Style

Cum arată sfârşitul de săptămână perfect pentru Gyula Fatér, CEO al OTP Bank România: Când vine vorba de timp liber, vreau să simt ca şi cum înot în cele mai limpezi ape, în ritmul meu. Las lucrurile să se întâmple, să vină natural. Nu vreau să controlez timpul liber

11 sep 2021 462 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Are 30 de ani de experienţă în lumea financiară, făcând parte în principal din echipele unor companii multinaţionale şi activând în mai multe ţări din Europa. La fiecare 5-7 ani a preluat un nou rol profesional, fapt ce a făcut ca întreaga sa carieră să fie plină de savoare, dinamism şi culoare, după cum spune chiar el. Acum, Gyula Fatér este CEO al OTP Bank România, subsidiara locală a celui mai mare grup bancar din Ungaria, poziţie pe care o deţine de circa doi ani. Ziua sa de lucru începe la 8 dimineaţa, când încă telefonul este un prieten silenţios şi el îşi poate pregăti agenda zilei în linişte. Altfel, ziua este plină de întâlniri. Dar apreciază acest lucru, deoarece are prilejul să se întâlnească fie cu clienţi, fie cu colegi. Vizitele sunt ca o gură de oxigen, motiv pentru care şi călătoreşte adesea în ţară, în cele două săptămâni anterioare interviului bancherul ajungând în interes de serviciu la Slobozia, Călăraşi, Satu Mare şi Baia Mare. Când nu munceşte, Gyula Fatér alege libertatea în locul rutinei.

După o perioadă dificilă, prin care am trecut cu toţii, acum, mai mult ca oricând, încerc să separ munca de timpul liber. Aşadar, la sfârşitul săptămânii, şi anume vineri seara, mă decuplez de la ceea ce înseamnă lucru şi mă concentrez asupra familiei şi prietenilor.

Ne bucurăm să descoperim noi locuri, să povestim ce am mai făcut în ultimul timp, să ne facem planuri şi să petrecem timp de calitate împreună.

Nu am o rutină specifică de weekend. Îmi place să fiu liber şi să fac ceea ce simt în acel moment. Uneori, rutinele pot constrânge, iar mie îmi place să mă bucur din plin de weekend şi să fiu spontan.

Când vine vorba de sfârşitul de săptămână, nu planific nimic în avans. Weekendurile sunt o modalitate de a mă desprinde de rutina celor cinci zile care includ planificări, întâlniri şi decizii. Nu mă înţelegeţi greşit, îmi asum viaţa şi cariera pe care le am. Sunt „all in“, dar când vine vorba de timp liber, vreau să simt ca şi cum înot în cele mai limpezi ape, în ritmul meu. Las lucrurile să se întâmple. Să vină natural. Nu vreau să controlez timpul liber. Prefer să fiu spontan în weekend.

În schimb, ciclismul este o activitate, de fapt o plăcere, pe care o includ în weekendurile mele.

Îmi place să mă plimb cu bicicleta prin oraş, prin împrejurimi, unde este natură, pe drumuri de ţară sau chiar în off-road. Este şi modul perfect de a descoperi (sau de a redescoperi) un oraş. Unii dintre voi care locuiţi în Bucureşti veţi spune că este prea aglomerat, cu puţine piste pentru biciclete, cu mulţi care traversează prin locuri nepermise şi aşa mai departe. Dar Bucureştiul este printre oraşele europene unde poţi fi relaxat mergând pe bicicletă.

Pe scurt, plimbările cu bicicleta sunt un mod frumos de a vedea atracţii de top, de a simţi atmosfera oraşului şi de a te bucura de timp de calitate petrecut în zonele verzi, din parcuri.

Bucureştiul are parcuri fabuloase, cu multe zone verzi şi lacuri. În aceste locuri combin sportul cu plimbările şi cu mâncarea bună. Aşadar, prefer şi mă bucur de activităţile în aer liber. Asta poate şi din cauza faptului că meseria mea implică muncă de birou.

Nu sunt gurmand, dar îmi plac mâncărurile gustoase şi sănătoase, cu specific internaţional. Acele specialităţi care implică mâncare gătită lent. Dar slăbiciunea mea sunt dulciurile. Deci, pentru mine brutăriile sau patiseriile bune sunt cele mai atrăgătoare locuri.

Totodată, îmi place să mă uit la filme, mai ales la cinematograf, şi mi-a lipsit mult acest ritual în perioada când au fost închise. Când eram la liceu şi apoi în perioada de studenţie, mersul la cinematograf cu prietenii era o formă în care ne exprimam libertatea şi alegerile. Ne-am fixat reperele culturale prin intermediul filmelor pe care le-am vizionat şi, bineînţeles, datorită cărţilor citite.

Cinematografia mi-a deschis o lume nouă. O lume a alegerilor şi a visurilor. În ceea ce priveşte genurile, prefer filmele de acţiune, dar includ în lista mea dramele şi comediile, acestea fiind preferatele soţiei, iar când mergem la cinematograf fiecare dintre noi alege, pe rând, filmul pe care urmează să îl vedem.

În materie de cărţi, îmi plac thrillerele (mă relaxează) şi cărţile de istorie despre al Doilea Război Mondial. Cred că istoria ne ajută să înţelegem mai bine prezentul.

În ultima perioadă, aud tot mai mulţi oameni în jurul meu care se plâng că nu mai au timp să citească. Am trecut şi eu prin asta. Ajunsesem să îmi fie dor să citesc. Brusc, cărţile şi timpul petrecut citind deveniseră o resursă limitată în viaţa mea. Când

mi-am dat seama de asta, am decis să nu mai las niciodată să treacă o zi fără să citesc măcar o pagină. Cititul este ca joggingul. La final, eşti mai fericit.

Tot la capitolul plăceri, ador să călătoresc. Chiar şi atunci când călătoresc în interes de serviciu, îmi place să vizitez oraşele în care mă aflu. Am descoperit recent Baia Mare şi Satu Mare. Sunt două locuri frumoase, care merită să fie savurate într-o vacanţă de vară. Am profitat de ocazie să vizitez obiectivele turistice din aceste urbe. Am fost surprins de frumuseţea lor şi de ospitalitatea oamenilor.

Tot pentru un city break aş recomanda Budapesta, oraşul meu natal, excelent pentru un weekend, mai ales acum. Este un oraş frumos şi uşor accesibil de oriunde din România. Nu este încă aglomerat, din cauza pandemiei, iar preţurile hotelurilor sunt relativ mici.

De-a lungul timpului am fost şi în câteva locuri foarte frumoase din punctul de vedere al naturii, cum ar fi Sardinia, dar şi în aridul Death Valley din SUA sau fiordurile Norvegiei. Cu toate acestea, locul meu preferat rămâne, în continuare, New Yorkul. Are o istorie, dar şi un prezent foarte interesant şi diferit. Poţi găsi practic totul în NY. Este un oraş viu, dinamic, vibrant.

Eu prefer mediul urban. De altfel, în weekenduri nu evadez din oraş de regulă, nu în mod special. Dar, când merg cu bicicleta în afara oraşului, descopăr şi frumuseţea naturii, cum ar fi câmpurile de lavandă şi frumoasele cărări de munte.

De aceea, parte din vara aceasta mă va găsi în România. Vacanţa de vară o voi petrece cu familia. Vom merge în Grecia, iar în a doua parte a concediului vom colinda frumuseţile naturale ale României.

Această ţară are foarte multe de oferit: locuri minunate, în care oamenii îşi pot petrece vacanţele şi timpul liber într-un mod inedit, indiferent de sezon, şi pot aduna amintiri pentru o viaţă.

Oamenii au nevoie de o pauză. Ultimul an ne-a ajutat sau ne-a obligat să avem o imagine mai clară asupra semnificaţiei timpului de calitate cu cei dragi sau cu noi înşine. Pentru mulţi dintre noi, această pandemie a însemnat regândirea obiectivelor personale.