Style

​Despre stilul de manager la feminin şi viaţa de după afaceri: Din vorbă-n vorbă cu Dana Dima (Demetrian), vicepreşedinte executiv retail & private banking al BCR Erste Group, despre lume şi viaţă

07 mai 2020 6462 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Doamnele businessului românesc au fondat sau conduc unele dintre cele mai puternice afaceri locale. Lucrează în banking, advertising, comunicare, avocatură sau în domeniul cosmeticelor. Conduc echipe de sute sau chiar mii de oameni. Semnează dealuri care au puterea să reconfigureze domeniul în care activează sau economia în ansamblul său.

Cei mai mulţi le cunosc doar prin prisma businessului şi al carierei, rezultatele fiind cele care au vorbit de la sine, fie că a fost vorba de cifre, de campanii, contracte, lansări sau tranzacţii.
Ceea ce fiecare dintre ele a reuşit profesional reprezintă însă doar o parte din ceea ce le reprezintă, doar câteva capitole dintr-o carte mult mai stufoasă şi interesantă.
Ce am vrut să aflăm noi este însă cine sunt ele după afaceri, după ce pleacă de la birou. Am întrebat şi am aflat despre timp liber şi vacanţe, despre pasiuni şi stil. Ce am descoperit, aflaţi în paginile ce urmează!

Partenerul nostru în această incursiune după afaceri este Bijuteria Teilor, o companie fondată în anul 1998 în Piteşti, odată cu deschiderea primului butic pe strada care i-a împrumutat numele şi aerul romantic şi preţios. Despre diamante, rubine sau smaralde s-au scris cărţi, tratate şi chiar cântece care, nu fără motiv, le-au ridicat pe piedestalul pe care se află astăzi.
Ce a făcut Teilor a fost să continue să creioneze poveşti în jurul acestor geme strălucitoare. Fiecare colecţie spune o nouă poveste, fiecare capitol fiind redactat de artizanii bijutieri cu fiecare piesă nou-creată. Cea mai importantă şi longevivă colecţie a Teilor este Pure Diamonds, care după cum îi spune şi numele este creionată în jurul diamantelor, considerate nu fără motiv cele mai bune prietene al fetelor.
În paginile ce urmează, artizanii Teilor au ales cu migala care îi caracterizează o bijuterie statement pe care ei o consideră potrivită pentru fiecare dintre doamnele alese cu la fel de mare atenţie de După Afaceri Premium.

Cum ne-a venit ideea acestei asocieri? De la o afirmaţie recentă a CEO-ului Teilor. “Am observat că în vremuri incerte oamenii fac achiziţii pentru tezaurizarea banilor. Bijuteriile sunt văzute ca investiţii”, fiind adevărate opere de artă, piese ce pot fi lăsate moştenire din generaţie în generaţie.
 

Are o experienţă de peste două decenii în domeniul bancar, fiind în prezent membru al Comitetului Executiv şi vicepreşedinte executiv retail & private banking în cadrul BCR Erste Group, una dintre cele mai importante bănci locale. Este totodată preşedintele Consiliului de Supraveghere al BCR Pensii, membru al Consiliului de Administraţie BCR Payments Services S.R.L. şi membru al Consiliului de Administraţie al Biroului de Credit. Înainte de a se alătura BCR în octombrie 2014, Dana Dima (Demetrian) a lucrat timp de 15 ani în cadrul BRD Group Société Générale. 

Deţine o diplomă de master, obţinută în 2003 la Şcoala Naţională de Studii Superioare Postuniversitare, în parteneriat cu „Conservatoire National des Arts et Métiers“, Paris, şi o diplomă de master în economie, obţinută la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Este licenţiată ca inginer la Universitatea Politehnică Bucureşti – Facultatea de Automatică. „Am rămas în România după facultate, pentru că eu cred că românii au foarte multe de spus şi de construit aici. M-am născut în perioada în care copiii învăţau pentru a-şi construi un drum în viaţă şi încă mai cred că şcoala are un rol esenţial în modul în care suntem construiţi ca oameni în societate. Deşi am terminat Facultatea de Automatică şi Calculatoare, nu am ales drumul Canadei sau al Statelor Unite ca mulţi dintre colegii mei. Am preferat să iau drumul banking-ului în România anilor ’90 şi nu îmi pare rău de această decizie.“

Un obiect pe care îl port întotdeauna cu mine şi care mă reprezintă este... o iconiţă foarte mică pe care o am de la tata. Şi eu, şi fraţii mei avem o bucăţică mică din ea, am împărţit-o acum câţiva ani. Este un semn care ne uneşte, dar, în acelaşi  timp, reprezintă credinţa mea puternică într-o energie pozitivă aflată deasupra noastră.

Cartea pe care o citesc acum este... „Cartea Întâmplărilor – Mistere, ciudăţenii, uimiri“. Reprezintă o colecţie de întâmplări adevărate din vieţile noastre pentru care nu găsim nicio explicaţie raţională. Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu şi multe alte personalităţi au acceptat sub coordonarea Tatianei Niculescu să scrie despre întâmplările din viaţa lor. Am primit cartea de la o colegă şi prietenă foarte bună plecată la Paris. Când ne-am revăzut, după jumătate de an, mi-a dăruit-o spunându-mi că eu sunt una dintre persoanele care trăieşte astfel de întâmplări fără explicaţii raţionale. Eu cred însă că toţi le întâlnim în vieţile noastre, dar nu întotdeauna le dăm importanţă.

Pasiunea mea este… călătoria. Îmi place să călătoresc, să cunosc oameni şi culturi, să descopăr locuri speciale, dar mai ales să descopăr acea natură „neatinsă de oameni“. Îmi doresc ca, până la sfârşitul vieţii, să vizitez toate ţările de pe glob. Până acum am reuşit să ajung în 53 de ţări. Pe multe dintre ele le-am vizitat de mai multe ori, pentru că mi se par fascinante.

Destinaţia de vacanţă pe care aş recomanda-o este... Noua Zeelandă. Este ţara care reuneşte tot ceea ce este mai frumos în Europa, de la munţii şi gheţarii care îţi amintesc de Alpi, la lacurile elveţiene; de la Toscana italiană, la Provence-ul francez, de la zonele din Islanda care te duc cu gândul la imaginile „cosmice“ de pe Marte, la fiordurile norvegiene, de la turnurile înalte din New York la pub-urile londoneze. Şi toate într-o singură ţară locuită de oameni frumoşi şi veseli. De altfel, Australia şi Noua Zeelandă rămân, după părerea mea, ţările care nu au fost atinse atât de impulsiv de „comercialul“ specific ţărilor europene. Ei chiar ştiu să protejeze naturalul din oameni şi din relief.

O descoperire recentă din Bucureşti este... clădirea actualului Teatru Odeon, mai precis istoria acestui monument istoric pe care nu o cunoşteam şi de care am rămas fascinată. Trec în fiecare dimineaţă pe lângă ea şi nu ştiam câtă istorie ascunde, deşi ceva îmi spunea că poziţia să strategică de pe istorica şi vestita Calea Victoriei poartă sigur în spate multă istorie. Aflată pe locul grădinilor Ghica, una dintre casele Ghica, cumpărate apoi de familia Lahovary, a fost transformată în teatrul de comedie din iniţiativa lui Emil Lahovary, teatru inaugurat în 1911. Se pare că undeva se află un tunel care leagă sala de teatru de Palatul Regal, Carol al II-lea cunoscând foarte bine acest  drum. Dar ceea ce puţini ştiu este că Sala Majestic, care este una dintre cele mai elegante săli de teatru din Bucureşti, este şi una dintre puţinele săli de teatru din Europa cu tavan glisant, care îşi păstrează şi în prezent mecanismul de glisare original. Deci, poţi trăi o piesă de teatru aşa cum se spune sub „cerul liber“, chiar în centrul Bucureştiului .

Ceasul pe care îl port la mână este... un ceas care are în spate o şcoală renumită de ceasornicărie, o şcoală elveţiană care de peste 170 de ani „bate“ fiecare secundă. Din păcate, acesta nu m-a ajutat să fiu o persoană punctuală, poate şi în contextul agitaţiei cotidiene în care trăim. Dar, în acelaşi timp, port cu mare plăcere ceasul meu de diving, Garmin, atunci când plec în concediu.

Parfumul meu preferat este... un parfum care s-a născut acum peste 65 de ani, în „oraşul parfumului“, aşa cum îmi place uneori să îi spun Parisului. „Le Café de Flore“, locaţie pariziană cunoscută artiştilor, a găzduit prima lansare a parfumului creat de Gaby Aghion şi Jacques Lenoir. Este un parfum care îmbină notele florale ale unui buchet de bujor, liliac, frezie, magnolie, crin, dar şi „intimităţi“ subtile de chihlimbar cald şi lemn de cedru elegant. Ştiu că este o descriere ruptă din realitate, dar acest parfum este chiar adevărat şi pur.

Beau întotdeauna cu plăcere... o cafea adevărată dimineaţa, privind răsăritul.

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou este... să citesc despre istoria locurilor celebre din oraş şi să încerc să îmi construiesc un plan de a vizita aceste locuri, dar în acelaşi timp nu uit să citesc şi să îmi aleg câteva locuri speciale pentru cină. Cred că seara are farmecul ei într-un oraş necunoscut.

Un artist pe care l-aş colecţiona dacă aş putea este... Murivale. Este considerat a fi unul dintre cei mai buni pictori contemporani din România. Pentru mine, culoarea lui Muri este culoarea unei vieţi adevărate, plină de energie pozitivă .

Sporturile pe care le practic cu plăcere sunt... diving-ul şi speologia în vacanţe, tenis, baschet şi ping-pong când sunt în Bucureşti, alături de prieteni.

Restaurantul meu preferat este... terasa de acasă, unde, de cele mai multe ori mă aşteaptă o cină specială pregătită de soţul meu.

Un loc de neuitat pe care l-am descoperit în călătoriile mele este... Lacul Manapouri, situat în Insula de Sud a Noii Zeelande, în Parcul Naţional Fiordland şi în regiunea mai largă a Te Wahipounamu, zona de sud-vest a Noii Zeelande fiind în patrimoniul mondial. Este un loc rupt de realitate, cu o linişte „asurzitoare“, în care auzi doar valurile uşoare ale lacului care se lovesc de malurile largi, pietruite. Poţi sta ore întregi privind apa şi munţii din depărtare, fără să numeri secundele care trec, ci gândindu-te doar la secundele pe care le-ai putea trăi acolo, poate scriind o carte…

În frigiderul meu veţi găsi întotdeauna… iaurt grecesc. Şi fructe şi legume.

Obiectele mele preferate din garderobă sunt… pantofii. Cred că ei definesc personalitatea feminină. Totodată, dacă privim practic şi realist, pantofii îţi pot crea o stare de confort sau de disconfort, mai ales atunci când pleci dimineaţa de acasă şi te întorci seara târziu. Este important să îmbini întotdeauna utilul cu plăcutul, iar pantofii sunt accesoriul care trebuie să reflecte această îmbinare.

Site-urile pe care le citesc cu plăcere sunt… cele de călătorie, în care pot citi gândurile călătorilor imaginari sau reali. Aceste poveşti mă inspiră pentru următoarea călătorie pe care urmează să o creez. Pentru mine, călătoriile sunt adevărate creaţii. Îmi place să citesc despre experienţele altora, dar îmi place şi mai mult să îmi imaginez experienţe noi.  

 

 

 

O lume nestemată

„Dă-i unei femei bijuteria care să o complimenteze perfect şi ea va cuceri lumea“, spunea Marilyn Monroe. Nu am fi putut-o spune mai bine! Pietrele preţioase, îmbrăţişate de monturi fine din aur alb oferă o dovadă clară privind frumuseţea care se naşte din îmbinarea măiestriei artizanale cu bogăţia infinită a naturii. Iar această brăţară e doar un exemplu.

Descoperă universul celor mai frumoase pietre preţioase pe www.teilor.ro.