Gastronomie

Sfaturi pentru pasionaţii de vin: Unde vă puteţi păstra cele mai preţioase sticle? Aici îşi depun comorile lichide Putin şi Merkel. Galerie Foto

22 feb 2017 2582 afişări de Bogdan Alecu
Din aceeaşi categorie

Oricine poate cumpăra un răci­tor de vinuri pentru a-şi păstra colecţia, însă connaiseurii îşi păstrează cele mai preţioase sticle în hrube sau caze, în piv­niţele crame­lor, iar de ele se îngrijesc oenologi renu­miţi. După Afaceri Premium vă invită în cele mai bune locuri în care vă puteţi păstra colecţiile lichide şi nu este exclus ca o sticlă din vinul dumneavoastră să devină vecină cu una a lui Vladimir Putin.

În timp ce profanii preferă să cumpere vinurile şi să le consume la scurt timp, colecţionarii au construite crame sau au cel puţin frigdere speciale în care le păstrează. Dincolo de acest nivel se află adevăraţii pasionaţi, cei care preţuiesc calitatea mai presus de orice şi nu se mulţumesc cu niciun compromis.

Sunt cei care îşi păstrează vinurile în cele mai bune condiţii cu putinţă. Unde mai exact? În pivniţele producătorilor.

Cele mai celebre sunt, desigur, cele de la Cricova, acolo unde îşi depozitează vinurile unii dintre cei mai celebri şi puternici oameni din lume, de la Vladimir Putin la Angela Merkel. De asemenea, tot peste Prut, la crama Mileştii Mici, cu două-trei sute de euro se pot închiria spaţii pentru câteva zeci de sticle, servicii care însă sunt cunoscute numai de către specialiştii din domeniu.

În România printre cei care oferă astfel de servicii se numără cei de la Recaş, lângă Timişoara.

Cramele Recaş, deşi este o societate înfiinţată oficial în urmă cu 25 de ani, este totuşi cel mai cunoscut şi apreciat producător de vinuri din Banat, având o tradiţie de secole.

„Dovada faptului că de sute de ani aici se produce vin de calitate este şi locul special în care ne adăpostim vinurile de colecţie, şi anume, în cea mai veche parte construită a Cramei, „Hruba“, cu o vechime de aproximativ 200 de ani. În „Hrubă“ există condiţii excelente de păstrare a vinurilor de colecţie pentru tezaurizare şi există în acest scop un spaţiu amenajat special aici pentru servicii de depozitare pe termen lung pentru clienţii noştri“, spune Răzvan Jurca, brand manager Recaş.

În categoria băuturilor alcoolice pretabile pentru tezaurizare se înscriu, în principal, vinurile spumante realizate după metoda clasică. Alături de ele mai sunt vinurile liniştite roşii cu aciditate peste medie, conţinut ridicat de alcool şi extract solid natural, dar şi vinurile albe cu aciditate mare, alcool generos şi conţinut de zahăr rezidual ridicat. Pe listă mai intră vinurile speciale cu adaos de distilat de vin de tip licoros (vinurile de Porto spre exemplu) şi distilatele din vin cunoscute la noi sub denumirea de vinars.

„În funcţie de valoarea de colecţie a vinurilor pe care le tezaurizează un client, nu există o cantitate minimă, doar una maximă, limitată la capacitatea spaţiului de depozitare alocat în „Hrubă“. Spaţiul de depozitare pentru clienţi din vinoteca Cramelor Recaş este sectorizat în nişe închise, asemănătoare casetelor de valori din bănci, dar de o dimensiune ceva mai mare şi care funcţionează în acelaşi regim - cheia nişei este deţinută doar de cel care a închiriat acest spaţiu şi poate fi lăsată moştenire urma­şilor de drept. La aceste nişe, numerotate şi alocate clienţilor care aleg să-şi păstreze vinul pe termen lung în condiţii perfecte, au acces un număr limitat de persoane, în majoritate timişoreni“, explică Răzvan Jurca.

În „Hruba“, vinurile sunt păs­trate în condiţii ideale: temperatură şi umiditate constante, lipsa zgomotului şi a luminii naturale - parametri care se regăsec aproape identic în toate cramele de tradiţie din Europa. „Avem clienţi care au cumpărat şi depozitat vin în hrubele noastre, în casetele pentru depozitare menţionate mai sus. Aceşti colecţionari sunt pasionaţi de vin şi sunt unii dintre cei care promovează consumul acestei băuturi nobile, ca reper de istorie, tradiţie, cultură şi civilizaţie. Ei cumpără vinuri din ani diferiţi, nu cantităţi mari, dar suficienţe pentru a se putea bucura de evoluţia lor, uneori de-a dreptul spectaculoasă, împreună cu cei apropiaţi lor. Fiecare sticlă luată din rezervă proprie este înlocuită cu mare grijă de un alt vin, care aşteaptă apoi cuminte în aceste «săli de clasă» trecerea anilor în care vor acumula valorile nepreţuite ale vinului vechi: calitate, echilibru, maturitate, adică acele repere care oferă unui vin mare inconfundabilul stil, eleganţa şi perfecţiunea atât de apreciate de cunoscători“, povesteşte directorul de marcă. 

În vinoteca Cramei Recaş sunt vinuri păstrate din ani diferiţi, nu obligatoriu consecutivi, iar cea mai veche sticlă este din 1968. Valoarea vinurilor este diferită, de la 150 de lei la 300 de lei, iar altele, cele puţine, au o valoare ce greu poate fi cuantificată în bani.

Dincolo, peste Prut, celebra cramă de la Cricova, cu galeriile subterane lungi de 80 km, ocupă o suprafaţă de nu mai puţin de 52 de hectare. În afară de aceasta, mai este şi cea de la Mileştii Mici, amplasată la circa 16 km de centrul Chişinăului sau la mai puţin de 150 km de Iaşi.

La Mileştii Mici există de asemenea o cramă de dimensiuni gigantice, galeriile tehnologice măsurând 50 de kilometri, în timp ce lungimea totală ajunge la 200 km. În urmă cu aproape 12 ani,  „Colecţia de Aur“ de la Mileştii Mici a fost înregistrată ca cea mai mare colecţie de vinuri din lume cu peste 2 milioane de butelii de vin puse la păstrat. În galerii temperatura este constantă, de 12-14 grade Celsius şi o umiditate relativă de 85-95%. Vinurile din colecţie sunt din recolta anilor 1968 - 1991. De asemenea, vinul este maturat în butoaie mari de stejar.

Întocmai precum străzile, galeriile calcaroase de la Mileştii Mici pot fi parcurse cu transport special, iar străzile sunt iluminate cu felinare, exact precum te-ai aştepta într-un oraş subteran.

„Avem clienţi din România, Lituania, Estonia, China şi Rusia care au arendat pe termen lung caze la Mileştii Mici şi unde au depozitat vinuri. Noi recomandăm vinuri de colecţie care au fost maturate şi au trecut prin toată perioada aceasta, tocmai pentru a ne asigura că acestea nu au nicio problemă şi sunt de cea mai bună calitate. Le propunem vinuri roşii şi cele de desert deoarece acestea se păstrează cel mai bine“, explică Vitalie Bogiu, şeful secţiei de vânzări şi marketing din cadrul cramei Mileştii Mici.

Crama de lângă Chişinău are circa 30 de caze arendate în acest moment, iar mărimea acestora variază de la 200 la 600 şi chiar spre 1.000 de sticle. Contractele sunt semnate pe trei ani, iar chinezii au semnat chiar şi pe cinci ani.

„Avem acum la cază vinuri din 1986, 1987, 1990, aceştia sunt anii. Recomandăm Carbernet de colecţie, Negru de Mileştii Mici, Roşu de Mileştii Mici, Codru, iar dintre cele de desert avem Trandafirul Moldovei sau Auriu“, a spus Vitalie Bogiu.

Preţul arendării unei caze variază în funcţie de mărimea acesteia, dar şi de cantitatea de vin cumpărată pentru a fi depozitată, iar cea mai accesibilă costă circa 100 de euro pe an. Locurile sunt limitate!