Gastronomie

Oscarurile gastronomiei: Topul celor mai bune restaurante din lume a suferit schimbări la vârf, locul 1 e ocupat pentru prima dată de Mirazur, din Franţa, cu Noma din Danemarca pe locul secund

25 iun 2019 1193 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Restaurantul Mirazur din sudul Franţei, condus de bucătarul argentinian Mauro Colagrec, a fost premiat ca cel mai bun din lume în 2019, urcând trei poziţii în clasamentul realizat de World 50 Best Restaurants. Astfel, localul de pe Coasta de Azur, din micuţa localitate Menton (aflată aproape de graniţa cu Italia), a primit premiul pe care mulţi îl consideră ca fiind echivalent cu Oscarul gastronomiei.

“Este anul lui Mauro Colagreco. El a urcat încet, dar sigur, în ierarhie după ce a debutat în 2009 în clasament pe poziţia 35. Restaurantul Mirazur celebrează 10 ani de prezenţă în top cu faptul că se află chiar pe prima treaptă a podiumului. Acest premiu coincide cu anul în care restaurantul a fost încununat şi cu cea de-a treia stea Michelin (…)”, spun oficialii World 50 Best. Bucătăria mediteraneană a ieşit câştigătoare, cheful argentinian găsindu-şi inspiraţia în natura înconjurătoare - munţii şi marea din sudul Franţei, dar şi în propriile grădini şi în livezile de citrice din apropiere, conform aceleiaşi surse.

Locul secund în clasament e ocupat de Noma, din Danemarca, redeschis anul trecut într-un nou spaţiu. Toţi ochii erau îndreptaţi către acest “nou-vechi” venit. Podiumul este completat de Asador Etxebarri, Axpe (Spania) care a urcat 7 locuri în clasament.
La prima vedere, din top lipsesc nume mari precum El Celler de Can Roca, Osteria Francescana sau 11 Madison Park, restaurante care îşi făcuseră loc pe podium în anii anteriori. Absenţa lor e justificată de faptul că începând cu acest an a fost introdusă o nouă regulă, şi anume foştii câştigători, deci ocupanţi ai locului întâi, nu mai sunt eligibili. Cum fiecare dintre numele de mai sus ocupase cel puţin o dată anterior prima poziţie, un restaurant nou urma să fie anunţat în 2019 ca lider.

În top 10 se găsesc trei restaurante din Spania şi câte două din Peru, Danemarca şi Franţa. Thailanda are un reprezentant la vârf.

 

Top 10 cele mai bune restaurante din lume

  1. Mirazur, Menton (Franţa) - pentru prima dată numărul 1, în urcare de pe 3 în 2018
  2. Noma, Copenhaga (Danemarca) - nou intrat
  3. Asador Etxebarri, Axpe (Spania) - a ajuns pe podium după ce a urcat 7 locuri
  4. Gaggan, Bangkok (Thailanda) - a mai urcat un loc în clasament
  5. Geranium, Copenhaga (Danemarca) - de pe 19 direct pe 5
  6. Central, Lima (Peru) - îşi menţine poziţia pentru încă un an
  7. Mugaritz, San Sebastian (Spania) - a fost pe locul 9 anul trecut
  8. Arpege, Paris (Franţa) - a rămas neschimbat
  9. Disfrutar, Barcelona (Spania) - a urcat 9 poziţii de pe locul 18
  10. Maido, Lima (Peru) - în coborâre de pe 7 în 2018

Sursă: World 50 Best Restaurants