Gastronomie

Mai cosmopolit nu se poate

31 mar 2022 517 afişări
Din aceeaşi categorie

Articol cu conţinut publicitar.

Viena miroase a soc, a grapefruit şi are o mireasmă discretă de plante erbacee. De fapt, acestea sunt aromele Very Vienna, cel mai recent vin din portofoliul cramei româneşti Liliac, din Transilvania. După cum ne dezvăluie şi numele său, această licoare „foarte vieneză“ era normal să preia ceva din caracterul frumos şi din mirosurile fine ale oraşului care a făcut posibilă apariţia sa.

Însă, în final, întrebarea rămâne: care e legătura dintre Viena şi un vin românesc?

În urmă cu mai bine de 12 ani, undeva în Viena, un oraş aflat la intersecţia mai multor lumi - cea culturală, cea arhitecturală, cea artistică şi, nu în ultimul rând, cea gastronomică, se contura un vis care astăzi este cunoscut drept Crama Liliac. Iubitor de natură, dar şi de vin bun, antreprenorul austriac Alfred Michael Beck şi-a creionat ideea unei crame acasă, la Viena, dar a pus-o în practică chiar pe dealurile domoale din Transilvania. Aici, peisajul secular şi tehnica modernă creează, pe cele 52 de hectare, o simbioză perfectă.

Dar Transilvania e departe de Viena şi chiar dacă tărâmurile româneşti nu pot fi replicate, fondatorul Crama Liliac a găsit undeva lângă casă o altă oază de linişte şi pace. Şi astfel, undeva în inima oraşului-capitală, există astăzi o podgorie de doar 0,4 hectare ce duce mai departe pasiunea lui Alfred Michael Beck pentru viţă-de-vie şi pentru licorile lui Bacchus. Aici, la circa 900 de kilometri de localitatea transilvăneană Batoş, unde Liliac este acasă, a luat naştere cel mai nou vin din portofoliul cramei – Very Vienna.

„Ideea de a produce vinuri în Transilvania a venit firesc, inspirată din ritualul de dimineaţă al domnului Alfred Michael Beck, proprietarul şi vizionarul din spatele brandului Liliac, acela de a-şi plimba câinele printre viile din Viena, unde observa că oamenii au grijă de viţă pe tot parcursul anului, contrar cu ce se întâmplă în alte zone ale agriculturii, unde munca se face cu precădere în perioada caldă“, povesteşte , CEO Crama Liliac.

Apoi, atunci când a apărut rara oportunitate de a cumpăra 0,4 hectare de viţă-de-vie în capitala Austriei, antreprenorul, implicat în acest proiect alături de fiica sa Amrei Beck, nu a pregetat, dorind să existe o continuare firească a ceea ce a început la Batoş.

„Când a venit momentul plantării viţei, nu ne-am dorit să facem o alegere previzibilă, precum Grüner Veltliner, cel mai comun soi de struguri din Austria. Suntem recunoscuţi  pentru Sauvignon Blanc şi de aceea am şi ales să producem un Sauvignon Blanc pur în Viena.“

Poziţionarea podgoriei pe dealurile din apropriere de centrul oraşului, alături de răcoarea pădurii vieneze şi de vântul constant ce bate dinspre Dunăre, toate acestea aduc mult cu clima de la Crama Liliac, de la podgoria din Lechinţa, unde a început să se scrie această poveste.

„Am pregătit proiectul cu doi ani înainte de a planta viţa-de-vie, cu tot procesul ce implică analiza solului, pregătirea terenului şi identificarea celei mai bune expuneri.“

În 2016 a fost plantată viţa, iar prima recoltă virgină s-a întâmplat în 2019. Podgoria este localizată în sectorul 19 al Vienei (Döbling). Zona se numeşte Sievering, iar în trecut jumătate din suprafaţa acestei zone a oraşului era integral acoperită de viţă-de-vie.

„Viena este singura capitală europeană cu o istorie reală de cultivare a viţei-de-vie – cu podgorii şi crame la care poţi ajunge chiar şi cu tramvaiul.“

Astăzi, sunt în jur de 580 hectare de viţă-de-vie ce ţin de oraşul Viena, comparabil cu dimensiunea arealului DOC din Lechinţa, din Transilvania. În special în zona de nord a oraşului, poţi găsi multe crame mici care vând direct din uşa pivniţei sau au mici terase unde pot servi aperitive reci şi vinuri tinere sau spritz, spune .

„Aceste locuri sunt cunoscute ca Heuriger şi au tradiţii vechi, fiind foarte populare atât printre localnici, cât şi în rândul turiştilor.“

Nici executivul  nu este străin de acest oraş-capitală, el locuind în Viena timp de 12 ani. De altfel, încă este un loc pe care îl numeşte acasă.

„Viena nu este doar incredibil de frumoasă, dar este şi bogată în istorie şi a fost mereu ca un melanj de diverse culturi. Exact aşa este şi vinul nostru, are influenţe din diferite părţi ale lumii, varietatea de struguri fiind franţuzească, solul autriac şi produ­cătorul român.“ Very Vienna este pe cât de cosmopolit se poate în lumea vinurilor.

Disponibil în ediţie limitată, în doar 2004 sticle, Very Vienna este un vin fresh şi uşor de consumat, este o licoare ce poate fi băută de sine stătătoare sau în asociere cu câteva preparate tradiţional austriece, precum Schitzel cu salată de cartofi sau Egg Spaetzle, o reţetă specifică pe bază de tăiţei ce poate fi găsită în multe restaurante din oraş.

„Very Vienna este ca o călătorie plină de experienţe pentru papile – proaspăt ca vânturile Dunării, colorat şi intens ca istoria Vienei şi surprin­zător ca locurile secrete pe care oraşul le oferă la o explorare mai detaliată.“

Acesta este primul vin internaţional din portofoliul cramei. Dar nu este singura noutate pentru crama transil­văneană.

„Efervescenţa ne caracterizează. Deşi se spune că timpul trece altfel în domeniul nostru, mult mai încet, dinamica este un pilon esenţial pentru noi. Credem în conceptul esenţelor tari care se ţin în recipiente mici, de aici şi avalanşa de ediţii limitate de vinuri, care nu se va opri aici.“

 face referire şi la Unexpected 2.0, un alt vin nou din portofoliul Liliac, produs tot în ediţie limitată şi disponibil, la rândul său, în magazine specializate şi pe site-ul cramei. Unexpected 2.0, o emblemă a portofoliului Crama Liliac, este un vin melanj, un vin alb dulce,  produs - cu o muncă titanică - din şapte soiuri de struguri. De acest proiect se leagă, în mod surprinzător şi numele Very Vienna.

„Am lucrat la alt proiect – Liliac Unexpected – cu echipa extrem de talentată de la Simon-Dietrich (studio de de-sign şi creaţie – n. red.). În timpul uneia dintre întâlniri am discutat şi despre vinul din Viena, care e produs chiar în inima oraşului.“ Aşa că, foarte rapid, echipa Simon-Dietrich a venit cu ideea unui mix între Jugendstil, echivalentul austriac pentru Art Nouveau, şi Viena modernă, exact cum şi vinul este unul modern, deşi e originar dintr-o regiune plină de tradiţie.

„Este un vin foarte reprezentantiv pentru Viena, astfel că l-am denumit Very Vienna.“

Deşi portofoliul Crama Liliac „suferă“ constant schimbări datorită lansărilor de licori noi, dar complementare celor deja existente, tradiţia merge mai departe în cazul unora dintre vinuri. Iar Very Vienna este un astfel de exemplu. „Vom produce anual o nouă recoltă de Very Vienna, acesta este doar începutul.“

Viena este o regiune cunoscută pentru vinurile albe – în special Gemischter Satz, care este produs din varietăţi plantate aleatoriu în pogdorie. Cum şi regiunea podgoriei de acasă, din Transilvania, Lechinţa, este faimoasă pentru vinurile albe, a fost o alegere uşoară pentru Crama Liliac să parieze pe alb în ceea ce priveşte Very Vienna. „Acesta este un punct forte al nostru.“

În portofoliul Liliac predomină vinurile premium seci, atât din soiuri româneşti apreciate, cât şi din soiuri străine.

„Avem şi două vinuri desert, alături de Unexpected 2, care, suprinzător, a ieşit tot dulce.“ Portofoliul cuprinde astfel 18 vinuri, printre care Liliac Fetească Albă, Liliac Fetească Neagră, Liliac Sauvignon Blanc, Liliac Pinot Gris, Liliac Rose, Private Selection Sparkling, Private Selection Pinot Noir, dar şi colecţia de vinuri tinere young.LILIAC, care a devenit un reper printre tinerii care descoperă această băutură, dar şi în comunitatea locală de creativi, datorită concursului anual de etichetă.

Anul 2021 a fost pentru Crama Liliac cel mai bun de până acum, cu peste 390.000 de sticle de vin vândute, dintre care 60.000 de sticle au purtat eticheta Liliac Rosé.

„Cred că nimic nu e întâmplător în viaţă, la fel şi cu al nostru vin Very Vienna. Lucrăm constant pe diferite proiecte în paralel, studiem ce putem aduce nou, ce nu s-a făcut până acum, căci asta a fost misiunea de când am intrat în industria vinului, să o schimbăm, să pionierăm şi să o modernizăm.“

Crama a început planurile pentru Very Vienna în 2014. Viţa-de-vie a fost plantată doi ani mai târziu şi a avut prima recoltă în 2019. Prima îmbuteliere a fost cu recolta din 2020.

„Se poate observa deci că planificarea durează mult.“ Dar unele lucruri, cum e şi cazul vinului Very Vienna, merită aşteptarea.