Style

Playlist pentru 2021. Belonging to something bigger

22 feb 2021 152 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

De aproape 11 ani conduce un business care a ajuns la venituri de 621 de milioane de lei şi 80 de magazine în România. Anterior, lucrase vreme de cinci ani la Intersport, unde a fost manager comercial. Este country managerul retailerului de mobilier şi decoraţiuni Jysk România, o subsidiară a grupului scandinav. Când nu este manager însă, Alexandru Bratu se lasă pradă pasiunii pentru notele muzicale. A cochetat la un moment dat chiar cu ideea de a-şi pune întreaga carieră în slujba acestei pasiuni, dar a renunţat. Nu s-a lăsat însă de amintirile discurilor (vinilurilor) tatălui, cele care au fost factorul declanşator al ataşamentului pentru notele de pe portativ, şi nici de oportunităţile de a se refugia în ele pentru o clipă de respiro. De amorul artei. Muzicale.

 

Ce înseamnă muzica pentru dumneavoastră? Dacă ar fi să ne daţi o scurtă definiţie a rolului pe care muzica îl joacă în viaţa dumneavoastră personală şi profesională, care ar fi aceea?

Muzica este locul în care mă regăsesc şi îmi resetez sistemul atunci când este suprasolicitat, este un refugiu spiritual şi un loc intim. Muzica este locul în care nu există impostură sau incompetenţă, este acel loc în care artistul se expune exact aşa cum este. Muzica este locul în care regulile şi procedurile pot fi îmbinate astfel încât pot să facă loc improvizaţiei şi spiritului liber. Muzica este liantul universal care uneşte oameni care, de altfel, nu se cunosc şi posibil să fi fost mijlocul prin care strămoşii noştri au reuşit să rezoneze împreună şi să creeze acel sentiment de „belonging to something bigger“.

Care este prima dumneavoastră amintire legată de muzică şi cum v-a influenţat ea ulterior?

Cred că au fost discurile de vinil ale tatălui meu, cu colecţii întregi de samba şi bossanova interpretate de orchestra radio. Pri­mul concert rock la care am participat a fost în 1989, unde cap de afiş erau Promusica din Timişoara şi Iris. Dar cred că momentul în care m-am îndrăgostit iremediabil de muzica rock a fost când am ascultat un album Judas Priest, în 1988.

Care sunt genurile muzicale pe care le preferaţi şi de ce? Ce muzică alegeţi să ascultaţi, spre exemplu, când faceţi sport sau când lucraţi acasă sau când, pur şi simplu, vreţi să vă relaxaţi?

Sunt foarte interesat de tehnicalitate în general şi de complexitatea partiturii, de aceea sunt atras de mai multe stiluri muzicale. Puţină lume ştie, de exemplu, că muzica tradiţională din regiunea Bulgariei/ Macedoniei este extrem de complexă, având tonalităţi şi moduri orientale, ortodoxe medievale, măsuri compuse. În cea mai mare parte a timpului însă, ascult jazz şi rock în mai multe stiluri, precum şi progressive metal sau djent. Atunci când alerg nu ascult muzică, este momentul în care încerc să mă conectez cu natura. Alergând în parc timp de o oră, am şansa să fiu doar cu mine, fără telefon sau alte device-uri, şi este un moment în care îmi pot pune ordine în gânduri.

Care consideraţi că este artistul generaţiei dumneavoastră şi de ce?

De departe Metallica, chiar dacă la ultimul concert am refuzat să mă duc. E trist atunci când un artist înclină balanţa către comercial prea mult. Iar Arena Naţională nu este un loc de concerte din păcate. Metallica a reprezentat, pentru cei care erau în liceu atunci când a avut loc schimbarea de regim, trupa emblematică. Îmi aduc aminte că în 1991 îl ascultam la radio pe Lenţi Chiriac cum prezenta piesele de pe noul album Metallica, asta ca să înţelegeţi lipsa posibilităţilor tehnice de la acea vreme.

Ce artist român/ trupă (din prezent sau istorie) este favoritul/ favorita dumneavoastră şi de ce?

Am crescut cu Phoenix şi asta mi-a alimentat foarte mult ambiţiile muzicale şi aspiraţiile personale. În mod special, îl admir mult pe Adrian Tăbăcaru, un artist român contemporan, un bun prieten şi un om deosebit. Vă recomand să ascultaţi Opera Rock Luceafărul scrisă integral de el şi o să înţelegeţi mai bine geniul din spatele creaţiei.

Care este concertul la care aţi participat şi care v-a rămas în minte?

Artmania 2019 cu Dream Theater şi Opeth a fost de departe cel mai bun act live la care am participat.

Care este device-ul pe care alegeţi să-l folosiţi atunci când ascultaţi muzică?

Telefonul, cu Apple music sau Spotify.

Ce melodie aveţi la ringtone-ul telefonului?

Am două: preludiul suitei întâi pentru violoncel de Bach şi piesa Battle Born de 5FDP.

A fost vreodată muzica o opţiune pentru dumneavoastră în ceea ce priveşte cariera profesională?

Pentru o scurtă perioadă. Din păcate, în România, artiştii adevăraţi sunt recompensaţi mult prea puţin pentru ceea ce fac şi asta m-a demotivat puternic. Avem extrem de mulţi artişti foarte talentaţi, mulţi cu studii de o viaţă în spate, care uneori aleg să îşi vândă instrumentele pentru a supra­vieţui. Este foarte trist şi injust. Cultura este percepută ca un moft de cei ce ne conduc. Recent am văzut cu toţii că, atunci când s-au ales ministerele de către membrii coaliţiei, nimeni nu a dorit Mi­nisterul Educaţiei sau al Culturii.

Ne puteţi da un scurt playlist, mai exact melodiile pe care le ascultaţi în această perioadă pe repeat?

Tigran Hamasyan - The Call Within; John Petrucci - Terminal Velocity; Jacob Collier - Djesse Vol.3; 5FDP - F8; Caligula’s Horse - In Contact.