Style

Cristina Roşca, editor-şef După Afaceri Premium: Când stăm în casă mai mult ca niciodată, când ne vedem prietenii în cel mai bun caz pe Facetime sau Zoom, iar stresul este aproape continuu şi la cote maxime, cum putem să atingem nirvana? Fericirea nu trebuie confundată cu banana bread

26 feb 2021 288 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Termeni precum wellness sau wellbeing au intrat în vocabularul comun acum câţiva ani şi s-au aşezat atât de comod, încât eu personal ajunsesem să îi evit cu graţie şi dezinvoltură. Erau atât de uşor folosiţi încât mi se părea că au devenit goi de conţinut, de sens. Cu toţii aruncam în stânga şi în dreapta cu importanţa wellbeing-ului şi vorbeam despre wellness aşa cum discutam despre cafea de specialitate (cunoscută şi ca third wave coffee), despre city-break-uri sau fine-dining. Totul în viaţă părea, până la pandemie, la superlativ.

Din martie 2020, wellness a devenit un termen străin (aşa cum şi e de fapt), iar la wellbeing doar mai visăm ca la ceva imposibil de atins. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (despre care cu toţii am scris, vorbit şi citit în ultimul an mai mult decât în ultimul deceniu cumulat) defineşte wellbeing-ul ca o stare de bine fizică, mentală şi socială, a nu se confunda doar cu lipsa unei boli sau a unei infirmităţi. Pe scurt, e o stare către care cu toţii aspirăm, fie pandemie sau nu. Cine nu îşi doreşte să fie sănătos, fericit şi împlinit (e o întrebare retorică)?

Dar, când stăm în casă mai mult ca niciodată, când ne vedem prietenii în cel mai bun caz pe Facetime sau Zoom, iar stresul este aproape continuu şi la cote maxime, cum putem să atingem nirvana?

Nu cred că există reţete universale pentru fericire. Nu existau nici înainte şi cu siguranţă nu există nici acum. Fericirea nu trebuie confundată cu banana bread (deşi aş putea vedea de ce s-ar putea pune egal între cele două). Şi chiar şi când vine vorba de banana bread, nu există o reţetă unică. Sunt de fapt multe şi mărunte, fiecare chef cu secretul său. La noi în bucătărie, spre exemplu, acest desert se prepară cu o cremă de Nutella şi Speculoos. Iar pentru cine nu ştie ce e Speculoos, nu pot decât să spun că este un desert ce are capacitatea să-i convertească şi pe cei mai necredincioşi dintre necredincioşi la religia zahărului!

Ei, cam la fel cum e cu banana bread e şi cu wellbeingul. Fiecare trebuie să pregătim în bucătăria interioară propria stare de bine. Eu spre exemplu, adaug două cafele zilnice, câteva tablete de ciocolată, călătorii (chiar şi de weekend, chiar şi în România) cât de multe, presar un pahar de vin roşu odată la câteva zile şi asezonez cu cărţi cât cuprinde.

Pentru alţii, o sesiune spa în propria baie, un suc proaspăt şi sănătos - verde, roşu ori oranj -, mâncarea preferată sau o pereche nouă de încălţări pot sta la baza fericirii.

Ce vreau să zic e că micile bucurii, dacă sunt adunate, dau una mare. Şi chiar dacă nu e el zenul chiar zen, în condiţiile date jucăm după regulile prezentului.