Style

Cu ce aseamănă femeia din România şeful unuia dintre cele mai mari lanţuri de bijuterii: "Este o piatră de o frumuseţe neconvenţională"

04 apr 2018 1245 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Horaţiu Vasilescu ştie totul despre pietre preţioase pentru că, în calitate de director general al Bijuteriei Teilor, unul dintre cele mai cunoscute lanţuri antreprenoriale de magazine de bijuterii din România, are privilegiul de a fi zilnic înconjurat de piese aspiraţionale. Da, desigur, diamantele atrag toate privirile, dar dacă ar fi să asocieze femeia din România cu o piatră preţioasă, Horaţiu Vasilescu ar opta pentru un mineral spectaculos ca o junglă.

„Aş alege tanzanitul. Este o piatră care exprimă o frumuseţe neconvenţională, nu are cum să nu-ţi placă. Este o piatră care spune o poveste. Sunt femei care nu au plecat cu prima şansă de aici, dar care au ajuns să strălucească. Aşa este şi tanzanitul, o piatră pe care o cunoaştem abia din 1967. În plus, tanzanitul nu este o piatră atât de dură, nu la fel de dură ca diamantul, dar este absolut spectaculoasă“, spune directorul Bijuteriei Teilor.

Tanzanitul a fost descoperit în Tanzania, în miez de junglă, fiind extras în continuare dintr-un singur loc, un perimetru cu o lungime de 7 kilometri şi o lăţime de 2 kilometri. În realitate, denumirea sa era mult mai complicată, dar departamentul de marketing al celor de la Tiffany & Co au decis că sună mai bine tanzanit. Cine i-ar putea contrazice?

Toate tanzanitele lumii sunt în acel petec de pământ, raritatea pietrei fiind o faţetă a frumuseţii sale. În România sunt 10 milioane de femei, în lume sunt 3,6 miliarde de femei. Rare şi româncele.

Dincolo de raritate, tanzanitul mai are câteva particularitaţi. Este o piatră care are culoarea albastră dacă este ţinută în lumină fluorescentă şi devine violetă dacă este analizată sub lumină incandescentă. În starea ei naturală, tanzanitul este o piatră care are oarecum culoarea bronzului, doar prin prelucrare la căldură dezvăluindu-şi personalitatea spectaculoasă.

Fină psihologia pietrelor preţioase, dar şi parelelele care se pot face cu ADN-ul feminităţii româneşti, nu?

„Româncele au foarte mult bun-gust şi ne obligă şi pe noi ca business să nu aducem bijuterii oarecare, fără personalitate. Femeile sunt tot mai informate, o parte din ele mergând spre zona de high-jewelry, de bijuterie unicat. La noi, cel mai adesea achiziţiile sunt făcute de femei. Vedem o relaxare în a investi în piese valoroase, dar şi o bună calibrare la tendinţele din exterior.“

Dacă tanzanitul este deocamdată o piatră pentru cunoscă­tori, diamantul, deşi cerut pe scară largă, marketat abundent, rămâne aproape imbatabil ca opţiune de shopping. Explicaţia este destul de simplă. Prin caracterul aparte, duritate, culoare, tăietură, gramaj, diamantul are puterea de a marca momente pentru totdeauna.

„Am văzut, prin interacţiunea cu clienţii noştri, toate tipurile de generaţii, oameni nonconformişti, corporatişti, oameni clasici, oameni avangardişti. În formalizarea unei relaţii, pentru unii nici nu mai contează actul, dar indiferent de personalitate, inelul cu diamant este simbolul unei legături autentice.“

Bine, bine, dar româncele, şi nu doar ele, nu mai au acelaşi apetit pentru căsnicii, îşi construiesc cu îndârjire un rol de lider, departe de mirosul de bucătărie. Construi­rea unei familii tradiţionale coboară tot mai mult pe lista de priorităţi. Cât de relevant mai este inelul cu diamant cât tu ai safari-uri în minte?

„Cred foarte mult în ciclicitate şi în tradional şi cred că la final, după toate călătoriile şi overtime-ul la jobul visat, priorităţile se schimbă, iar atunci diamantul este dorit pentru că în el stă ideea de promisiune.“

Horaţiu Vasilescu afirmă că a oferit multe diamante de-a lungul timpului, ultimul fiind inserat într-o brăţară mică pentru nepoţica sa de un an. Un diamant te scoate mereu din încurcătură pentru că are puterea, prin valoarea sa, de a marca momente fie că vorbim de aniversări, de un bac luat cu o notă mare, de 18 ani împliniţi, de o relaţie.

„Diamantul este definit de culoare, claritate, tăietură şi carataj. Cred în atemporalitatea acestei pietre. Cred că şi atunci când Elon Musk (omul din spatele Tesla - n.red.) va avea o casă pe Marte, diamantul va fi la fel de dorit, de actual.“

Horaţiu Vasilescu conduce un business pentru femei şi caută inspiraţie în clientele sale pentru a le surprinde. Dar la nivel personal, există o muză. Una singură.

„Cred că muza mea a fost bunica. Provenea dintr-o familie bună, dar la 38 de ani a rămas văduvă. Le-a devenit complet dedicată tatălui şi unchiului meu, iar în ultimii ani din viaţă ţin minte că am încercat mereu să-i ofer o bucurie, să iau micul dejun cu ea cât de des puteam. Uita anumite lucruri, dar cred că ajunsesem să mă obişnuiesc cu asta şi să-mi zic că măcar nicio întâlnire nu seamăna cu alta. Încercam să văd partea bună a lucrurilor. Avea o profunzime aparte a gândirii şi o pasiune pentru muncă rar întâlnită.“

Bunica lui Horaţiu Vasilescu nu purta diamante, dar avea un bănuţ norocos la gât, bănuţ care s-a păstrat în familie. O parte din noroc a ajuns şi la omul care conduce Bijuteriile Teilor, Horaţiu Valiescu având şansa de a le oferi zilnic femeilor unul dintre cele mai remarcabile lucruri din lume.

#PureDiamonds.