Style

Cum şi-a schimbat stilul de viaţă şi de muncă unul dintre cei mai activi manageri din România: Provocarea a fost să învăţ să stau când eu călătoream peste două săptămâni pe lună

29 mar 2021 504 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Răzvan Copoiu a preluat în vara anului trecut poziţia de director general al Signify (fosta Philips Lighting) în România şi în alte nouă ţări din Europa de Sud-Est (Slovenia, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Albania, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina şi Macedonia de Nord). Cu o experienţă de peste 20 de ani în domeniul energetic, pentru Răzvan Copoiu această schimbare de job a venit într-un an care, într-un fel sau altul, ne-a forţat pe toţi să ne reinventăm. Ce a însemnat oare izolarea la domiciliu pentru un om pasionat de viteză şi de mişcare? Aflaţi în continuare.

 

Un obiect pe care îl port întotdeauna cu mine şi care mă reprezintă este...

ceasul. Am o pasiune pentru ceasuri şi îmi place să le asortez în funcţie de ţinută, ocazie sau activitatea desfăşurată. Port ceas inclusiv în casă.

 

Rutina de carantină în această perioadă a fost...

Cred că în perioada carantinei un lucru benefic pentru majoritatea a fost timpul petrecut mai mult acasă, cu familia, evitând traficul şi reconectându-ne la lucrurile importante din vieţile noastre. Rutina am împărţit-o rapid în două: timp pentru mine, cu sport 30 de minute în fiecare dimineaţă şi o oră de citit seara şi, bineînţeles, minimum o oră de activităţi cu cei dragi fără tablete, telefoane sau alte elemente care să ne distragă atenţia.

 

Cartea pe care o citesc acum este...

„Pământul Făgăduinţei“ de Barack Obama. În fiecare poveste, în special de leadership, găsesc câte ceva interesant şi util pe care ulterior să-l pot aplica în viaţa personală şi profesională.

 

Pasiunile mele sunt...

În primul rând maşinile! Recunosc că aceasta este o pasiune un pic excentrică, însă am cultivat-o încă din adolescenţă. Deţin deja o colecţie... în creştere, cu câteva exemplare frumoase şi puternice, care au poveşti în spate. Totodată, călătoriile sunt parte din mine, fie că sunt în interes personal sau profesional. Mă bucur cu fiecare ocazie să descopăr un oraş nou sau o cultură nouă. În plus, îmi plac mult sporturile în aer liber, îmi încarcă bateriile.

 

Destinaţia de vacanţă pe care aş recomanda-o este...

Maldive, cu siguranţă. M-aş întoarce cu fiecare ocazie acolo, pentru peisajele ireale de „vedere poştală“, senzaţia perfectă de relaxare şi, nu în ultimul rând, superba lume subacvatică pe care o descoperi imediat ce intri în apă. Îmi amintesc că încă de la primele vizite acolo mi-am petrecut cele mai multe ore sub apă, făcând snorkeling şi scuba-diving. Fauna marină este fascinantă.

 

O descoperire recentă din Bucureşti este...

Muzeul Casa Ceauşescu, pe care l-am vizitat alături de copiii mei. Deşi nu au o înţelegere clară asupra acestei bucăţi de istorie, au fost extrem de încântaţi, în special de piscina şi sera de acolo.

 

Ceasul pe care îl port la mână este...

Breitling. Cum spuneam anterior, ceasul nu îmi lipseşte niciodată de la mână. Acum am o colecţie de 20 de ceasuri de toate tipurile, inclusiv unul de la bunicul meu, cu care a făcut războiul, dar modelul meu preferat este un Breitling Navitimer.

 

Parfumul meu preferat este...

Tom Ford - Ombre Leather.

 

Beau întotdeauna cu plăcere...

un pahar de vin roşu fin.

 

Un artist pe care l-aş colecţiona dacă aş putea este...

Dali. Abstract şi atemporal. Perfect, din punctul meu de vedere.

 

Obiectul de design preferat este...

Dacă ne referim la design vestimentar, aş menţiona butonii. Cred că trebuie să facă parte din garderoba oricărui bărbat care vrea să se îmbrace elegant.

 

Sporturile pe care le practic cu plăcere sunt...

Pe locul întâi este schiul, pentru senzaţia de libertate, viteză şi aer curat. Apoi baschetul, pentru că joc împreună cu băieţii mei şi asta înseamnă timp de calitate pentru noi. Nu de multă vreme am început să joc şi golf.

 

Restaurantul meu preferat este...

Nor. Este unul dintre puţinele locuri de unde poţi să admiri Bucureştiul de sus. Dar nu pot să nu spun aici şi de sofisticatul Kunnai, cu preparatele sale pregătite de bucătari aduşi din Bangkok, exact aşa cum am mâncat în Thailanda.

 

Un loc de neuitat pe care l-am descoperit în călătoriile mele este...

Peru şi jungla amazoniană - o experienţă specială de două săptămâni, în care am descoperit localnici, locuri virgine, undeva în mijlocul naturii într-o cabană suspendată, având cu mine doar un shaman shipibo şi un vânător peruan. E o experienţă care m-a reinventat şi, deopotrivă, m-a făcut să apreciez la adevărata valoare ceea ce am în viaţa mea.

 

În frigiderul meu veţi găsi întotdeauna...

brânzeturi (în special feta), măsline, roşii cherry şi o sticlă rece de prosecco sau vin roze.

 

Obiectele mele preferate din garderobă sunt...

cămaşa, sacoul, dar şi geaca de motor.

 

Muzica pe care o ascult este...

variată, chiar în funcţie dispoziţie. Dintotdeauna ascult rock, încă din adolescenţă, iar jazzul este nelipsit seara la cină, cu un vin bun, acasă.

 

Site-urile pe care le citesc cu plăcere sunt...

multe. Recunosc, folosesc mult telefonul mobil şi, ori de cate ori am timp, urmăresc în special site-uri de ştiri, de ştiinţă şi tehnologie, bloguri româneşti şi străine. Ca să enumăr câteva: The Economist, BBC News, The New York Times, ZF, descoperă.ro, markmanson.net.

 

Lucrurile pe care le-am redescoperit sau am învăţat să le fac mai bine în această perioadă sunt...

să stau. De obicei, înainte de pandemie călătoream minimum două săptămâni pe lună. Cea mai mare provocare a fost să stau, să comunic doar virtual, să îmi ghidez echipele online. Şi cum din orice provocare iese o oportunitate, am învăţat să mă bucur de linişte, de activităţi în familie şi am devenit mai organizat în spaţiul virtual (e-mail, calendar etc.).

 

Primul lucru pe care îl voi face după terminarea perioadei de carantină este...

să merg cu cei dragi într-o vacanţă pe alt continent! Cred că nu doar mie îmi lipsesc călătoriile... Neapărat însă, voi merge şi în „interes de serviciu“ în ţările din sud-estul Europei pe care le conduc la Signify - Philips, pentru a-mi cunoaşte mai bine colegii, deoarece m-am alăturat echipei în a doua parte a anului trecut şi nu am avut ocazia să-i întâlnesc pe toţi faţă în faţă.