Style

Este unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi români, a proiectat clădiri-reper în Bucureşti şi acestea sunt pasiunile sale: "Plăcerea mea vinovată este din păcate, sau poate din fericire, arhitectura"

25 iul 2016 9849 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Dorin Ştefan este unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi români, de numele căruia se leagă proiecte precum Euro Tower Building de lângă Ateneul Român sau Centrul de Afaceri Oromolu din Piaţa Victoriei (în construcţie). Profesor universitar, autor al mai multor cărţi de specialitate şi câştigătorul unor premii de renume la nivel internaţional, arhitectul dezvăluie pentru După Afaceri Premium câteva din pasiunile sale.

Un obiect pe care îl port întotdeauna cu mine şi care mă reprezintă este... o brăţară „cheap“ (ieftină - n. red.), dar cu o semnificaţie anume, legată de o cauză.

Cartea pe care o citesc acum este... Citesc şi recitesc în paralel mai multe romane scrise de arhitecti români (deşi sunt din ani diferiţi). În general, citesc roman - chiar roman poliţist, scandinav, englez, cu predilecţie cu subiecte din actualitatea imediată.

Pasiunile mele sunt... multe, în primul rând ceea ce fac, apoi ceea ce mi-ar placea să fac. Aş enumera astfel casele, obiectele, arta, spaţiul, gândul, gestul, sportul, muzica.

Destinaţia de vacanţă pe care aş recomanda-o ... sunt de fapt mai multe, respectiv Londra, Hong Kong, New York şi Tokyo.

Cel mai frumos suvenir pe care l-am adus acasă dintr-o călătorie recentă ... urăsc suvenirurile cu care sufocăm spaţiul caselor noastre.

O descoperire recentă din Bucureşti sunt... galeriile de artă de pe Strada Plantelor.

M-au impresionat în călătoriile mele... obiectele-sculptură desenate de Daniel Libeskind pentru Milano EXPO2015, pavilionul Bahrain de la Milano EXPO2015.

Ceasul pe care în port la mână este... Ha, ha (râde el), nu port ceas. Totuşi, zilele trecute, în avion, am văzut unul într-o reclamă dintr-o revistă şi am rupt pagina. Nu mi l-aş cumpăra, dar mi-a plăcut şi am vrut să am imaginea. Ca atare port imagini.

Parfumul meu preferat este... Incense Jaisalmer de la Comme des garçons

Obiectele mele preferate din garderobă sunt ... cele pe care le personalizez eu, modificându-le, ajutat de compania Valentina SRL.

Beau întotdeauna cu plăcere un pahar de... vin roşu.

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou este... să caut spaţiul, clădirea sau imaginea pe care o ştiam, într-o încercare de a-mi confirma în real ceea ce îmi formasem în minte.

O descoperire inedită din Bucureşti este... Parcul natural Văcăreşti.

Cea mai recentă achiziţie exclusivistă este... costumul de schi.

Bijuteriile mele preferate sunt ... Am doar una, verigheta. Este unica bijuterie pe care o port. Cu ani în urmă mă bătea gândul pentru un piercing, însă nu am găsit nici locul şi nici forma, iar între timp a devenit mainstream şi nu mă mai interesează.

Un artist pe care l-aş colecţiona dacă aş putea este ... Nu agreez tablouri pe pereţi în casă. Mi-ar plăcea însă o colecţie în adevăratul sens al cuvântului, într-un spaţiu adecvat pentru o colecţie expusă şi publicului. Aş vrea o colecţie selecţionată de mine, care să mă reprezinte, dar care să nu fie un gest egoist, închis în spaţiul meu privat. Mă încântă Saatchi Gallery din Londra.

Site-urile pe care le citesc cu plăcere sunt ... cele descoperite de Anda (Ştefan, soţia arhitectului - n.red.).

Restaurantul meu preferat este ... De fapt va fi. Fiind strict legat şi de designul interior, va fi cel la care lucrez, imaginez, detaliez acum. Când va fi gata vă voi anunţa. Până atunci am câteva confesiuni despre acest subiect în „My Modernism“, cartea publicată la editura Paideia luna aceasta.

Sporturile pe care le practic cu plăcere sunt... schi, badminton.

Un loc de neuitat pe care l-am descoperit în călătoriile mele este... grădina Pavilionului Ryoan-ji din Kyoto. Studiată din cărti, fusese un vis în anii studenţiei. Ajuns la Kyoto, m-am trezit în această grădină fără s-o fi căutat, fără să fi premeditat întâlnirea, pur şi simplu m-am trezit în faţa ei.

Ultima masă care m-a impresionat cu adevărat a avut loc... acasă, în Bucureşti, în curte, pentru nunta de aur a părinţilor Andei.

În frigiderul meu veţi găsi întotdeauna... avocado.

Plăcerea mea vinovată este... din păcate, sau poate din fericire, arhitectura