Style

Sculptoriţa care face bijuterii pentru Rihanna sau Kanye West: Folosesc aripi de scarabeu din Vietnam, colţi de mamut de 40.000 de ani şi perle din Tahiti

09 ian 2017 1955 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Un colier din scoici găsite pe plajă, bucăţi de bijuterii vechi cumpărate din piaţa de antichităţi şi câteva perle roz. Aşa arăta prima bijuterie meşterită de mâinile olandezei Bibi van der Velden. Între timp, procesul s-a mai rafinat, la fel şi materialele, iar Bibi poate să creeze azi o bijuterie pornind chiar şi de la un ceas de buzunar vintage, de la obiectele antice din familie sau - de ce nu - de la un dinte de mamut vechi de 40.000 de ani. Poate dumneavoastră ridicaţi din sprâncene, dar Rihanna sau Kanye West au aprobat aceste asocieri excentrice.

„Am crescut într-o familie foarte creativă, de artişti. Mama mea (celebrul sculptor Michele Deiters) m-a învăţat multe lucruri şi mi-a arătat că totul e posibil dacă ai imaginaţie. Când eram mică, ştiam că vreau să devin sculptor şi asta am şi făcut. Doar că uneori îmi exercit această pasiune la o scară mai mică, în bijuterii“, spune artista, născută în New York, dar crescută pe târămuri europene, în Anglia şi Olanda.

Pasiunea pentru bijuterii şi-a descoperit-o şi aprofundat-o ulterior în Florenţa, unde a mers să studieze artele plastice şi unde a început să colecţioneze obiecte vechi din care simţea nevoia să creeze ceva nou, o nouă formă de artă.

Sculptura ei la scară mică le-a inspirat pe Rihanna, pe Sienna Miller şi pe Garance Doré (fotograf şi una dintre cele mai cunoscute bloggeriţe de fashion - n.red.) să-i poarte creaţiile la evenimente, iar cântăreţul de hip-hop Kanye West a folosit bijuteriile ei ca accesorii pentru prezentarea liniei sale de haine la Paris. Imediat după, mai multe personalităţi regale au început să-şi înnobileze vestimentaţia cu piesele create de ea.

„Lui Kanye West i-au plăcut mai ales piesele Mam­­moth“, spune Bibi, pentru După Afaceri Pre­mium. Colecţia Mammoth are la bază colţi de mamut descoperit în Siberia, iar operele ilustrează animale din preistorie, la fel ca materialul din care sunt făcute.

„Cred că bijuteriile pot spune multe despre personalitatea cuiva, indiferent că e vorba despre o femeie sau un bărbat. Oamenii ceva mai introvertiţi nu vor purta niciodată una dintre piesele mele de dimensiuni mai mari, cum e inelul Scarab Fly, însă le va plăcea inelul mic cu maimuţă sau cel cu mai multe feţe. La fel ca moda, bijuteriile sunt un instrument prin care să te exprimi pe tine, dar şi emoţi­ile, poveştile şi viziunea ta asupra lucrurilor în viaţă“, e de părere Bibi van der Velden.

Aţi citit „maimuţă“? Da, aţi citit bine. Bibi vede în ele cele mai amuzante şi inteligente animale de pe planetă. Bijuteriile cu maimuţe au fost următorul pas după cele cu banane. Din această combinaţie s-a născut Monkey Collection, o serie de bijuterii din argint şi aur roz de 18 carate, în care micile reprezentări ale animalelor sunt desăvârşite cu diamante maro.

Şi nu sunt singurele extravaganţe din portofoliul lui Bibi van der Velden. O clientă i-a cerut cândva o piesă inedită, un inel compus din doi şerpi încolăciţi. Când apăsa pe limba unuia dintre ei, un compartiment secret se deschidea în inel. Acolo proprietara îşi putea ţine medicamentul de care era dependentă.

Munca lui Bibi se împarte între mai multe continente, iar birourile companiei pe care o conduce se găsesc în Olanda, Elveţia, Franţa şi Bangkok. Materia primă provine însă din toate colţurile lumii.

„Am materiale din tot felul de locuri. Folosesc aripi de scarabeu (un tip de insectă - n. red.) din Vietnam, pentru că oamenii de acolo mănâncă aceste insecte, dar fără aripi, aşa că eu le folosesc în bijuteriile mele. De asemenea, folosesc colţi de mamut de 40.000 de ani, perle din Tahiti şi jad din China. Diamantele vin din mai multe zone, cum ar fi Africa sau America de Sud. Le selectez în funcţie de inspiraţie, de diversitate şi de durabilitate“, îşi explică Bibi van der Velden procesul de creaţie.

Pasiunea pe care o pune în bijuterii este şi motivul pentru care artista crede că, atunci când cauţi o asemenea piesă, important este ca, mai înainte de orice, „să te îndrăgosteşti“ de ea şi abia apoi să o cumperi, după ce simţi că există ceva deosebit care vă poate lega.

„Nu pentru că e la modă sau pentru că ar fi o investiţie bună. O bijuterie trebuie să spună povestea celui care o poartă şi în funcţie de asta devine perfectă.“

Evident, nicio bijuterie pe care Bibi o poartă nu este lipsită de poveste, de la verigheta tatălui ei, care-şi are mereu locul pe degetul mare, până la inelul cumpărat odată cu naşterea fiicei ei. La brăţări, preferinţele sunt surprinzătoare pentru un creator de bijuterii. Un şnur de bumbac lipit de un măr de plastic? De ce nu, până la urmă?