Style

Future Planet of Style este un brand de modă avangardist, cu influenţe urbane, dar şi cu vibraţii romantice. Care e povestea lui?

26 iul 2021 72 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Alina Stanca a lucrat vreme de cinci ani într-un atelier de design vestimentar şi a absolvit secţia de Fashion Design la Institutul European de Design din Milano, unde aproximativ 10.000 de studenţi descoperă anual tainele croitoriei moderne. După aceste experienţe acumulate, ea s-a gândit că nu poate lăsa atâtea cunoştinţe să se piardă, aşa că a ales să dezvolte o linie proprie de haine.

Una care să-i reflecte personalitatea. Şi aşa a apărut Future Planet of Style, un brand avangardist, cu influenţe urbane, dar şi cu vibraţii romantice.

Se înscrisese la o facultate cu profil economic, însă nu a trecut mult până când şi-a dat seama că nu aceasta este menirea ei. Destinul i-a purtat paşii către un atelier de design al hainelor şi acesta a fost, practic, începutul. „Totul a pornit din pasiune, transformându-se apoi în business. Este pasiunea de a face haine cusute cu grijă din materiale atent alese. Am fondat businessul prin accesarea de fonduri nerambursabile“, povesteşte Alina Stanca.

Cu 40.000 de euro pentru echipamente şi pentru site, apoi alţi 40.000 de euro pentru a susţine afacerea în primii ani, ea a făcut din atelierul ei din Constanţa un adevărat refugiu al creativităţii. Rezultatele tuturor ideilor care îi trec prin cap sunt la vânzare în magazinul online, dar şi în mai multe magazine fizice, în care creaţiile designerilor români îşi dau întâlnire.

„Atelierul s-a bazat încă de la început pe vânzarea online a produselor noastre, dar abia acum începem să obţinem profit, de când shoppingul online a înregistrat o creştere semnificativă. Suntem un atelier mic, cu doi angajaţi, şi vrem să ne mărim echipa.“

Mai mult decât atât, Alina Stanca visează şi la un spaţiu nou, în care să integreze atât atelierul de lucru, cât şi un showroom pentru clienţi. Cine sunt ei?

„Clienţii noştri sunt femei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani, care apreciază un design special şi îşi doresc o alternativă la industria mass-market a modei, orientându-se către a cumpăra local.“

Dintre toate piesele create până acum sub brandul Future Planet of Style, sacoul „The broken heart“ este, de departe, piesa de rezistenţă. Nu e doar o denumire fără fond, ci chiar punerea în practică a unei inimi care se desparte în două şi se lipeşte la loc în funcţie de cum este purtată. Ceva mai simplu decât cu inimile reale.

„Sunt însă populare şi rochiile versatile, care pot fi purtate atât ziua, cât şi într-o ţinută de seară. De altfel, majoritatea pieselor noastre sunt versatile, de la rochii, la cămăşi, tricouri sau geci“, spune Alina Stanca.

Ele prind viaţă din materiale precum stofa care are şi lână în compoziţie, bumbac, voaluri imprimate - pentru piesele de vară, dar şi unele textile sintetice atent alese.

„Stilul specific al brandului este definit de o croială bună, un material de calitate şi un detaliu neaşteptat. Produsele noastre sunt romantice, dar cu influenţe urbane, actuale, moderne. Genul de haine care atrag privirile, dar într-o notă subtilă.“

De altfel, şi sursele de inspiraţie ale Alinei sunt tot un amestec de discreţie şi atenţie ostentativă. Ea a găsit de multe ori idei în artă, mergând la expoziţii sau admirând pur şi simplu diverse lucrări artistice. Ce este însă mai artistic decât să găseşti inspiraţie în viaţa de zi cu zi? Alina face şi asta şi nu ratează nicio noutate din tendinţele în materie de modă. „Este vorba despre un mix“, spune ea, când vorbeşte despre locurile din care îşi hrăneşte creativitatea. Un mix la fel de armonios ca piesele care îşi trăiesc gloria purtate de clientele ei.