Style

Lecţii de istorie olfactivă

20 oct 2014 284 afişări de Roxana Pricop
Din aceeaşi categorie

Pasionat de parfum şi cu o diplomă în restaurare istorică la Universitatea din Columbia, tânărul Carlos Huber, fondatorul casei Arquiste, a pornit pe un drum pe care nici maeştrii parfumieri cu state vechi în meserie nu au îndrăznit să calce:  recuperarea olfactivă a unor momente din istorie. Ceremonia de nuntă a regelui Ludovic al XVI-lea cu Infanta Maria de Spania, o seară la operă în Parisul secolului ai XIX-lea sunt experienţe “restaurate” în parfumurile Arquiste. Prezent la Bucureşti pentru a lansa colecţia în parfumeriile Madison, Carlos Huber vorbeşte pentru După Afaceri Premium despre lux, experienţe subtile şi conţinut.

Care este legătura dintre parfum, istorie şi arhitectură?

Arhitectura este pur experimentală, la fel şi parfumul. Dacă eşti sensibil la experienţă, ceea ce miroşi şi simţi este la fel de important ca ceea ce vezi. Atât parfumeria cât şi arhitectura sunt domenii care implică cercetări compexe şi de durată. Am fondat casa de parfumuri Arquiste din pasiune în urmă cu doi ani, iar prietenia cu cei doi parfumieri cu care lucrez acum Rodrigo Flores-Roux and Yann Vasnier m-a ajutat extrem de mult. Astfel am decis să îmi transform pasiunea dintr-un hobby într-o afacere. Arquiste este un cuvânt pe care l-am inventat cu o etimologie care derivă din arhitectură, istorie şi arhivă, toate acestea formând nucleul conceptual al brandului.

Cum poate un parfum restaura un moment istoric, având în vedere că simţul mirosului este prin definiţie legat de prezent şi experienţă?

Întrebarea este valabilă şi pentru restaurea arhitecturală, domeniu în care m-am specializat. Cum poţi restaura o clădire dacă nu te poţi întoarce în timp, în urmă cu câteva secole, pentru a ştii cu exactitate cum arăta? Faci cercetare, studiezi arhivele, urmezi etapele de lucru ale unui arheolog pentru a obţine suficiente informaţii cât să compui, asemeni unui puzzle, imaginea clădirii. Un lucru pe care l-am învăţat însă din activitatea de restaurare, este că oricât de bine ai reconstitui o clădire din secolul al XVII-lea, ea tot va purta amprenta vremurilor moderne. Acelaşi raţionament aş spune că este valabil şi pentru parfumurile Arquiste: creaţiile sunt inspirate de istorie dar sunt în acelaşi timp produse moderne, contemporane. Folosim metode ştiinţifice pentru a descoperi notele parfumului, însă modul în care acestea sunt îmbinate este modern. De exemplu, parfumul Fleur de Louis este inspirat de prima înâlnire a regelui Ludovic al XVI-lea cu Infanta Maria de Spania. Nu putem călători înapoi în timp însă există referinţe, arhive şi relatări istorice care descriu viaţa oamenilor de acum trei secole, elemente care îmi sunt extrem de utile în recrearea olfactivă a scenei. Notele parfumului sunt floarea de portocal, rădăcina de iris florentin, iasomia şi lemn de cedru, o recupunere moderne a unei scene romantice din trecut.

De unde nevoia de a retrăi sau experimenta momente din trecut?

Nostalgia pentru trecut a existat şi va exista dintotdeauna. Relaţia pe care o construiesc parfumurile Arquiste este interesantă: acestea permit atât femeilor, cât şi bărbaţilor, să experimenteze în mod intim, profund şi personal, un moment din istorie. Oamenii se pot regăsi în poveştile care au inspirat parfumurile Arquiste şi să rămână în acelaşi timp ei înşişi, autentici şi moderni. Parfumurile se joacă cu conceptul de “epoci-multiple”, se inspiră din nostalgia trecutului dar nu îşi pierd niciodată vigoarea prezentului. Oamenilor le plac lucrurile pline de conţinut, vor să le spui o poveste. Iar în segmentul parfumeriei de lux avem de-a face cu oameni educaţi, care recunosc şi apreciază calitatea. În ceea ce priveşte creaţia olfactivă, posibilităţile senzoriale sunt nelimitate, însă important este să stabileşti legături cu oamenii, să le răspunzi unei dorinţe sau unei aşteptări.

Câteva sute de parfumuri ies pe piaţă în fiecare an. Care ar fi atributele care fac parfumurile Arquiste să iasă în evidenţă din mulţime?

Parfumurile sunt echilibrate deşi au în compoziţie contraste puternice:  între cald şi rece, între puternic şi subtil. Parfumul Anima Dulcis cred că este o creaţie impresionantă pentru că îmbină note “gurmande” precum mirodeniile cu notele florale şi cele lemnoase. Parfumul are la bază o formulă extrem de complexă însă efectul său este asemeni unei şoapte aromate. Îşi păstrează aroma pe durata întregii zile însă în acelaşi timp te lasă să respiri. Iar lumea uită de multe ori acest lucru. Nu puţine sunt persoane care cheltuie bani pentru a arăta că au bani, poate şi de aceea sunt preferate parfumurile puternice, care sunt foarte “vizibile”. Sunt adeptul luxului soft, subtil, care nu strigă după atenţie.