Style

A apărut ediţia specială de design a După Afaceri Premium. Ce înseamnă "acasă" pentru unii dintre cei mai importanţi arhitecţi şi designeri din România?

09 iun 2016 1165 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Când am venit la facultate în 2002, am dat casa din Constanţa pentru un cămin în Bucureşti. Tropăiam de fericire. Mai dădusem o casă la vreo şase ani. Lăsasem casa din Tulcea pentru cea de la mare. Când am ajuns la cămin în Agronomie am simţit însă că înnebunesc. Deodată libertatea aia la care tot visam eu la 18 ani mi se părea a naibii de incomodă. Cameră comună, băi comune, nimic personal. Vorbeam cu nişte prietene şi nu ştiu cum, dar la un moment dat am zis: Hai, că eu mă duc acasă. Abia după ce am terminat de spus acasă mi-am dat seama că ruptura se produsese. Acasă nu mai era la ai mei, acasă era în camera de cămin.

Apoi acasă a fost apartamentul unei bunici şi acasă a fost şi camera din Moxa. A mai fost camera din Orleans unde m-am dus să învăţ un an şi a devenit apoi garsoniera de lângă Titan luată de ai mei. Acasă a devenit orice cameră de hotel din fiecare deplasare cu munca, acasă a devenit casa prietenilor, acasă a devenit locul în care sunt la un moment dat. Mi s-a întâmplat se vorbesc cu lume la telefon, să fiu la muncă, să fiu întrebată unde sunt şi eu să răspund fără să-mi dau seama acasă. Sunt un om bogat. Am case peste tot.

Fiecare are o definiţie pentru acasă, un mod de a se raporta la acest cuvânt. La un moment dat nu voi mai fi nomad, iar acasă va fi un singur loc cu toate ale mele, dar până atunci pentru mine acasă este adaptare şi este bine.

Am avut privilegiul de a intra în cinci case pentru această ediţie a După Afaceri Premium, cinci case de oameni care imaginează zeci, sute de case pentru alţi oameni. Mi se pare o misiune cumplit de dificilă să concepi case pentru alţii, pentru famiile lor, pentru obiectele lor. Arhitectura este psihologie fină fără niciun dubiu.

Ce înseamnă acasă pentru cinci dintre cei mai buni psihologi ai spaţiului de locuit?

„Casa a devenit un canvas al copiilor.“

„Casa în sine este un organism care funcţionează cu toată gaşca.“

„Casa nu este doar un adăpost, este un cămin.“

„Avem o casă unde se trăieşte, nu este un muzeu. Showroom-ul este în altă parte. Acasă e acasă.“

Câţi oameni, atâtea definiţii, toate diferite din fericire, toate corecte.

Una însă mi-a captat atenţia. 

„Locuirea este legată de sentimentul binelui. Acasă este cu ce te obişnuieşti.“

Eşti bine unde eşti? Atunci ai ajuns acasă indiferent de forma ei.

 

Roxana PETRESCU este Editor-şef După Afaceri Premium

roxana.petrescu@zf.ro