Gastronomie

Restaurantul Chefs Experience s-a deschis în vara lui 2015 pe calea Floreasca, într-o zonă care a atras cele mai noi burger-baruri, cafenele specializate şi localuri cu meniu local şi internaţional. Cu ce a venit nou?

26 apr 2018 7270 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie
Restaurantul Chefs Experience s-a deschis în vara lui 2015 pe calea Floreasca, într-o zonă care a atras în ultimii ani cele mai noi burger-baruri, cafenele specializate şi localuri cu meniu local şi internaţional din Bucureşti. Cu ce a venit nou?

 

„Încă de la început, Chefs Experience a fost un restaurant al experienţelor“, spune Octavian Vasiloiu, managerul localului. El vorbeşte despre experienţe descoperite şi oferite în timp, după îndelungi discuţii, multă muncă de cercetare, călătorii în jurul lumii şi întâlniri cu specialişti, chefi bucătari, furnizori şi chiar cu prieteni.

„Am început extravagant, cu evenimente culinare în care am pregătit preparate moleculare, gătite cu nitrogen lichid, de către chef Răzvan Alexandru, care a lucrat la El Bulli, în Spania, acesta fiind restaurantul unuia dintre fondatorii bucătăriei moleculare“, îşi aminteşte el. Apoi, ca mari iubitori ai bucătăriei româneşti, au căutat o variantă de a oferi o experienţă aparte în materie de preparate tradiţionale şi au creionat experienţa bucătăriei româneşti reinterpretate, alături de Johnny Susala şi Nico Lontras, doi chefi cu experienţă.

„O altă experienţă culinară pe care am oferit-o în sezonul cald a fost experienţa grecească, care a cuprins preparate după reţete tradiţionale şi muzică live la bouzouki (un instrument tradiţional grecesc - n.red.).“ A fost ales de asemenea să colaboreze cu chef Scărlătescu pentru preparatele pe bază de scoici proaspete aduse din Marea Neagră. Indiferent de experienţă şi de preparate, accentul s-a pus şi pe plating şi pe modul de servire a preparatelor în contextul în care gastronomia şi-a schimbat statutul de la necesitate la artă.

„Avem o serie de deserturi interactive, pe care le preparăm în faţa clienţilor.“ Astfel, Flamming Banana Foster, Melon Glace cu îngheţată vegană şi sos flambat de fructe sau Cherrie Jubile sunt doar câeva dintre preparatele care sunt gătite live, la masă. „Meniul nostru este unul cu specific internaţional. Din dorinţa de a oferi produse proaspete, o parte dintre preparate sunt constant modificate în funcţie de materia primă specifică sezonului.“

De obicei meniul se schimbă de două ori pe an, la începutul toamnei şi primăvara, ingredientele de sezon fiind cheia de fiecare dată. Acum, în meniu îşi face loc fileul de ton cu sparanghel, morcov caramelizat şi sos de grapefruit roz, alături de el la loc de cinste stau şi coastele de porc marinate şi servite cu sos barbeque şi muşchiul de vită la grătar cu sos de zmeură şi căpşuni.

Chef Maria Burlacu este cea care face „regulile“ în bucătărie şi îşi selectează atent furnizorii cu care lucrează de fiecare dată. Nu merge la piaţă, ci merge pe mâna unor producători locali pe care i-a testat în prealabil şi de la care, spune ea, are mereu siguranţa că va primi ce este mai proaspăt. „Scoicile, de exemplu, ne sunt aduse de un furnizor local, de câteva ori pe săptămână şi sunt culese din Marea Neagră, special pentru noi, de scafandri.“

Maria Burlacu este specializată pe bucătăria internaţională, însă de când este la Chefs Expe­rience s-a perfecţionat în prepararea scoicilor proaspete. Ea are o experienţă de 16 ani în domeniul culinar, iar ultimul deceniu l-a petrecut în poziţia de chef. Ca orice chef, nu oferă multe secrete din propria bucătărie, însă afirmă că ingredientul fără de care nu poate găti este, fără indoială, sarea. „Ştiţi povestea cu „sarea în bucate“ şi importanţa acesteia în orice tip de bucătărie? Este indispensabilă, dă gust oricărui preparat.“ În ceea ce priveşte felul de mâncare preferat, a mărturisit că s-a îndrăgostit iremediabil de... Scoici. Nu era greu de ghicit.

După cum spune chiar ea, fiind femeie, acordă o atenţie deosebită detaliilor şi platingului. Dar detaliile merg dincolo de ce se întâmplă în farfurie.

„Ne-am dorit ca Chefs Expe­rience să ofere mai mult decât preparate savuroase, să ofere o adevărată experienţă şi din punct de vedere vizual“, spune Octavian Vasiloiu. Amenajarea restaurantului a fost realizată de arhitectul Liviu Tudor care a pariat pe un design eclectic cu influenţe industriale. Pentru acest lucru el a folosit materiale precum lemnul în combinaţie cu betonul aparent, dar şi foiţă de cupru pentru stâlpii de susţinere. „Iar pentru a da culoare spaţiului, am optat pentru o mulţime de plante verzi, dar şi obiecte decorative - vaze, lămpi şi borcane transparente, dar şi colorate.“

Despre zona unde este amplasat restaurantul Chefs Expe­rience, şi anume calea Floreasca, managerul spune că a fost aleasă pentru că aici este şi publicul ţintă. „Oameni tineri, cărora le place să experimenteze locuri şi gusturi noi.“ Pentru că, la Chefs Experience, totul este despre experienţe, după cum dezvăluie chiar numele restaurantului.