Gastronomie

Reţete cu cel mai nou ingredient din lumea cocktail-urilor. Mixologii: "Are un viitor bun, dar poten­ţialul nu este încă exploatat"

09 apr 2015 2692 afişări de Ioana David
Din aceeaşi categorie

Întâi a fost vodca, apoi au venit romul, apoi ginul, whisky-ul, iar acum este rândul berii să-şi facă loc în cocktailuri. Iar bărbaţii sunt în sfârşit fericiţi că pot sta la aceeaşi masă cu o doamnă ce se ră­coreşte cu o bere, chiar dacă într-o formă uşor... modificată. Mixo­logii con­­sideră că berea are un viitor bun în lumea cocktail-urilor, iar în momentul de faţă poten­ţialul nu este deloc exploatat.

Faptul că este carbonatată oferă un atu în faţa rivalilor cu grad mult mai ridicat de alcool, iar acest lucru o apropie într-o oarecare măsură de vinul spumant. Cocktail-urile cu bere sunt populare inclusiv în statele cu un consum ridicat de vin, cum este spre exemplu Italia. Prin excelenţă iubitori de vinuri, italienii nu s-ar da înapoi de la o bere amestecată cu diferite ingrediente. Spre exemplu, Federico Riezzo, un cunoscut mixolog din Italia, care se declară obsedat de arome, ingrediente şi texturi, este cunoscut pentru faptul că foloseşte berea Peroni Nastro Azzurro în combinaţii îndrăzneţe.

Nici mixologii români nu se tem să propună berea din diferite amestecuri doamnelor, dar nici domnilor.

„La fel ca orice altă băutură, berea se poate folosi foarte bine în cocktailuri pentru că poate fi mixată relativ uşor. Poate să înlocuiască spumantul sau orice băutură carbogazoasă“, spune Bogdan Nicolae, mixolog. Recunoaşte că şi lui îi plac cocktailurile şi aşa cum poate bea două sau trei beri la fel poate bea două sau trei cocktailuri care să o includă. Cu o condiţie: să nu fie foarte dulci.

Ce ar putea avea în comun două - trei bucăţi de chilii, un piure din fructul pasiunii, suc de lămâie şi o bere? Poate că nimic la prima vedere, însă Bogdan Nicolae le mixează într-un cocktail îndrăzneţ cu arome surprinzătoare, care condimentează simţurile. Cum condimentele pot părea greu de împăcat la prima vedere, berea aleasă trebuie să fie cea care aduce armonie, să aibă un gust puţin amar, să dezvăluie şi alte arome, astfel încât convieţuirea cu celelalte ingrediente să fie una reuşită.

Iar dacă această combinaţie nu este suficient de surprinzătoare, Bog­dan Nicolae mai are una la în­de­mână: două - trei căpşune, suc de lămâie sau de lime, nectar de agave, busuioc şi bere. Dar şi în acest caz berea trebuie să fie puţin ama­ră pentru ca mariajul să fie de durată.

Berile negre pot face şi ele parte din combinaţii reuşite, iar una dintre acestea ar include suc de lămâie, lichior Amaretto şi sirop Orgeat (un sirop din migdale, zahăr, apă de trandafiri sau apă din flori de portocal) şi bere. O alegere ar fi o bere neagră dulce, cu aromă, de malţ, caramel prăjit, nuci şi tonuri amărui de ciocolată neagră şi cafea proaspăt măcinată.

Revenind într-un teritoriu mai convenţional, un cocktail un pic mai clasic ar fi cel cu lichior de soc, mentă, suc de lămâie şi bine­în­ţeles bere. Şi mai apropiat de gusturile doamnelor ar fi cel cu beri speciale, ca de exemplu cu suc de lă­mâie, care ar fi bine venite alături de vodca raspberry şi de extra lămâie. Berea din paharele doamnelor poate fi considerată o întoarcere la origini întrucât se zice că la începuturile ei, în antichitate, berea era fabricată de femei, câştigându-şi renumele de produs asociat cu obiceiurile de consum ale băr­baţilor de-a lungul timpului. Acum berea poate fi consideră şi un liant social. 

„În ultimii ani am observat o emancipare rapidă a femeilor din punct de vedere economic, în special în pieţele din Europa Centrală şi de Est. Acest lucru înseamnă că femeile au devenit mai independente, cu o putere mai mare din punct de vedere economic şi cu o influenţă mai mare asupra tendinţelor de consum. Ştim că femeile, în general, au gusturi sensibil diferite de ale bărbaţilor, însemnând că ele preferă de obicei băuturi mai complexe, mai puţin amare şi arome echilibrate. Din acest motiv, inovaţiile  în urma cărora au rezultat băuturi mai puţin amare şi mai fresh sunt mai populare în rândul femeilor“, este de părere Sue Clark, managing director al SABMiller Europa.

Dar mâncarea? Ce se poate mânca în astfel de combinaţii? Este pur şi simplu vorba de chimie, spune Bogdan Nicolae. Se ţine cont de nivelul de aciditate şi de gust. Iar regulile care se aplică la alte băuturi se aplică şi la bere. Una dintre acestea ar fi că la o mâncare dulce, orice băutură va părea mai puţin dulce decât este în realitate.

La preparate din pui, peşte, salate sau paste sunt recomandate variante de bere light, spre exemplu un lager german sau un saison belgian. Lângă berile închise la culoare ar sta bine preparate din vită sau alimente bogate.