Style

Cum arată weekend-ul perfect pentru Bogdan Giambaşu, co-fondator al firmei din construcţii Ecoterm? Un mix echilibrat de gastronomie - italiană de preferat - şi sport, polo mai exact

16 feb 2019 1291 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Se spune că prima dragoste nu se uită niciodată şi nu sunt puţine cazurile care au demonstrat că acesta e adevărul. Indiferent că prima dragoste este un om, un loc de muncă, un loc din lumea mare, o pasiune. De pildă, pentru Bogdan Giambaşu - co-fondator al firmei din construcţii Ecoterm - prima dragoste a fost polo, un sport nautic de echipă, cu origini atribuite britanicilor.

Avea patru ani când părinţii lui l-au dus la bazin să înveţe să înoate, însă „înotul este un sport individual şi monoton“, spune el, aşa că a ales polo, unde echipa dă tonul, iar lupta cu adversarul şi faptul că este un sport de contact au condimentat şi mai mult pasiunea omului de afaceri.

„Sunt un luptător în felul meu şi, în anii ’80, sportul îţi oferea multe oportunităţi şi provocări“, îşi aminteşte Bogdan Giambaşu.

Lucrurile au escaladat repede şi neaşteptat. A ajuns în echipa naţională de polo a României, cu care a participat la campionate europene şi mondiale. Cele mai înalte performanţe le-a obţinut la Campionatele Europene de la Bonn (Germania), în 1989, când echipa a obţinut locul cinci, iar patru ani mai târziu, la Sheffield (Anglia), au urcat pe locul al patrulea.

La nivel de club, Bogdan Giambaşu a activat în România la Dinamo, Sportul Studenţesc şi Steaua, iar din 1991 până în 2000 a jucat în campionatul italian la RN Civitavecchia, RN Savona şi RN Torino.

A abandonat activitatea competiţională în 2004, iar astăzi Bogdan Giambaşu este acţionar în Ecoterm, o companie care lucrează, printre altele, pentru proiectul de birouri Equlibrium din nordul Bucureştiului, al suedezilor de la Skanska, pentru retailerul german Kaufland, hotelul Ramada din Piteşti sau clădirea de birouri Day Tower de pe Bulevardul Unirii din Capitală.

Dincolo de afacerile din construcţii, sportul i-a rămas însă în sânge lui Bogdan Giambaşu.

„Am rămas fidel unui stil de viaţă sănătos şi activ. Îmi place foarte mult să fac sport, să alerg prin parc, să merg la sală, să schiez, fapt pentru care, în weekend, principala activitate este sportul. Mă ajută să mă relaxez şi îmi dă o stare de bine.“

În momentele din weekend în care nu face sport, antreprenorul spune că se delectează cu familia sau cu prietenii, mulţi dintre ei tot foşti sportivi, astfel că fiecare întâlnire este o ocazie nouă de a depăna amintiri din vremurile în care zilele se măsurau în antrenamente, iar anii - în performanţe.

„Înainte de 1989, sportivii aveau un statut aparte. Eram consideraţi imaginea ţării, fiind printre puţinii privilegiaţi să reprezentăm România în afara graniţelor. Eram respectaţi. Era o senzaţie tare plăcută. Acum lucrurile s-au schimbat şi nu cred că în bine pentru sportivi“, spune cu regret managerul.

O parte dintre weekenduri le petrece cu echipa de polo pe apă Corona - Sportul Studenţesc, pentru că, orice ar face, rămâne ataşat de acest sport.

Nu e străin nici de lumea gastronomică, iar anii petrecuţi în Italia şi-au lăsat amprenta în viaţa lui Bogdan Giambaşu, fie că asta se vede în mâncărurile favorite, fie că acei ani înclină astăzi balanţa către anumite destinaţii de vacanţă.

„Îmi place foarte mult bucătăria italiană. Felul meu de mâncare preferat este tagliata ai funghi porcini, pe care mă pricep foarte bine să-l şi pregătesc şi pe care îl asociez cu un vin roşu. Îmi place să-mi petrec weekendul acasă, cu familia, în general în Bucureşti. Când călătorim însă, preferăm ca destinaţie Italia. Este ţara de care suntem destul de legaţi sentimental, unde avem foarte mulţi prieteni şi parteneri“, spune Bogdan Giambaşu.

La bella Italia l-a cucerit iremediabil, însă chiar şi acolo - sau poate tocmai acolo - gândul lui se întoarce inevitabil la polo, o aventură încă neegalată pentru omul de afaceri de astăzi.

„Participarea la competiţii pentru echipa naţională şi faptul că lupţi pentru o medalie îţi dau satisfacţii pe care nicio activitate din business nu ţi-o poate oferi. Este o senzaţie aparte.“