După Afaceri

I-am întrebat pe oamenii din mediul de afaceri cum fac ca revenirea la birou după vacanţă să fie cât mai lină şi la ce trucuri apelează pentru a reintra în ritmul deadline-urilor. Ce au răspuns?

04 aug 2019 2137 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„Să-ţi vând un pont!“ este, probabil, una dintre expresiile - de business, dar nu numai - specifice culturilor din toată lumea. Cele mai bune surse de inspiraţie sunt, de cele mai multe ori, oamenii de lângă noi, aşa că După Afaceri Premium dă sfoară în ţară şi îi pune pe reprezentanţii din lumea businessului în faţa unor provocări mai puţin stresante decât cele din viaţa de zi cu zi a afacerilor.

Vremea concediilor e în toi, dar ştim bine că, oricât de mult ne-am dori, orice lucru bun se termină la un moment dat. Aşa că i-am întrebat pe oamenii din mediul de afaceri cum fac ca revenirea la birou să fie cât mai lină şi la ce trucuri apelează pentru a reintra în ritmul deadline-urilor, al întâlnirilor formale şi al task-urilor de rezolvat. Răspunsurile lor sunt menite să încapsuleze câteva ponturi numai bune de dat mai departe, de vândut. Nu pe bani grei însă, ci doar cu exces de sinceritate.

 

Fulga Dinu, country manager operations Immofinanz România, dezvoltator imobiliar

Pentru mine e simplu să reintru în ritm, deoarece sunt o persoană energică, îmi iubesc jobul şi am o echipă extraordinară pe care o consider a doua mea familie.

Revin cu drag la birou după vacanţă, iar prima zi o dedic discuţiilor cu colegii care se împart, în egală măsură, în povestiri despre vacanţă şi, bineînţeles, task-uri prioritare pentru perioada imediat următoare.

Recunosc că intrarea în ritmul de lucru vine de la sine cu uşurinţă şi naturaleţe, pentru că sunt în permanent contact cu echipa mea, chiar şi pe timpul vacanţei.

 

 

Răzvan Vasile, CEO Natura SRL, producătorul sucurilor „Ana are“ şi al vinurilor Domeniile Panciu

În general, concediile mele sunt de 10-18 zile calendaristice. Începând cu circa o lună înainte de perioada de concediu, gestionez setarea întâlnirilor, a şedinţelor şi luarea deciziilor importante, aşa încât să nu se suprapună - pe cât posibil - cu intervalul de absenţă de la birou.

În săptămâna premergătoare concediului, mă întâlnesc cu toţi „direct reports“ pentru luarea de decizii şi setarea priorităţilor.

Pe perioada concediului, în fiecare zi îmi aloc nu mai mult de 30-40 de minute pentru a citi toate mailurile şi/sau mesajele primite. La telefon, încerc să nu răspund decât la cele mai importante solicitări.

La revenirea la birou, citind toată corespondenţa zilnic pe perioada concediului, sunt updatat cu toate subiectele importante şi încep să le abordez în ordinea priorităţilor, prin întâlniri individuale cu fiecare „direct report“.

Îmi propun de fiecare dată, indiferent de durata concediului, ca în nu mai mult de trei zile lucrătoare să fiu 100% back în business.

 

 

Daniel Moreanu, avocat la cabinetul Moreanu Law

Asociez întoarcerea la birou după o perioadă de concediu cu intrarea în apa rece a mării: trebuie făcută încet şi cu atenţie pentru a evita şocurile nedorite. În general, primele zile după o perioadă de concediu sunt dedicate analizării emailurilor primite şi stabilirii priorităţilor. Fiindcă am citit undeva că o perioadă de inactivitate intelectuală de mai multe zile scade semnificativ capacitatea intelectuală a creierului de a rezolva sarcinile cu care anterior era obişnuit, încerc ca, în perioada de concediu, să mă menţin activ intelectual prin lectură.

Totodată, în măsura posibilului, încerc ca, în primele zile, intrarea în ritmul biroului să o fac progresiv, încheind programul la birou ceva mai devreme decât de obicei şi amânând proiectele mai complexe spre finalul primei săptămâni. Am observat, totodată, că încercarea de a rezolva foarte rapid anumite proiecte care au rămas scadente pe perioada concediului creşte nivelul de stres şi încerc astfel să evit o asemenea abordare.

 

 

Alexandru Stânean, CEO Teraplast SA, producător de materiale de construcţii

În ziua de azi suntem conectaţi în permanenţă prin intermediul unui ceas şi al unui telefon şi avem mai mereu tableta sau laptopul în preajmă. Astfel, concediul nu mai este 100% deconectat.

În general, chiar şi în concediu îmi petrec o oră pe zi, dimineaţa sau seara, răspunzând la cele mai urgente emailuri sau uitându-mă peste rapoartele de vânzări şi producţie. Sunt prea curios de ceea ce se întâmplă ca să mă deconectez chiar 100%.

Prima zi după concediu este întotdeauna cea mai grea, pentru că presupune minimum zece ore la birou, timp în care încerc să ajung la zi cu ceea ce s-a întâmplat în perioada cât am lipsit.

 

 

Monica Barbu, CEO Artmark Historical Estate, divizia imobiliară a casei de licitaţii Artmark

Aproape la fiecare întoarcere din concediu, îmi planific, în gând cel puţin, următoarea destinaţie de vacanţă, aşa încât se realizează o tranziţie foarte uşoară. Lăsând gluma la o parte, am norocul de a lucra într-un domeniu care presupune şi vizitarea unor locuri speciale.

De cele mai multe ori, acestea sunt încărcate de istorii, dar închise publicului larg şi, implicit, mai puţin cunoscute, astfel încât este un privilegiu să am parte de astfel de descoperiri. Aşadar, pentru mine activitatea de bază are, într-un fel, şi o componentă de vacanţă şi e aproape ca şi cum aş avea tururi muzeale private în fiecare săptămână.