Gastronomie

Moda cocktail-urilor începe să prindă şi în România: Care sunt reţetele de băuturi care au cucerit o lume întreagă. Galerie Foto

10 feb 2017 1700 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

„Touch of Gods“, „Bubbles rule“, „Green Goddess“ sau „Kyoto Colada“. Nu sunt nici sloganuri, nu sunt nici porecle, deşi ar putea fi. Sunt doar câteva nume de cocktailuri create de somelieri cu exprienţă sau de barmani, acei magicieni care jonglează cu băuturile pentru ca în final să creeze o poţiune magică. Când pasiunea pentru cocktailuri a început să inspire afaceri şi să răsfeţe simţuri şi în România, După Afaceri Premium face rost de cele mai interesante reţete pentru a vă deschide curiozitatea. Noroc!

O parte din frumuseţea cocktailurilor este dată chiar de numele lor. O altă parte de gust, de design şi de mixul aparte de ingrediente. Şi unele com­binaţii sunt de-a dreptul surprinzătoare. Pentru a crea un Fruit Cake Flip de exemplu ai nevoie de 50 ml de infuzie de vodcă Absolut cu ceai oolong, de 15 ml de sirop tiramisu, 15 ml frişcă lichidă şi un gălbenuş de ou.

Sună mai degrabă ca o reţetă de prăjitură, mai ales că decorul se face cu nucşoară şi ciocolată neagră rasă. De fapt, cel mai bine merge asociat cu deserturi pe bază de ciocolată, dar se poate servi şi ca desert. Nu înainte de a fi turnat într-un pahar tip Flip, explică Radu Moldovan Petruţ, marketing director în cadrul grupului Pernod Ricard România. Grupul are în portofoliu branduri precum Absolut Vodka, Chivas (whiskey), Havana Club (rom) sau Ballantines (whiskey).

Sunt oameni care şi-au dorit un cocktail creat după chipul şi asemănarea lor şi l-au primit. Sunt cocktailuri inspirate de un anumit loc sau de băutura tradiţională dintr-o regiune. Daiquiri, băutura lui Ernest Hemigway şi a întregii Cube, poartă numele unui sat de pe coasta de sud-est a insulei. Manhattan a fost inventat special pentru o petrecere organizată de mama lui Winston Churchill în clubul Manha­ttan Club din New York. Sau cel puţin aşa spune legenda.

Şi apoi, mai sunt acele cocktailuri care apar din întâmplare. Sex on the beach, poate unul dintre cele mai cunoscute cocktailuri din lume (ajutat bineînţeles de nume), a apărut acum circa 30 de ani. Sunt mai multe poveşti privind istoria lui. Totuşi, una dintre cele mai populare îl are în centru pe tânărul barman Ted din însorita Florida.

Într-o toamnă, Ted, care lucra la momentul acela la Confetti’s Bar, a primit de la un distribuitor un produs abia lansat pe piaţă, şi anume schnapps-ul de piersici. Pentru a încerca să-şi maximizeze vânzările, distribuitorul a lansat un concurs în lumea barmanilor pariind pe inflow-ul de turişti care vor veni la plajă în vacanţa de primăvară. Barul care vindea cele mai mari cantităţi de schnapps de piersici urma să primească un bonus de 1.000 de dolari, iar barmanul responsabil pentru succes primea la rândul lui 100 de dolari.

Ted a decis să facă un cocktail pornind de la snchapps-ul de piersici şi l-a amestacat cu vodka, suc de portocale şi sirop grenadine. Când a fost întrebat care este numele băuturii, barmanul a inventat unul pe loc, „Sex on The Beach“. Ideea i-a venit gândindu-se la motivele pentru care turiştii vin în vacanţa de primăvară în Florida: plajă şi sex. Numele cocktailului a fost în mare parte responsabil pentru succesul care a urmat. Tinerii care îl testaseră în Florida s-au întors acasă şi le-au cerut ceva similar şi barmanilor locali. Pentru că nu ştiau nimic despre această băutură, au început să se intereseze, însă acest „telefon fără fir“ a făcut ca reţeta să fie adaptată de fiecare în parte.

Pornind de la această istorioară (reală sau inventată), mi-am amintit că citisem anterior că ce îi atrage pe oameni către cocktailuri este relaţia pe care o leagă cu barmanul, o complicitate tacită între două persoane care nu se cunosc. Unul însă are putere de „magician“ şi poate citi gânduri sau poate transforma dorinţele în realitate. Celălalt se lasă „cucerit“ după o zi lungă la birou sau după o săptămână obositoare. Cocktailurile sunt de multe ori sinonime cu seara, deşi nu este neapărat cazul.

Pentru o ieşire cu prietenii după apusul soarelui, Radu Moldovan Petruţ, marketing director al Pernod Ricard România, recomandă un Honey Martini, un cocktail realizat din 40 ml Beefeater Dry, 10 ml Dry Vermouth şi 5 ml de miere. Paharul de tip cocktail sau coupette poate fi asortat cu un biscuit subtire din orez expandat, mascarpone şi miere. Şi, pentru ca scenariul să fie complet, Honey Martini poate fi asociat cu un platou de brânzeturi fine sau prosciutto, mai spune executivul. Această reţetă şi food-paring-ul a creat un mic cutremur în lumea mea interioară.

Până recent ştiam că Martini trebuie să fie „shaken not stirred“, ca să fie, printre altele, pe placul lui James Bond. Şi mai ştiam că brânzeturile fine şi prosciutto merg cel mai bine cu un vin bun. Şi mai ştiam că vinul îmi place sec. Deja nu mai ştiu nimic.

Acum aflu nu doar că un cocktail poate fi asortat cu cele două „minuni ale lumii gastronomice“, dar şi că vinul poate fi la fel de bine folosit pentru cocktailuri în combinaţii neaşteptate, nu doar împreună cu sucuri (ca la Bellini sau Mimosa), ci şi cu tării cu greutate. O luptă de putere câştigată de cel care încearcă o astfel de combinaţie, unde gusturile se completează reciproc şi se potenţează mai degrabă decât să se lupte pentru supremaţie. Stelian Ştefan, sommelierul producătorului de vinuri Cramele Recaş, recomandă cocktailul Touch of Gods care are la bază un vin de tip nectar, un vin dulce de desert. Astfel, se stoarce sucul de la o jumătate lămâie verde (lime). Se mixează în blender banana tăiată, sucul de lime, romul şi gheaţa. În interiorul paharului se toarnă pe pereţi, de jur împrejur, nectarul. Se toarnă din blender în pahar mixul obţinut şi se decorează cu o felie de banană. Iar la final simţi atingerea zeilor, după cum îi spune chiar numele.

În lumea cocktailurilor, opţiunile sunt infinite. Este doar o problemă de curaj. Bine, şi una de gusturi. În final însă, nu există nimeni să nu-şi găsească sufletul pereche aici. Măcar unul.

 

 

REŢETE CRAMELE RECAŞ:

Tiojito

Ingrediente:

© 50 ml sherry fino Tio Pepe

© 1 lămâie verde (lime)

© 3 frunze mentă proaspătă

© 1 linguriţă de zahăr brun

© gheaţă (cuburi sau zdrobită)

© apă minerală carbogazoasă (sau sifon)

Preparare: se spală frunzele de mentă şi se aşază în pahar. Se foloseşte o felie de lămâie pentru decor, iar restul se taie în cubuleţe şi se adaugă în pahar peste frunzele de mentă. Se continuă apoi cu zăhărul brun care se adaugă. Se zdrobesc uşor împreună, cu pistilul/zdrobitorul de lemn. Se adaugă sherry-ul şi se amestecă, apoi vine rândul ultimelor ingrediente - gheaţa şi apa minerală gazoasă(sau sifonul). Cocktailul se decorează cu frunze de mentă şi cu felia de lămâie .

 

Rose dream

Ingrediente:

© 150 ml de vin Sole Roze

© 20 ml vodcă

© 3 felii lămâie verde (lime)

© 50 gr mure sau afine

© 1 linguriţăde zahăr brun

© 20 ml suc lime

Preparare: se stoarce sucul de la o lămâie verde (lime). Se pun fructele de pădure în pahar împreună cu zahărul şi se zdrobesc cu pistilul/zdrobitorul de lemn. Trebuie evitată obţinerea unui piure! Se adaugă apoi 2-3 cuburi de gheaţă roz (obţinute în prelabil prin îngheţarea vinului rose), vinul Sole Roze, vodka şi se amestecă iarăşi uşor cu stirerul/betişorul. Se decorează cu feliile de lime (pe marginea paharului dar şi în interior ) şi cu câteva fructe de pădure.

 

Touch of Gods

Ingrediente:

© 1 banană

© 150 ml suc de merişoare

© 20 ml Nectar PX

© 40 ml rom

© 20 ml suc lime

Preparare: se stoarce sucul de la o lămâie verde (lime). Se mixează în blender banana tăiată, sucul de lime, romul şi gheaţa. În interiorul paharului se toarnă pe pereţi, de jur împrejur, nectarul. Se toarna din blender în pahar mixul obţi-nut şi se decorează cu o felie de banană.

Bubbles rule

Ingrediente:

© 80 ml suc de merişoare

© 20 ml Brandy Le Panto (sau cognac Muse Eclipse)

© Spumant alb sau roze DR

Preparare: se adaugă gheaţa în shaker, iar apoi vine rândul brandy-ului şi al sucului. Toate trei se amestecă şi se toarnă apoi în pahar de Martini, iar peste se adaugă spumantul. Pentru decor pot fi folosite cireşe.

 

 

REŢETE PERNOD RICARD:

 

Fruit Cake Flip

Ingrediente:

© 50 ml infuzie de Absolut vodka cu ceai oolong

© 15 ml sirop tiramisu

© 15 ml frişcă lichidă

© 1 gălbenuş de ou

Decor: nucşoară şi ciocolată neagră rasă

Pahar: Tip Flip

Preparare: se pun toate ingredientele într-un shaker şi se amestecă până la omogenizare după care conţinutul se toarnă în paharul de tip Flip.

Ocazie de servire: cină - această băutură este considerată desert

Food paring: deserturi cu bază de ciocolată sau se poate servi ca şi un desert

 

Red Snapper

Ingrediente:

© 40 ml Jameson Irish whiskey

© 60 ml suc de rosii

© coriandru

© două picături de tabasco

© sare şi piper după gust

© 20 ml suc proaspăt stors de lămâie

© 15 ml sirop de zahăr

Decor: coriandru

Pahar: coupette sau cocktail

Preparare: se pun toate ingredientele într-un shaker plin cu gheaţă cuburi şi se amestecă până la omogenizare. Conţinutul, fără gheaţă, se toarnă în paharul răcit şi se ornează cu un vârf de coriandru.

Ocazie de servire: prânz sau cină

Food paring: fructe de mare, preparate din peşte sau salate

 

Green Goddess

Ingrediente:

© 40 ml de tequila Olmeca Silver

© 45 g castravete proaspăt

© 20 ml suc proaspăt stors de lime

© 5 frunze de busuioc

© 15 ml sirop de zahăr

© gheaţă zdorbită

Decor: sare şi piper, frunze de busuioc

Pahar: sticlă şi Punch Cup

Preparare: Se amestecă toate ingredientele împreună într-un blender după care conţinu­tul se strecoară. Lichidul se toarnă într-o sticlă, se închide ermetic şi se depozitează în frigider. După o oră, se agită sticla după care se serveşte într-o sticlă de prezentare şi un pahar Punch Cup umplut cu gheaţă zdrobită şi o masură de tequila Olmeca Silver

Ocazie de servire: prânz sau cină

Food paring: preparate din carne de miel - friptură, cotlete la cuptor sau alte preparate

 

Kyoto Colada

Ingrediente:

© 50 ml rom Havana Club 3 anos

© o linguriţă de ceai Matcha

© 30 ml suc proaspăt stors de ananas

© 10 ml suc de lămâie proaspăt stoarsă

© 50 ml cremă dulce de cocos

© 100 g de gheaţă zdrobită

© 40 ml apă minerală

Decor: un praf de ceai Matcha

Pahar: highball

Preparare: Toate ingredientele se pun într-un blender, cu excepţia apei minerale. Apa minerală se toarnă la început în paharul cu gheaţă zdrobită în care se toarnă şi conţinutul cănii de blender.

Ocazie de servire: prânz sau cină

Food paring: preparate mexicane sau picante

 

Honey Martini

Ingrediente:

© 40 ml. Beefeater Dry

© 10 ml Dry Vermouth

© 5 ml de miere

Decor: un biscuit subtire din orez expandat, mascarpone şi miere

Pahar: cocktail sau coupette

Preparare: se pun ingredientele într-un mixing galss plin cu gheaţă şi se amestecă până la răcire. Conţinutul fără gheaţă se toarnă într-un pahar de tip cocktail răcit în prealabil.

Ocazie de servire: cină

Food paring: brânzeturi fine sau prosciutto