Style

Care sunt cele mai noi tendinţe în personalizarea hainelor şi accesoriilor?

12 dec 2014 1620 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie
O geantă din piele exotică, personalizată discret cu iniţialele purtătoarei, o bijuterie care ascunde un mesaj secret sau o cămaşă pe ai cărei nasturi stă scris aproape imperceptibil numele proprietarului, toate sunt într-o mai mică sau mare măsură obiecte de colecţie. Spre deosebire însă de picturi, băuturi fine sau maşini de epocă, acestea pot fi purtate zi de zi şi prezentate lumii într-un cadru informal.
 

La fel cum picturile sunt marcate cu iniţialele pictorului, hainele pot purta însemnul creatorului, dar şi al purtătorului, am­prenta lui personală.

Monograma a fost folosită anterior de capete încoronate şi de politicieni celebri care-şi foloseau iniţialele pentru a-şi pune amprenta asupra lumii. Astfel monograma lor era folosită atât pe monede şi bijuterii, cât şi pe veselă sau pe sigiliu pentru a le da valoare. În prezent, monongrama este cel mai des asociată cu branduri nu cu persoane, însă însemnătatea ei a rămas aceeaşi.

Genţile Louis Vuitton, spre exemplu, poartă cu mândrie iniţialele brandului care îi dau valoare. Acestea însă pot fi „asortate“ şi cu iniţialele purtătorului. 

Astfel prin programul „Mon Monogram“ clientul îşi poate customiza geanta şi portofelul atât la exterior, cu două dungi colorate şi cu iniţialele, cât şi la interior, prin alegerea culorii căptu­şelii.

La fel ca la geantă, căptu­şeala unui sacou poate reprezenta la rândul său o amprentă a purtătorului, mai ales dacă este aleasă în contrast evident cu culoarea ţesăturii.

„Diferenţa dintre un costum bun şi un costum excelent este făcută şi de purtător. Aşadar, de la purtător se începe, de la gusturi, preferinţe, tabieturi şi conformaţie“, spune Alex Drăgan, personal fashion consultant şi cofondator al Sarto made to measure, un business specializat în servicii de croitorie personalizată pentru bărbaţi. Perso­nali­zarea unui costum se referă astfel la toate detaliile care ţin de măsuri - aceasta fiind personalizarea pe conformaţie - şi apoi urmează personalizarea la nivel vizual, adică ţesătură, căp­tuşeală, volumetrie, cromatică şi lista poate continua. Adevăratele detalii sunt lăsate însă la urmă şi pornesc de la forma sau mărimea nasturilor, culoarea aţei cu care aceştia sunt cusuţi, numărul de sliţuri, şi merg până la culorile şi numărul butonierelor. Un costum personalizat este de fapt un puzzle, iar la final imaginea este diferită în funcţie de purtător. Astfel, personalizarea ţinutelor nu înseamnă neapărat imprimarea lor cu iniţiale sau mesaje, ci înseamnă imprimarea lor cu ceva din personalitatea şi preferinţele purtătorului.

Gianni Agnelli, industriaşul italian care pe lângă acţionar al Fiat era şi unul dintre cei mai bine îm­brăcaţi bărbaţi ai secolului trecut, îşi purta mereu ceasul peste manşeta cămăşii sale handmade, iar cravata avea mereu limba subţire mai lungă. Acestea au fost şi au rămas semnele sale distinctive chiar dacă au fost „împrumutate“ până astăzi de rebelii modei masculine.

„Noi avem clienţi pentru care lăsăm manşeta mânecii stângi cu câţiva centimetri mai largă tocmai pentru că ei poartă ceasul pe dedesubt. A-l purta pe deasupra înseamnă să strici materialul“, spun reprezentanţii multibrandului de lux Casa Frumoasă. Pentru cei care vor să îşi personalizeze hainele, fără însă a-şi lăsa amprenta asupra materialului, există numeroase opţiuni, de la a lăsa netăiată cea de-a treia butonieră a jachetei, până la a avea mereu un al patrulea nasture diferit la manşeta sacoului. Totuşi, cea mai des întâlnită amprentă personală rămâne monograma, iar reprezentanţii Casa Frumoasă sugerează că purtătorul îşi poate imprima iniţialele fie pe manşetă (întotdeauna stânga, la exterior), fie pe guler la spate, fie pe piept, la 10 cm în stânga faţă de cel de-al cincilea nasture de la că­maşă (respectiv la 5 cm de buzunar).

Monograma personală, un însemn al brandului propriu, este formată din două sau trei litere, iniţiala numelui de familie putând fi mai mare sau mai evidenţiată. Există însă clienţi care vor ca brandul propriu să fie chiar mai discret.

„Cea mai deosebită cerinţă primită de la un client a fost folosirea nasturilor personalizaţi cu numele său pentru toate cămăşile. În mod obişnuit noi folosim nasturi personalizaţi cu numele brandului nostru“, spune Răzvan Vâlceanu, proprietarul brandului de cămăşi made to measure cu acelaşi nume. Anterior, antreprenorul a lucrat timp de aproape un deceniu în industria de securitate atât virtuală la Bitdefender, cât şi fizică la Assa Abloy. Mo­no­gramarea nasturilor este realizată cu laserul şi este un proces minuţios şi costisitor.

Amprenta personală poate merge însă mai departe de evident, de ceea ce se vede public, mai exact de genţi, costume sau cămăşi, monograma putând fi imprimată pe prosoape, aşternuturi, halate sau, de ce nu, pijamale de mătase. Dacă în cazul unui costum sau al unei cămăşi personalizarea merge până în cele mai mici detalii, în cazul unei pijamale croielile nu variază mult, iar cusăturile nu au o importanţă crucială. Astfel, în acest caz, monograma reprezintă singura amprentă personală, şi chiar dacă poate părea un răsfăţ prea mare, la fel ca fiecare obiect personalizat, ascunde o poveste.