun.“