Style

Pereţii din lemn, cu tot felul de desene inserate, care au devenit popu­lari în băi şi bucătării în ultimii ani, vor lua treptat calea dormitoarelor în 2018. Lemnul de culoare închisă, ciocolatie, este detaliul care înnobilează anul acesta cuibul amatorilor de lux şi de bun-gust

05 feb 2018 1451 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Un material care nu se demodează în timp. Asta spun consultanţii din domeniul designului despre lemn, un element-cheie în amenajările interioare, care vorbeşte de la sine despre locuitorii dintr-o casă şi care, în plus, reuşeşte, de unul singur, să creeze o atmosferă intimă. Şi, cum până la primăvară mai e ceva vreme, de o atmosferă călduroasă şi intimă avem cu toţii nevoie, indiferent că aceasta presupune mobilier, uşi sau ferestre.

Pereţii din lemn, cu tot felul de desene inserate, care au devenit popu­lari în băi şi bucătării în ultimii ani, vor lua treptat calea dormitoarelor în 2018. Lemnul de culoare închisă, ciocolatie, este detaliul care înnobilează anul acesta cuibul amatorilor de lux şi de bun-gust. În combinaţie cu elemente care aduc lumină, acesta contribuie la impresia unor camere spaţioase, confortabile şi călduroase.

În plus, dincolo de material, şi culoarea lemnului se numără printre favoritele acestui an în materie de amenajări interioare, iar accesoriile din materiale lemnoase sunt şi ele prezente în rubrica „must have“ din 2018. Printre ele se numără şi tapetul cu aspect de lemn, pe care specialiştii îl văd ca pe o vedetă a anului, potrivit publicaţiilor internaţionale specializate.

„Lemnul este un material nobil, cu influenţe mari asupra unui interior. Pot spune că este elementul esenţial al unei amenajări, elementul care conferă căldură şi acel aer «cosy» pe care ni-l dorim cu toţii acasă. El imprimă amenajării un caracter unic, plin de personalitate, şi prezintă marele avantaj că nu se demodează niciodată“, spune Diana Şucu, cea care deţine în România franciza pentru brandurile internaţionale de mobilă de lux Ethan Allen, Caracole şi Bernhardt Interiors.

Amenajarea unei locuinţe după cele mai noi tendinţe în domeniul designului şi totodată al bunului-gust presupune astăzi piese de mobilier din lemn masiv, cu finisaje aurii şi argintii, esenţa tare a lemnului fiind o garanţie în plus că acesta va trece cu brio proba timpului. Lemnului i se pot adăuga elemente precum aluminiul, sticla, diverse gravuri sau aplicaţii realizate manual, făcând astfel ca nicio piesă să nu semene cu alta. Pentru că obiectele din lemn au posibilitatea de a nu deveni produse de serie.

La sfârşitul anului trecut, Diana Şucu a deschis un showroom Bernhardt Interios în centrul comercial Băneasa Shopping City din Bucureşti, în care a investit 300.000 de euro. În showroom se regăseşte mobilier din lemn masiv pentru living, dining şi dormitor. Toate cele trei branduri pe care antreprenoarea le are în România - Ethan Allen, Caracole şi Bernhardt Interior - îşi au originile în America şi fac parte din categoria de lux, ceea ce se reflectă atât în preţurile lor, cât şi în design şi materialele folosite. Dacă Ethan Allen răspunde gusturilor clasice şi elegante, Caracole vine în întâmpinarea celor care apreciază stilul glamour, iar Bernhardt Interiors este varianta adresată iubitorilor stilului modern şi, pe alocuri, industrial.

De altfel, spune Diana Şucu, în străinătate stilul industrial este din ce în ce mai popular, elementele abstracte şi nefinisate câştigând teren şi în amenajarea de locuinţe, nu doar în cea de restaurante sau baruri.

În România însă, preferinţele se îndreaptă mai mult către rafinamentul şi eleganţa regăsite în produsele mai elaborate, pentru realizarea cărora este nevoie de îndelungi ore de muncă.

Mobilierul celor trei branduri aduse local de Diana Şucu este lucrat pe continentul american de artizani pricepuţi, cu mare grijă la detalii, iar produsele care nu se găsesc în showroomul din Băneasa pot fi aduse la comandă în două-trei luni.

„Specialiştii recomandă mobilierul realizat la comandă, în funcţie de specificaţiile fiecărei încăperi. Totodată, sunt recomandate soluţiile cât mai practice, care îmbină designul aparte şi funcţionalitatea“, spun reprezentanţii Rimadesio şi Lualdi, două branduri italieneşti de mobilă distribuite în România de producătorul de uşi Pinum. În acest sens, vorbim despre dulapurile de tip walk-in sau sistemele boiserie, care asigură partiţia funcţională a spaţiilor.

Dulapurile walk-in sunt, practic, acele dressinguri încăpătoare desprinse parcă din seriale precum Sex & The City, la care orice femeie cu garderobă consistentă visează, iar boiserie desemnează tăbliile din lemn folosite pentru a separa în mod eficient spaţiul. Lăcuite sau nu, cu diverse elemente decorative, rafturile completează conceptul de boiserie, în funcţie de nevoile celui care foloseşte dulapurile.

Dar nu doar mobilierul este cel care conturează caracterul unei locuinţe. Uşile şi chiar ferestrele sunt şi ele elemente-cheie în acest puzzle.

Brandul Rimadesio are în portofoliu uşi - unele de dimensiuni impresionante, înalte chiar şi de trei metri - şi panouri glisante, dulapuri walk-in, sisteme boiserie, dar şi mese, dulapuri, noptiere şi biblioteci. Sub semnătura Lualdi, o afacere de familie din Italia ajunsă la cea de-a patra generaţie, prind formă uşile de interior şi mobilierul personalizat. În Bucureşti, cele două branduri sunt disponibile în showroomul Pinum din şoseaua Pipera.

„Farmecul lemnului contribuie la eleganţa şi stilul inimitabil al oricărei încăperi, oferindu-i o personalitate aparte. În plus, lemnul nu se demodează niciodată, ci se adaptează continuu şi se supune evoluţiei curentelor de design şi arhitectură“, mai spun reprezentanţii celor două branduri prezente şi pe piaţa locală.

Piesele din lemn masiv - ceva mai dificil de „digerat“ şi adresate mai degrabă cunoscătorilor - sunt potrivite cu precădere celor care apreciază şi care se regăsesc într-un stil definit de lux, cred specialiştii. Spaţiul joacă de asemenea un rol crucial.

„Arhitecţii şi designerii recomandă ca fiecare persoană să-şi aleagă mobilierul în funcţie de spaţiul şi de nevoile ei“, spune Diana Şucu. Nu poţi opta pentru un mobilier din lemn masiv dacă locuieşti într-un apartament mic, spre exemplu.

„Este important de reţinut că, atunci când îţi alegi mobilierul, trebuie să iei în calcul şi latura practică, pe lângă cea estetică“, adaugă ea.

Îmbinarea dintre rezistenţa lemnului masiv şi tehnicile moderne de finisare este cheia în folosirea acestui material. Ca un element care face legătura între natură şi spaţiul creat de om, lemnul este totodată o punte între exterior şi interior.

Iar în 2018, puntea merge mai departe de lemn şi se extinde către folosirea plutei ca material decorativ pentru podele şi pereţi, după cum dictează tendinţele in­ternaţionale.

Pentru că, în universul designului interior, lemnul este atemporal şi rimează cu eleganţa.