Style

Petru Berciu, acţionar al importatorului de băuturi alcoolice BDG: Într-un viitor îndepărtat, mâncarea nu va mai arăta cum arată azi; va fi modificată genetic şi chimic astfel încât să furnizeze necesarul de nutrienţi / vitamine / minerale. Gustul va rămâne apanajul elitelor

30 iun 2018 2387 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Capacitatea de a ghici viitorul a fost râvnită de-a lungul anilor de mulţi şi, deşi au existat voci care au susţinut că au descoperit secretul acestei abilităţi, adevărul este că nimic nu a putut fi demonstrat.

Viitorul sună bine dacă este să ne gândim că speranţa de viaţă creşte constant, iar progresul tehnologic este cel care susţine desco­perirea de leacuri pentru boli considerate până recent fatale. Aceeaşi tehnologie şi-a făcut loc în şi-n bucătărie, şi-n industria mo-dei. Este omniprezentă. Filmele SF de acum câţiva ani devin o realitate. Îndepărtată, dar realitate. Viitorul sună diferit.

Pentru a creiona un tablou al viitorului - în industria de lux, dar nu numai - revista După Afaceri Premium (ajunsă la ediţia cu numărul 100) i-a întrebat pe unii dintre cei mai importanţi actori ai industriei despre tendinţe şi aşteptări. Unii au fost mai opti­mişti, alţii mai sumbri. Cert este însă că am reuşit să adunăm aproape 100 de idei şi nume care ar putea marca următorii 100 de ani.

Viitorul apropiat este al produselor bio, pe când în viitorul îndepărtat, cel ce transcende timpul vieţii generaţiei noastre, produsele chimice vor fi baza alimentaţiei pentru marile mase de oameni, crede Petru Berciu. Antreprenorul deţine împreună cu mai mulţi antreprenori locali importatorul de băuturi alcoolice BDG, cel mai mare de pe piaţă. Compania are în portofoliu branduri precum Evian (apă), The Macallan (whiskey) sau Finlandia (vodcă). El mai este acţionar şi în cadrul cluburilor Loft.

„Cu siguranţă în perioada următoare vom asista la o creştere a consumului de ingrediente şi produse bio, cel puţin în societăţile educate. Dar cred că, într-un viitor îndepărtat, marcat de creşterea populaţiei la nivel mondial, mâncarea nu va mai arăta cum arată azi; va fi modificată genetic şi chimic astfel încât să furnizeze necesarul de nutrienţi / vitamine / minerale.“ Ea va pierde la capitolul gust, care va rămâne apanajul elitelor, adaugă Petru Berciu. Astfel aglomerările urbane sărace vor mânca produse dezvoltate prin diverse procese chimice, iar clasa bogată va consuma alimente bio.

„Greu de crezut că ne vom întoarce la alimentaţia de acum câteva mii de ani; nu ne mai recomandă nici propria noastră evoluţie, ca specie, şi nici numărul nostru în continuă creştere.“ Antreprenorului i se pare mult mai probabilă ipoteza conform căreia oamenii, în marea lor majoritate, vor ajunge să consume alimente chimice. „Îmi imaginez că vor arăta asemănător alimentelor consumate de astronauţi în spaţiu.“ Iar bogaţii care se vor bucura de roşii bio (căci nu crede că vor dispărea, vor fi doar prohibitive), o vor face mult mai în cunoştinţă de cauză. „Cred că mâncarea cu gust va fi diferenţa dintre oamenii normali şi elite.“