Style

Fiecare colecţie a Pasquale Bruni păstrează însă ceva din ADN-ul brandului creat acum jumătate de secol. Fiecare bijuterie continuă povestea spusă anterior de celelalte colecţii care reprezintă parcă o odă adusă naturii înconjurătoare

25 oct 2017 582 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Bijuteriile Pasquale Bruni le recunoşti dintr-o privire. Sunt acele piese unde măiestria artizanală a maeştrilor bijutieri se împleteşte armonios cu un design modern, unde pietrele în culori vii sunt puse în evidenţă de metalele preţioase care le îmbrăţişează atent. Rezultatul? Un dans contemporan între elemente tradiţionale şi moderne, între moştenirea transmisă din generaţie în generaţie şi elementul de noutate adus de creierele creative tinere, aflate acum la cârma departamentului de design.

 

Fiecare colecţie a Pasquale Bruni păstrează însă ceva din ADN-ul brandului creat acum jumătate de secol de artizanul bijutier Pasquale Bruni. Fiecare bijuterie creionată astăzi de Eugenia Bruni, fiica fondatorului, continuă povestea spusă anterior de celelalte colecţii care reprezintă parcă o odă adusă naturii înconjurătoare.

„Soarele din timpul zilei şi cerul înstelat din Calabria (regiune din sudul Italiei - n.red.) le am întipărite pe retină“, a spus Pasquale Bruni când a fost întrebat despre inspiraţia din spatele creaţiilor sale.

Într-o lume a coloşilor financiari şi a fondurilor de investiţii, manufactura italiană Pasquale Bruni rămâne o afacere de familie care-şi scrie mai departe povestea. Într-un stil clasic, coerent şi atemporal.

Pasquale Bruni avea 20 de ani când a lansat propriul său atelier de bijuterii în Italia. Iar restul e istorie!

„Suntem un brand dezvoltat în jurul pasiunii pentru bijuterii, iar ingredientele de bază pentru noi sunt creativitatea şi unicitatea. Toate piesele noastre sunt realizate în Italia, la atelierul propriu din Va­lenza. Acolo se naşte ideea, se creionează mo­delul, se realizează piesele“, spune Eugenia Bruni, cea care se află astăzi la cârma departamentului de design al brandului Pasquale Bruni. Fratele său Daniele este şi el implicat în afacerea familiei, fiind astăzi specialist în pietre preţioase.

Pasiunea pentru frumos au moştenit-o amândoi de la tatăl lor.

„Totul este realizat în atelierul nostru, unde fiecare bijuterie se lucrează manual de artizanii noştri cu atenţie aproape maniacală şi cu dedi­caţie totală“, povesteşte Eugenia Bruni. Tatăl său i-a predat ştafeta în 2001 şi acum ea duce mai departe moştenirea creată de el, respectiv bijuterii aflate la intersecţia dintre măiestria artizanală şi designul modern, contemporan.

„Tata a început să creeze în 1967 şi încă de la început a crezut în producţia proprie şi în importanţa artizanatului italian“, un simbol al eleganţei şi al stilului. Când a pornit la drum, Pasquale Bruni avea 20 de ani, iar atelierul şi l-a înfiinţat încă de la început în Valenza, un orăşel aflat la sud de Milano. De ce acolo? Pentru că era şi este încă un loc care-i oferă un sentiment de apartenenţă. Tot acolo şi-a crescut şi cei doi copii care sunt astăzi implicaţi direct în businessul familiei.

„Eu sunt bijuteriile pe care le creez şi ele sunt parte din mine.

M-am născut în domeniu şi am crescut odată cu creaţiile Pasquale Bruni. Încă de când eram copil atelierul familiei a fost casa mea.“ Acolo mergea să se joace şi apoi să deseneze alături de artizanii bijutieri ai casei. Eugenia Bruni îşi aminteşte că urmărea întregul proces şi se ţinea după tatăl său cu curiozitatea de copil. Aşa a văzut cum el s-a transformat din maestru bijutier în antreprenor. „A rămas însă în primul rând un artist desăvârşit. Inconştient, m-am hrănit încă de mic copil cu creativitatea lui.“

Eugenia Bruni povesteşte că, chiar şi în vacanţele cu familia la mare, în timp ce alţi copii se jucau, ea îşi petrecea timpul creând „bijuterii“ din elementele naturale pe care le găsea pe plajă. „Fratele meu, pe de altă parte, era orientat mai degrabă către zona comercială, astfel că el era cel care le vindea.“ Îi plăcea să creeze, să deseneze, „să se îmbrace în aur şi pietre preţioase“. Tatăl său i-a ghidat însă paşii în carieră, aşa că a fost nevoită să treacă prin toate departamentele firmei, experienţă care s-a dovedit ulterior de nepreţuit.

Astăzi, Eugenia Bruni merge în fiecare zi la atelier dis-de-dimineaţă, pentru a lua pulsul lucrurilor. Iniţial face un tur al fabricii pentru a vedea progresul fiecărui departament. „Fiecare zi este diferită de toate celelalte. Petrec mult timp alături de departamentul de creaţie, alături de echipa mea, dar şi în departamentul de pietre preţioase, care sunt de fapt vedetele fiecăreia dintre colecţiile Pasquale Bruni.“ Seara, când fabrica este goală, merge în biroul său unde petrece timp preţios cu sine în căutare de noi surse de inspiraţie. „Mă las inpirată de emoţiile proprii pe care încerc apoi să le transmit prin intermediul bijuteriilor noastre. Mă las îmbătată de natură, iar muzele mele sunt femeile, Venus şi mama-natură în toată splendoarea ei.“

Când nu este în atelierul familiei, pe Eugenia Bruni o poţi găsi în showroomul Pasquale Bruni din Milano unde îşi are sediul şi departamentul de marketing al brandului. „Am crescut conştientizând responsabilitatea pe care o presupune rolul de director de creaţie.“ El nu trebuie doar să creeze, ci şi să fie capabil să rezolve orice problemă apare în lumea sa. „Trebuie să fie o minte vulcanică ce erupe în permanenţă.“

Este yoghin încă de când era copil şi pentru că nu are mult timp liber, încearcă să mediteze şi să studieze cât mai mult pentru că astfel se şi hrăneşte cu energie. Spune că i-ar fi plăcut să poată chiar să predea yoga. Tot pe lista de pasiuni se mai numără fotografia şi călătoriile care îi permit să experimenteze culturi diferite care apoi îi servesc drept sursă de inspiraţie în creaţii.

Cele mai noi colecţii ale brandului Pasquale Bruni sunt un omagiu adus feminităţii, iar un exemplu în acest sens este colecţia Zeiţele (Goddesses), unde fiecare piatră preţioasă folosită este eminamente feminină şi fiecare bijuterie este o odă închinată sexului frumos.

Piesele cu cuarţul alb sunt inspirate de Selene, zeiţa Lunii care veghează noapte de noapte, pe când cuarţul roz, delicat şi elegant, este simbolul iubirii eterne, astfel că piesele sunt o odă adusă Afroditei. Pe piaţa locală colecţiile Pasquale Bruni sunt disponibile prin intermediul Galt, orologerie elveţiană. De altfel, manufactura italiană este singurul brand de bijuterii din portofoliul companiei care mai reuneşte nume precum Mondaine, Tag Heuer, Zenith sau Ulysse Nardin, orologerii de renume.

 „Ghirlanda este o colecţie care îmi este foarte dragă pentru că este creionată în jurul florii de lotus, care înfloreşte la fel ca o femeie.“

Colecţia Ghir­landa a fost lansată în 2002 de către Eugenia Bruni, iar de atunci a fost în permanenţă îmbo­gă­ţită cu noi creaţii, adevărate opere de artă. „Este important, de fapt foarte important, să poţi în permanenţă să te reinventezi. Trebuie mereu să ai curajul să mergi mai departe. Tot timpul. O bijuterie trebuie să fie capabilă să îţi transmită o emoţie.“ De aceea, fiecare piesă ce poartă semnătura Eugeniei Bruni astăzi şi care a purtat anterior semnătura tatălui ei este diferită, unică. Ea seduce, cu­cereşte fără drept de apel. Piesele se remarcă prin tehnica pave, ce permite bijuteri-ilor să fie îmbrăcate în pietre preţioase. De altfel, numele provine de la franţuzescul

pavé, care înseamnă pavat. „Datorită acestei tehnici, sub oblăduirea tatălui meu, diamantele au căpătat o textură ca de catifea.“ Astăzi, fiecare colecţie a Pasquale Bruni care foloseşte această tehnică ascunde în spate o serie de analize meticuloase ale luminii, astfel că în final bijuteriile sunt create în funcţie de acestea.

„Creativitatea trebuie să te surprindă întotdeauna, să te vră­jească“, încheie Eugenia Bruni.