Style

Animal print-ul s-a întors sau de fapt nu a plecat niciodată? Există puţine tendinţe pentru care care linia de demarcaţie dintre sofisticare şi kitsch, dintre lux şi ieftin să fie atât de fină

07 ian 2019 705 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Animal print-ul este pentru curajoşi, pentru cei care au ajuns la o anumită maturitate stilistică şi ştiu cum să-l poarte cu mândrie, cu aceeaşi mândrie cu care animalele îşi poartă haina tărcată sau cu pete colorate în tonuri de maroniu-roşcat. Există puţine tendinţe pentru care care linia de demarcaţie dintre sofisticare şi kitsch, dintre lux şi ieftin să fie atât de fină.

În sezonul acesta de toamnă-iarnă, animal print-ul a revenit în tendinţe. De fapt, nu a ieşit niciodată. Sunt trenduri trecătoare, care rezistă pe podium un sezon, maximum două, după care sunt date uitării, iar după ce suficient timp s-a aşternut peste ele, sunt văzute ca faux-pas-uri. Există însă şi acelea care fac ca o piesă să îşi găsească locul în dressing sezon după sezon. Unul dintre ele este animal print-ul care, deşi poate deveni mai puţin vizibil un sezon, ştii că invariabil va reveni, cumva, cândva. Va reveni în tendinţe, mai puternic, mai vizibil ca niciodată. Ce se întâmplă în lumea modei cu acest imprimeu seamănă într-o anumită măsură cu ce se întâmplă în lumea animalelor din savană în sezonul migraţiei. Leii, zebrele sau leoparzii pleacă an de an în aceeaşi perioadă spre alte meleaguri, pentru a reveni câteva luni mai târziu, uneori în număr mai mare, cu forţe noi.

Cam aşa stau lucrurile şi cu acest imprimeu cu accente sălbatice. Haina cu imprimeu de leopard poate sta într-un colţ al dulapului o vreme, însă este una dintre acele piese atemporale, văzute ca investiţie chiar, ce poate fi scoasă oricând de la naftalină pentru un look memorabil. Şi până la urmă, ce haină poate fi mai potrivită pentru jungla urbană dacă nu una „animalică“?

Într-o perioadă în care se vorbeşte despre mişcarea #metoo, despre emanciparea femeii şi egalitatea dintre sexe, moda îşi aduce propria contribuţie la această masă. Hainele vin să ofere femeii un motiv în plus de încredere. Au fost voci care au spus că ţinutele animal print din cap până în picioare pot fi percepute ca o armură, exact ca în lumea animală unde imprimeul de leopard este menit să îi permită prădătorului să se contopească cu natura mai degrabă decât să iasă în evidenţă. Pentru că doar astfel îşi poate pândi prada cu atenţie şi îşi poate pregăti minuţios planul de atac. Un leopard nu atacă la întâmplare decât dacă este prea înfometat sau dacă nu are altă soluţie. În caz contrar, este un strateg desăvârşit.

În modă însă, în pofida repoziţionării recente a acestui trend, animal print-ul a fost menit să scoată o ţinută din anonimat. Să o facă să iasă în evidenţă. Este un imprimeu care de-a lungul anilor a fost purtat de capete încoronate, de staruri rock, de actori şi oameni de business deopotrivă.

În acest sezon, trendul revine în forţă, cu imprimeu de leopard, zebră, tigru sau ocelot, cu dungi şi pete în diverse variante de culoare şi textură. Moda a devenit o adevărată savană, populată de ţinute care emană încredere şi putere, fie că este vorba de câteva piese animal print sau o ţinută feroce din cap până-n picioare.

Max Mara şi Ports 1961 au pariat pe mix & match, Ashley Williams şi Tom Ford au mers pe o combinaţie de culori tari şi imprimeuri curajoase, pe când Victoria Beckham a preferat să se joace cu  tonurile pe acelaşi imprimeu. În mod absolut sur­prinzător, Dolce & Gabbana şi Roberto Cavalli au preferat minimalismul, dacă se poate folosi acest termen în asociere cu animal print. Mai exact a ales o piesă centrală în jurul căreia au cons-truit o ţinută.  

În anii ’20, una dintre cele mai glamuroase perioade din istorie, cu petreceri decadente în stil Great Gatsby, când multe dintre normele morale erau puse la îndoială, trendul animal print a început să prindă cu adevărat contur. Cum se putea să nu prindă când era vorba de un imprimeu atât de controversat

într-o perioadă în care nimeni nu voia să meargă cu turma? Anii au trecut, dar imprimeul a rămas în tendinţe. A început să urce chiar şi pe podiumurile de modă, după cel de-al Doilea Război Mondial, când cuvântul de ordine era curajul. În colecţia de primăvară-vară din 1947 a lui Christian Dior au apărut o rochie de zi (numită Jungla) şi una de seară din mătase şi şifon cu imprimeu leopard (numită Africa). Acelaşi Christian Dior spunea „pentru a purta leopard trebuie să ai o anume feminitate, ceva mai sofisticată. Dacă eşti delicată şi dulce, mai bine nu purta acest imprimeu.“ Nimeni nu a reuşit să o spună mai bine. Este un imprimeu care indiferent că îl porţi pe o pereche de stilettos, pe o haină de toamnă sau pe o bluză de mătase, reuşeşte să elibereze prădătoarea din tine.

Iar în final ce iese atunci când combini un animal print cu altul?

Răspunsul e: depinde. Încrederea purtătoarei în alegerea făcută face şi diferenţa dintre dezastru stilistic şi o ţinută memorabilă.