Gastronomie

Un preot român a devenit ciocolatier cu acte în regulă: "Propovăduind cuvântul Domnului despre fericiri, am considerat că afacerea pe care o dezvolt trebuie să poată aduce la rândul său fericire oamenilor". GALERIE FOTO

11 aug 2021 171 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Dinu Criste este la bază preot. În ultimii trei ani însă, a devenit şi ciocolatier cu acte în regulă. A ales domeniul pentru că, spune el, propovăduind cuvântul Domnului despre fericiri, a considerat că afacerea pe care o dezvoltă trebuie să poată aduce la rândul său fericire oamenilor.

„Ideea acestui business ne-a venit (lui şi familiei - n.red.) după ce am văzut rezultatele unui sondaj de opinie care ilustra gradul de fericire la români“, povesteşte antreprenorul. Stu­diul releva că românii sunt destul de posaci în viaţa de zi cu zi în comparaţie cu alte popoare din Uniunea Euro­peană.

„Ne-am amuzat la o masă dându-ne cu părerea despre ce le lipseşte românilor pentru a fi mai voioşi. De băut, sondajele arată că bem destul de mult, dar asta nu ne ajută să fim fericiţi, ci doar euforici. Ce mânca avem, slavă Domnului, dar nici asta nu ne face mai bine dispuşi.“

Astfel, Dinu Criste şi familia sa au ajuns la concluzia că nivelul de serotonină e scăzut şi că ar trebui să găsească o modalitate prin care să contribuie la îmbunătăţirea lui. Apoi, ei au făcut o analiză şi au constatat că alimentul cu cel mai mare impact în ceea ce priveşte nivelul de serotonină este ciocolata.

„Şi, hop, ne-am zis, asta e, de mâine ne apucăm să facem ciocolată pentru a creşte nivelul de fericire în rândul românilor.“

Lăsând gluma la o parte însă, antreprenorul spune că de fapt a vrut să îi ajute pe oameni să găsească motive de fericire între lucrurile lumeşti, pământeşti, fiind influenţat de faptul că este de formaţie preot. „Bazele afacerii au fost puse la sfârşitul anului 2018, când o echipă de ciocolatieri belgieni a venit în atelierul proaspăt amenajat şi ne-a introdus în tainele ciocolatei de calitate.“

De atunci, fondatorii Christe Chocolatier au beneficiat de multe alte sesiuni de instruire şi dezvoltare profesională, care au ajutat la conturarea businessului în forma lui actuală.

„Se poate spune că (atelierul - n.red.) este o afacere de familie, deoarece am conturat o afacere mică, în care angajaţii sunt membrii aceleiaşi familii.“

Atelierul unde iau naştere produsele ce poartă amprenta lui Dinu Criste şi brandul Christe Chocolatier se află în localitatea Sâncraiu, judeţul Cluj, „un sat superb, aflat la 40 de kilometri de Cluj-Napoca“. Investiţia iniţială în acest proiect a fost de peste 50.000 de euro, dar de atunci cifrele au crescut continuu, deoarece dezvoltarea aduce cu sine nevoia de noi sume de bani. Chiar anul acesta antreprenorul a aplicat pentru granturi de la stat - care au fost oferite prin diferite scheme de sprijin pentru a susţine afacerile afectate de pandemie.

„Din păcate, au fost anulate măsurile sau nu ştiu ce s-a întâmplat că nu am aflat nimic concret“, explică el.

Guvernul a anulat în această primăvară schema ce oferea granturi nerambursabile pentru investiţii în valoare de până la 200.000 de euro pentru companii locale, anunţând că sumele vor fi relocate către granturile pentru capital de lucru.

Dinu Criste afirmă că investiţii sunt necesare mereu când vrei să dezvolţi afacerea prin creşterea capacităţii de producţie sau când vrei să conturezi noi creaţii.

„Evident, dorim să ne extindem, dar în măsura în care rămânem la un nivel artizanal. Nu vrem să ne transformăm într-o afacere industrială.“

În ceea ce priveşte dezvoltarea, recent, antreprenorul a demarat o serie de discuţii cu un mare retailer pentru a pune ciocolata Christe Chocolatier pe rafturile acestor magazine. „Credem că din toamnă vom putea face şi asta.“

Anual, atelierul din judeţul Cluj realizează peste 10 tone de produse din ciocolată.

„Noi ne diversificăm permanent portofoliul.“

Businessul a pornit la drum doar cu praline şi trufe de ciocolată, însă treptat artizanii români au dezvoltat şi mai multe tipuri de tablete - cu seminţe de cânepă, lavandă, ghimbir, caramel sărat, ardei iute sau scorţişoară şi fructe uscate în ciocolată, şi fudge de ciocolată şi, mai nou, o creaţie reinterpretată de ei a celebrei ciocolate de casă.

„Din acest an, ne-am diversificat portofoliul şi avem şi articole complementare pe care clienţii le pot comanda, respectiv cafea de specialitate, buchete de flori, miere şi vin.“ Dinu Criste spune că a introdus aceste produse în ofertă deoarece mulţi dintre clienţii atelierului îşi doresc să cumpere creaţiile Christe Chocolatier pentru a le oferi cadou celor dragi, însă vor ca darul să fie mai amplu şi mai divers.

„Am venit în întâmpinarea dorinţelor lor. Din toamnă vrem să lansăm propria gamă de bunuri vegane, fără zahăr, deoarece am sesizat că şi aici este o piaţă în creştere şi cu potenţial de dezvoltare.“

Ciocolatierul adaugă că produsele realizate în Sâncraiu se remarcă prin gustul desăvârşit şi prin aspectul vizual diferit.

„Noi nu producem mâncare, noi producem endorfine. Suntem furnizori de bunăstare. Cei care cumpără de la noi nu cumpără ciocolată, ci o stare de bine.“

Ciocolata e cadoul grădinarului paradisului către primii oameni - aşa se traduce cuvântul ciocolată în limba aztecilor, afirmă artizanul român.

Aşa că, a savura o ciocolată bună, realizată manual, îţi activează memoria paradiziacă, îţi aduce aminte de Rai. „Glumind, poate din acest motiv ciocolata e cel mai iubit produs din lume, pentru că ne aduce aminte de paradis. Eu cred că cel mai potrivit îndemn pentru toţi oamenii este să-şi păstreze credinţa, speranţa şi dragostea. Doar aceste valori pot face lumea mai bună.“

Dinu Criste mai precizează că ciocolata este sensibilă şi rafinată ca o femeie. Trebuie să te porţi cu atenţie cu ea. O încălzeşti pentru topire şi apoi o răceşti la o anumită temperatură şi ulterior o mai încălzeşti puţin. Abia atunci ea îţi oferă toate fineţurile, bucuriile şi răsfăţul ei. Şi dacă faci asta, îţi permite să îi adaugi multe alte miresme, să te joci cu ea într-un mod inepuizabil. Melanjurile pe care le poţi face cu ciocolata sunt nenumărate. Dar în permanenţă trebuie să te porţi cu delicateţe.

„Aşa cum ne-am dorit şi am şi învăţat de la profesorii noştri, folosim ingrediente de top în tot ceea ce facem, pornind de la ciocolată şi mergând până la untul de patiserie, frişca naturală, aromele naturale, piureurile de fructe, fructele uscate sau liofilizate.“

Printre furnizorii Christe Chocolatier se numără companii româneşti care importă ciocolata brută de la mari case de producţie belgiene. Untul vine din Franţa, iar aromele din Germania. „Încer­căm, pe cât posibil, să lucrăm cu cele mai bune ingrediente de pe piaţa europeană, pentru a menţine standardele de calitate aşa cum ne dorim. Avem regretul că în România nu găsim încă producători de materii prime pe care le folosim în creaţiile noastre.“

Singurii producători români cu care atelierul lucrează sunt cei care le furnizează laptele praf pentru ciocolata de casă şi de care se declară, de altfel, foarte mulţu­miţi.

„Brandul nostru se numeşte Christe Chocolatier. Produsele sunt toate din gama de lux a ciocolatei. Cel mai ieftin produs al nostru pleacă de la 12 lei, iar preţul altor articole poate ajunge la aproape 400 lei.“

Vânzările companiei au crescut an de an, atât pe partea de online, cât şi pe cea de retail. Christe Chocolatier are propriul magazin în Cluj-Napoca, însă produsele brandului sunt prezente pe rafturile mai multor magazine naturiste, băcănii, florării şi cofetării.

„De asemenea, un segment important de business îl reprezintă cel corporate, mai exact zona de cadouri.“ Pandemia şi-a pus însă amprenta mai ales asupra acestui segment şi a celui de evenimente. Dar, în compensaţie, au crescut mult vânzările online şi cele din micile magazine. Astfel, businessul aproape s-a dublat la 330.000 de lei.

Acum, atelierul face primii paşi şi către export.

„Am fost contactaţi de Camera de Comerţ Româno-Saudită pentru a livra produsele noastre în Arabia Saudită. Suntem în proces de analiză a certificărilor necesare pentru a comercializa bunurile noastre acolo.“

Recent, Christe Chocolatier a livrat produsele sale din ciocolată şi în Germania, unde are un colaborator. Este vorba de un român stabilit în această ţară, un antreprenor care şi-a deschis o ciocolaterie ce vinde doar creaţiile Christe Chocolatier.

„Sperăm să îi meargă bine ca să fim prezenţi mereu acolo. El are în plan să deschidă mai multe asemenea ciocolaterii în Germa­nia.“

Momentan însă, Dinu Criste preferă să meargă înainte cu paşi mici, ca şi până acum, şi să propovăduiască fericirea prin intermediul ciocolatei.