Style

Îl avea ca erou pe Michael Jordan, dar a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi parfumieri din lume: "Declicul a avut loc acum 10 ani. Eram la o cină"

14 sep 2016 2443 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Îl avea ca erou pe Michael Jordan, pe vremea când baschetul era cea mai mare pasiune a lui. Acum zece ani însă o revelaţie l-a făcut să schimbe macazul, aşa că azi Ben Gorham nu se mai prezintă ca baschetbalist, ci ca fondator al casei Byredo, o parfumerie ale cărei produse sunt răspândite în cel puţin 22 de ţări. De origine suedez, cu mamă indiancă şi tată canadian, Ben a copilărit în Toronto, New York şi Stockholm, aşa că Byredo împrumută astăzi secrete de pe toate cele trei continente care fac parte din identitatea fondatorului său. Modelul său rămâne, totuşi, indiscutabil, tatăl lui, căruia i-a dedicat şi prima sa creaţie olfactivă.

Aţi absolvit Stockholm School of Art, dar profesaţi ca parfumier. Ce v-a determinat să alegeţi această meserie?

Declicul a avut loc acum zece ani, când l-am cunoscut pe parfumierul Pierre Wulff. Eram la o cină şi el a început să vorbească despre modul în care parfumurile conectează oamenii. Întâlnirea aceea a stimulat o parte a creierului pe care nu o explorasem până atunci, pentru că, înainte de acel moment, nu cred că am fost vreodată interesat de parfumuri, de arome. Dintr-odată, tot acest domeniu olfactiv a devenit bogat ca o paletă de culoare pentru mine şi am început să fiu capabil să-mi exprim emoţiile prin parfum.

Ce influenţă are pasiunea pentru baschet asupra profesiei dumneavoastră?

Din backgroundul pe care îl am în sport am împrumutat spiritul meu extrem de competitiv. Când făceam baschet, eroul meu era Michael Jordan. Prin trecerea la Byredo, mi-am găsit alte modele.

Ce vă inspiră în crearea parfumurilor?

Toate sursele mele de inspiraţie în crearea parfumurilor au legătură cu amintirile personale - locuri din copilăria mea, anumite momente din viaţa mea. De aceea, lucrez îndeaproape cu parfumierii, ca să reuşesc să transpun ideile mele în parfumul pe care mi-l doresc.

Care este parfumul care vă stârneşte cea mai frumoasă amintire?

Îmi amintesc că am mers odată în India, unde am avut o experienţă incredibilă, care este legată foarte mult tot de amintirile mele din copilărie. Am fost în Mumbai, pentru că de acolo e familia mea, dar am călătorit şi în Rajasthan, Udaipur şi Jaipur şi am creat Encens Chembur, un parfum inspirat în mod direct de mama mea şi denumit după suburbia de lângă Mumbai în care s-a născut ea. Parfumul este o combinaţie între tămâia care se regăseşte în templele de acolo, ambră, ghimbir şi bergamotă.

Aveţi vreo poveste inedită legată de crearea unuia dintre parfumurile casei Byredo?

Am început să lucrez la un parfum de trandafir în urmă cu aproximativ trei ani, o esenţă pe care am numit-o Rose of No Man’s Land. Am stat de vorbă cu Freja Beha Erichsen (fotomodel din Danemarca, supranumită „Queen of Cool“ şi recunoscută pentru înfăţişarea sa androgină - n. red.) despre implicarea ei în Byredo prin acest proiect şi a fost unul dintre momentele acelea în care totul se leagă, de aceea îmi stârneşte amintiri plăcute şi acum. Am reuşit să-l aduc pe fotograful britanic de modă Craig McDean să realizeze shooting-urile, toată lumea a avut o contribuţie importantă la acest proiect. Acest parfum mă duce cu gândul la asistentele medicale care ajutau soldaţii în timpul Primului Război Mondial, adevărate eroine necunoscute. Militarii se întorceau acasă cu gândul la ele, iar unii chiar îşi tatuau cu litere mari numele lor pe corp. Îmi place foarte mult această poveste şi mă bucur că am reuşit s-o captez într-o esenţă unică şi surprinzătoare.

Cum puteţi descrie, în câteva cuvinte, parfumurile Byredo?

Totdeauna încerc să creez arome unice şi cred că, în definitiv, acesta este motivul pentru care noi existăm ca brand.

Care a fost primul parfum pe care l-aţi creat dumneavoastră? Când s-a întâmplat?

Am denumit primul parfum creat de mine Green şi era, de fapt, mirosul care îmi aminteşte de aroma tatălui meu când eram copil. Mi-a luat aproape opt luni să realizez acest prim parfum, a fost un proces pe cât de provocator, pe atât de încărcat de emoţie.

Aveţi un lucru, o persoană, un loc care vă inspiră?

Da. E soţia mea.

Cum decideţi când anume un parfum are toate ingredientele potrivite, în proporţiile ideale?

Depinde. Să creezi un parfum durează totdeauna mai mult decât anticipezi. Tre­buie să fie perfect, iar „ajustările“ finale sunt mereu de lungă durată.

Byredo este o parfumerie fondată în 2016 de Ben Gorham, cu sediul în Stockholm, Suedia, ţară în care, de altfel, sunt realizate toate produsele pe care le comercializează, de la parfumuri pentru femei şi bărbaţi până la parfumuri de cameră. Numele casei vine de la vechiul cuvânt englezesc „redolence“ (miros plăcut - n. trad.), folosit frecvent şi de Shakespeare, însemnând „parfum cu miros dulce, care stârneşte amintiri“.