Style

Lumânările parfumate trec din culisele parfumeriei direct în prim-plan. "Reprezintă o cheie de acces pentru intrarea principală a universului de lux“

20 iun 2017 796 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Au trecut pragul discreţiei şi vor să iasă în evidenţă. Nu se mai rezumă doar la rolul funcţional, ci au o estetică a lor, care le conferă o personalitate aparte. Nici reţeta nu mai e cea clasică, substanţe şi mirodenii noi făcându-şi loc printre banalele „ingrediente“. Lumânările parfumate pot fi astăzi o alegere la fel de complicată ca un parfum pentru corp, mai ales când sunt atâtea criterii de care trebuie să ţii cont.

Fie că emană arome de pin, portocală, vanilie, trandafir sau chiar note de canabis, anason stelat, guaiac, piele, papirus sau şofran, lumânarea menită să schimbe atmosfera din punct de vedere olfactiv a cucerit toată atenţia.

„Sunt două criterii majore după care clienţii se ghidează atunci când achiziţionează un astfel de obiect. Unul este, evident, aroma, care rămâne primordială în luarea unei decizii, iar cel de-al doilea este designul, care în ultima vreme atrage tot mai mulţi clienţi“, spun reprezentanţii parfumeriei de nişă Beautik Haute Parfumerie din Bucureşti.

În magazinele reţelei se găsesc lumânările uneia dintre cele mai renumite case de parfumuri din lume, Diptyque, care a dezvoltat însă şi acest segment adiacent. Portofoliul Beautik cuprinde şi lumânări create sub semnătura Maison Francis Kurkdjian, Juliette Has a Gun, Liquides Imaginaires, Fornasetti sau Caron, toate nume care au scris istorie în industria parfumeriei de nişă.

„Majoritatea creatorilor de lumânări parfumate folosesc un amestec de ceară combinată cu parafină sau ceară vegetală. Fitilul este realizat din bumbac de cea mai fină calitate sau beţişoare din lemn de bambus, suportul este creat din sticlă, porţelan sau ceramică, accesoriile sunt făcute din zinc, bachelită sau inox“, mai spun reprezentanţii Beautik Haute Parfumerie. Un obiect menit să aibă atât rol funcţional, cât şi de decor.

Pe lângă ceară, lumânările parfumate distinse conţin şi uleiuri esenţiale aromate, parfum şi ingrediente naturale, toate menite a intensifica aromele decadente care vin să schimbe aerul dintr-o încăpere. Lumânările cele mai nobile pot avea acorduri preţioase precum frankinsence, extract de trandafir de rocă sau condimente aduse tocmai din Orient.

De pildă, Casa Amouage, din Oman, a creat, special pentru gurmanzi, o lumânare cu miros ispititor de... orez cu lapte, sub numele edificator „Happy“. Aceasta face parte de fapt dintr-o întreagă colecţie, Midnight Flower, cu lumânări astfel „botezate“ încât să genereze bună dispoziţie doar citindu-le numele: Smile, Love, Joy, Hope, Sassy.

Şi brandul american Yankee Candle, cu o istorie de circa cinci decenii, realizează an de an, patru colecţii, câte una pentru fiecare anotimp. Pe lângă acestea, sub umbrela Yankee Candle sunt realizate şi lumânări cu arome clasice, păstrate în portofoliu pe tot parcursul anului. Ori­care dintre acestea, fie că este vorba de Midnight Jasmin, Black Cherry, Pink Sand sau Vanilla Cupcake pot fi folosite atât în living, dormitor, bucătărie, baie, cât şi la birou. „Yankee Candle are disponibile, în acest moment, peste 200 de arome, dar noutatea este gama Barbershop, o colecţie de lumânări parfumate inspirate de aromele bărbăteşti specifice unui atelier de bărbierit: Aftershave, Barbershop, Hot towel sau Hair tonic. Interesant este că aceste arome sunt şi în topul preferinţelor doamnelor“, spune Eduard Velev, reprezentantul Yankeeland, distribuitorul unic al Yankee Candle în România de circa un deceniu.

Există vreun ingredient nepotrivit, greşit într-o lumânare parfumată? „Da“, spune Eduard Veliev. „Ceara, sticla şi parfumul de proastă calitate sau fitilul cu plumb.“ Oricare dintre acestea poate strica o creaţie de altfel perfectă.

La nivel de design, lumânările pot fi executate manual, pot fi aşezate în suporturi de porţelan, de sticlă sau ceramică pictată şi pot purta semnăturile unora dintre cei mai cunoscuţi creatori, fie ei de modă sau de parfumuri de nişă. Designerii casei de parfumuri Linari, de exemplu, au ales pentru lumânările parfumate un suport din lemn, care poate fi folosit drept capac atunci când lumânarea nu este aprinsă. Când aceasta arde, capacul se transformă într-un detaliu stylish care protejează în acelaşi timp suprafaţa pe care lumânarea este aşezată. Casa Linari a fost prima care a pariat pe parfumurile de interior rafinate în 2003, pe o piaţă slab dezvoltată la vremea aceea. Dezvoltarea portofoliului cu colecţii de lumânări parfumate a fost apoi un pas firesc. Creaţiile Linari sunt prezente local prin parfumeriile Elysée.

Reţeta lumânării perfecte are câteva ingrediente de bază, de la ceară la suport, şi bineînţeles la fitil. Acesta din urmă este un element crucial, fără de care o lumânare nu poate fi completă.

„Fitilul lumânărilor parfumate este de regulă confecţionat din fir de bumbac, însă casa Tiziana Terenzi introduce o reinterpretare a acestui element, şi anume fitilul din lemn, conceput manual prin combinarea a două tipuri secrete de lemn, care creează, împreună, o flacără specială şi un sunet unic. În momentul arderii, ceara şi fitilul din lemn redau acea atmosferă de şemineu prin zgomotul lemnului trosnind“, spun reprezentanţii Elysée, în oferta cărora se găsesc şi lu­mânările Tiziana Te­renzi.

O lumânare poate fi un simplu obiect de decor sau poate avea un rol pur funcţional, acela de a „îmbrăca“ atmosfera în arome atent alese. Acest obiect poate însă să spună multe şi despre cel care o foloseşte.

„Până şi pentru neiniţiaţii în domeniul parfumeriei de nişă, un astfel de produs reprezintă o cheie de acces pentru intrarea principală a universului de lux“, spun reprezentanţii Beautik Haute Parfu­merie.

 

Lumânări dezbrăcate de secrete

♦ Pentru o ardere eficientă, fără fum, fitilul lumânării trebuie tăiat înainte de fiecare aprindere, la cinci milimetri.

♦ Un abajur va proteja flacăra de curenţi, iar durata de ardere a lumânării va creşte, deci ne vom bucura de mai mult parfum răspândit în încăpere.

♦ Ceara trebuie să se topească preferabil până la margine, pentru a se evita formarea unui „tunel“ în jurul fitilului de bumbac.

♦ Pe lângă lumânare, putem avea accesorii precum foarfeca de tăiat fitilul, accesoriu de stins, accesorii care protejează lumânările de curenţii de aer şi accesorii decorative.

♦ În cazul lumânărilor cu durată lungă de ardere, pentru o folosire cât mai eficientă, trebuie lăsate să ardă cel puţin două-trei ore de fiecare dată.