Gastronomie

Insula Islay din Scoţia, „aruncată“ parcă de mama natură în coasta Irlandei, găzduieşte 3.000 de oameni, 20.000 de oi, opt distilerii de whisky single malt

08 iul 2017 1640 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Insula Islay din Scoţia, „aruncată“ parcă de mama natură în coasta Irlandei, găzduieşte 3.000 de oameni, 20.000 de oi, opt distilerii de whisky single malt (cu o a noua în construcţie), întinse câmpii de orz şi o primă distilerie de gin. Joanne Browne este unul dintre cei 3.000 de locuitori. Iar House of Bruichladdich, al cărei brand ambassador este, este nu doar una dintre cele opt distilerii de whisky single malt, dar şi singura producătoare de gin.

 

„M-am născut şi am crescut pe Inlay (care se pronunţă Eila), aceeaşi insulă care găzduieşte şi distileria. Lucrez pentru House of Bruichladdich de circa 11 ani. Aveam 20 de ani când m-am angajat la ei pentru ceea ce eu credeam atunci că va fi un job temporar de vară.“ La început era ghid pentru turiştii care veneau la în vizită la distilerie.

Joanne Browne vorbeşte şi mult, şi cu pasiune despre insula sa natală, dar şi despre whisky, gin şi House of Bruichladdich despre care ţine să menţioneze că se citeşte similar cu Brooch - Laddie. „Este unul dintre cele mai dificil de pronunţat 50 de cuvinte de Scoţia.“

Povestea House of Bruichladdich a început să se scrie în 1881, când o familie de localnici a fondat acest business. După mai bine de un secol de activitate, în 1994 distileria a fost închisă pentru că nu era profitabilă. În acea perioadă businessul era deja în portofoliul grupului Jim Beam. Cinci ani mai târziu, patru investitori privaţi au decis să mai acorde o şansă la viaţă acestei distilerii şi au pornit la drum cu un business independent. Primul whisky l-au produs în 2006. „În 2012 businessul a fost preluat de Remy Martin, un grup internaţional pentru care noi am fost primul whisky din portofoliu.“ Local, produsele House of Bruichladdich, respectiv whisky-urile Classic Laddie, Port Charlotte, Octomore şi ginul The Botanist se află în portofoliul importatorului şi distribuitorului BDG Import.

Spre deosebire de celelalte distilerii, care au tot procesul de producţie computerizat şi care mai păstrează doar câţiva angajaţi, la House of Bruichladdich lucrează 85 de oameni. Toate celelalte distilerii de pe insulă, şapte mai exact, au 120 de salariaţi cumulat, explică Joanne Browne. „În cazul nostru, unele dintre utilajele folosite sunt chiar cele de la 1881.“ De asemenea, o parte dintre angajaţi sunt cei care lucrau pentru companie înainte ca aceasta să fie închisă în 1994. Există însă şi familii ajunse la cea de-a doua generaţie în acest business.

„Unii angajaţi sunt localnici, alţii se relochează special pentru a lucra la noi. Avem şi câţiva români care s-au căsătorit cu fete de pe insulă şi care lucrează la distilerie.“ Joanne Browne îşi aminteşte că atunci când s-a angajat nu ştia nimic despre whisky, ba mai mult, turiştii care veneau în vizită ştiau mai multe ca ea.

„Am învăţat însă să apreciez această băutură în timp.“ Cei mai mulţi locuitori ai insulei sunt însă cunoscători fini. Răscolită de vânturi şi scăldată de valurile oceanului Atlantic, Islay este una dintre cele mai fertile insule din Scoţia. Terroirul perfect pentru cultivarea orzului, dar şi istoria îndelungată în domeniu au transformat-o într-una dintre cele mai cunoscute destinaţii de producţie de whisky single malt din lume.

„În 2010, House of Bruichladdich a început să producă şi ginul The Botanist. A fost primul gin de pe insulă. Era o perioadă de recesiune, când aveam probleme cu lichidităţile, aşa că acţionarii s-au gândit la o modalitate de a dezvolta businessul. La whisky ai nevoie de minimum trei ani pentru maturare, la gin nu ai nevoie de învechire.“

Ginul artizanal super-premium The Botanist are, după cum îi spune şi numele, o reţetă ce cuprinde 31 de plante şi flori aromatice, dintre care nouă internaţionale precum coriandru sau scorţisoară. Acestea sunt ingrediente de bază ale ginului clasic. Restul de 22 sunt plante care se găsesc pe insulă şi care sunt culese manual de botaniştii casei. Ele nu sunt cultivate special, ci sunt culese de pe câmp. „Le culegem şi apoi le uscăm, pentru a le folosi ulterior. Acum avem stocuri pentru producţia din următorii cinci ani. Pe lista de ingrediente se găsesc spre exemplu trei tipuri de mentă.“

Apoi, The Botanist este distilat lent, prin picurare în ultimul aparat de distilat alcool Lomond din lume, un alambic vechi de 60 de ani.

„Pentru producţia de gin, distilăm doar o dată pe an, în timp ce alţii distilează şi de cinci ori.“ Ginul este o băutură care se poate bea în forme variate, sec, cu apă tonică sau în diverse combinaţii în cocktailuri, explică Joanne Browne. Preferatul ei este G & T (gin & tonic) sau B & T cum îl numesc cei de la House of Bruichladdich, respectiv Botanist şi tonic. „Deşi la noi pe insulă nu există cocktail baruri, ne place totuşi să experimentăm cu ginul. În funcţie de combinaţiile pe care le faci în pahar, un anumit condiment poate fi evidenţiat.“

Şi la whisky se poate experimenta, spune Joanne Browne, deşi ea îl preferă single malt, sec sau poate doar cu un strop de apă.

Single malt este un whisky făcut doar din orz, realizat într-o singură distilerie, învechit în butoaie de stejar şi distilat de două sau chiar de trei ori. Blended malt este obţinut prin amestecul a mai multe single malturi. Există de asemenea single grain whisky (produs de regulă industrial), pentru care se poate folosi orice combinaţie de cereale. O altă categorie de whisky este blended scotch whisky, rezultat din combinaţia unuia sau mai multor single malturi şi a unuia sau mai multe single grainuri.

„Ingredientele whisky-ului sunt orz, apă şi drojdie. Unii producători mai adaugă ceva pentru culoare. Noi vrem culoarea să fie naturală şi să fie dată de butoi, la fel şi ceva arome de vanilie sau caramel.“ Dacă nu ar fi învechit în butoi, whisky-ul ar fi transparent. Pentru învechire se folosesc de regulă butoaie în care a fost ţinut anterior fie burbon, fie sherry, cognac, rom sau port wine.

„Prima impresie despre whisky-ul nostru este că este afumat şi greoi. De fapt însă, în funcţie de consumator, părerile sunt foarte diferite. Avem trei branduri de whisky, total diferite - The Classic Laddie, Port Charlotte, Octomore.“

The Classic Laddie este obţinut printr-o triplă distilare a orzului şi este un whisky cu arome florale. Port Charlotte are un gust puternic de turbă, iar orzul folosit este afumat înainte de a fi folosit pentru a oferi acestei licori o aromă aparte. Octomore este însă „perla coroanei“, fiind whisky-ul cu cel mai pronunţat gust de turbă şi totodată cel mai afumat din lume. Primul whisky cvadruplu distilat de la 1600 încoace. Pentru cu­noscători, pasionaţi şi curajoşi.