Gastronomie

Un bistrou parizian, în inima Bucureştiului

27 nov 2013 3271 afişări de Ioana David
Din aceeaşi categorie

„La Cai“, restaurantul din zona Ateneului, ce în urmă cu 100 de ani servea proprietarii de cai şi jockeii care veneau la clubul de echitaţie din apropiere, a devenit recent Le Bistrot Français, un loc inspirat din localurile pariziene, cu un program atipic şi un meniu haute cuisine.

După 100 de ani de la prima inaugurare, micul restaurant „La Cai“,  din centrul Capitalei, se deschide din nou într-o formulă apropiată de cea iniţială. În urmă cu un secol aici se adunau pasionaţii de echitaţie, apoi locul a funcţionat  sub numele Bistrot Ateneu, pentru ca acum să ia un nume de inspiraţie franceză, Le Bistrot Français. Însă dorinţa proprietarilor, omul de afaceri Cristi Preotu şi soţia sa, a fost să păstreze decorul cu cai, spre exemplu pe meniul de vinuri sau pe pereţi.

„De mult mi-am dorit un restaurant în care să punem toate produsele noastre, vinurile,  brânzeturile şi carnea. A fost o oportunitate că am găsit locul acesta. Căutam ceva care să ni se potrivească, iar acest loc este mic, drăguţ şi este aşezat în faţa magazinului Comtesse Du Barry de lângă Ateneu. Merge perfect.“

Pasionat de gastronomie şi vinuri fine, antreprenorul ce deţine reţeaua de magazine Comtesse Du Barry, printre altele, călătoreşte în toată lumea pentru a găsi noi produse pentru magazinele sale ori pentru a testa noi reţete. În Franţa, spre exemplu, a bifat deja jumătate din cele 300 de restauarante cu stele Michelin. Aşa că deschiderea propriului restaurant a urmat ca un pas firesc.

Deja de câteva săptămâni Le Bistrot Français, cu numai 30 de locuri, îşi primeşte oaspeţii, prilej pentru Preotu să intre în pielea chelnerului-şef, pentru a lua cel mai bine pulsul clientelei.

„Aşa am făcut şi în cazul magazinelor Comtesse du Barry pentru că în acest fel înţeleg cum se întâmplă lucrurile, unde sunt greşeli. Cel mai bun mod pentru a lua pulsul locului şi pentru a-l crea după stilul meu este să fiu acolo.“

Cu toate că nu a comunicat oficial deschiderea boutique restaurantului, el spune că a fost plin în fiecare zi, deşi orarul de funcţionare poate să fie considerat straniu pentru Bucureşti. Este deschis doar după-amiaza între 12:00 şi 15:00 şi seara între 19:00 şi 23:00. Preotu explică faptul că mise en place-ul ocupă foarte mult timp, iar altfel nu ar avea timp să-l realizeze aşa cum trebuie. Acesta este de fapt şi specificul restaurantelor franţuzeşti de unde se inspiră.

„Mergem pe o bucătărie clasică de bistrou franţuzesc. Foarte importantă este calitatea ingredientelor. Peştii sunt sălbatici, nu sunt crescuţi în ferme, legumele sunt în general bio. De exemplu un tartar de somon la noi va fi un tartar de somon scoţian sălbatic cu puţin avocado şi cu sos de coriandru. Apoi avem platoul de brânzeturi care este în funcţie de sezon, dar şi altele.“

Preotu menţionează că ideea de la care a plecat a fost de ceva natural şi simplu, unde toate produsele sunt proaspete, concept susţinut de faptul că în bucătărie nu există congelator. Majoritatea ingredientelor sunt aduse din străinătate, iar acum caută furnizori locali. Pe lista produselor cumpărate local se numără trufele de Transilvania, hribii şi dovleacul, iar pe timpul verii intenţia sa este să cumpere şi legumele tot din România.

După două săptămâni de la deschidere meniul a fost adaptat şi i s-a adăugat preparatul zilei, care este de obicei anunţat dimineaţa. Preotu explică faptul că din fiecare astfel de preparat va fi disponibil un număr limitat de porţii, deoarece nu se pot face stocuri, produsele fiind proaspete.

„Ne aşteptăm ca oamenii să înţeleagă. Dacă din meniu vor lipsi unele lucruri, fără supărare, dar asta este.“ Pentru o cină, preţul mediu este de aproximativ 200 de lei de persoană, aici fiind incluse şi băuturile. Dacă din punctul de vedere al gastronomiei numărul preparatelor este restrâns, lucru justificat de asemenea de proprietar prin faptul că produsele sunt proaspete, lista de vinuri este mult mai consistentă, prezentând peste 300 de soiuri. 

Cheful bistroului este românul Sorin Bocăneală, care a studiat la Institutul Paul Bocuse de la Lyon şi care vine după o experienţă într-una din braseriile lui Bocuse, celebrul chef francez, şi în  restaurantul Roland Garros din Paris. După ce a servit-o pe Michelle Obama şi alte VIP-uri, Sorin Bocăneală s-a întors în ţară pentru a găti pentru gurmanzii faimoşi sau mai puţin faimoşi din Bucureşti.