Gastronomie

Inapoi in bucataria traditionala

21 ian 2009
Din aceeaşi categorie

Bucurestiul e pregatit sa-i intampine pe cei care vor sa se reintoarca in sanul bucatariei romanesti, departe de pizza comandata prin telefon, bucati exotice de sushi si burritos de pe meniul restaurantelor mexicane. Restaurantele traditionale romanesti au in meniu toate capriciile copilariei, de la mancare gatita in oalele aburinde ale bunicii pana la placintele pufoase cu mere.  

Locanta Jaristea este unul dintre aceste restaurante in care poti scapa de depresia recesiunii, intr-un spatiu de poveste de pe vremea boierilor. Jaristea (str. George Georgescu, nr. 50) are in meniu mancare traditionala romaneasca, boiereasca, iar clientii pot gusta aici ce mancau stra- strabunicii lor, din vremuri apuse cand "la curtea lui Constantin Brancoveanu erau primiti cu fast diplomati din cele patru colturi ale lumii. Bogatia meselor de la curtea Tarii Romanesti rivaliza cu cea a lui Ludovic al XIV-lea", povesteste Kera Calita, proprietara restaurantului deschis in anii '90.
"Retetele din acea perioada au fost transmise din jupaneasa in jupaneasa, din stolnic in stolnic pana le-a gasit librarul Visarion si le-a rostuit in rafturile bibliotecii academice. In 1900 le-a gasit Constantin Bacalbasa care le-a lansat sub numele de "1501 feluri de mancari".
Apoi Pastorel Teodoreanu si Sanda Marin le-au rescris. Multe dintre retetele din cartea Sandei Marin au fost interzise pe vremea comunismului pentru ca erau opulente si prea "occidentale". Dar felurile de mancare boiereasca au ajuns in bucataria restaurantului Jaristea si tot fastul curtilor de altadata a revenit pe mesele romanilor. Anul 2009 pare sa fie un viitor departat cand la Jaristea poti alege curcan asa cum ii placea Elenei Vacarescu sa fie gatit sau sa mananci doar miezul muschiului de vitel cu sparanghel si sos bearnaise, cum ii placea Marthei Bibescu.
Sau poti incerca din preferintele lui Tache Ionescu - piept de pui cu sos alb, cartofi natur si un pahar de vin. Si pentru ca "fiecare boier sau soldat, jupaneasa sau iscoada e tinut a-si incepe masa cu un platou", clientii pot alege din meniu "mezelicuri", precum Mezelic Petre Carp care contine piftie din pasari cantatoare, suluri de ciuperci pufoase, rulada de porc cu sorici parlit (200 de lei pentru patru "pasitori").
Iar pentru doamnele ce tin la silueta, in meniu exista si Mezelic Coco Chanel ce contine branzeturi fine. Si daca stai bine cu "punga" masa continua cu peste gatit dupa "retepturile" stolnicului Cantacuzino sau cu mancare gatita precum sarmale Mihai Bravu si ciolan afumat Toni Bacalbasa. Iar seara dupa ora 7 la Jaristea incepe si un spectacol, ca in fiecare seara: concert de pian sau saxofon, "muzichie ruseasca"(orice casa cu blazon avea muzichie ruseasca), recital tambal si povestile Kerei Calita despre Bucurestiul de altadata modernizate cu noutati precum criza financiara sau problema gazelor, transformate in adevarate satire.
Si Casa Doina (Kiseleff, nr. 1) are traditie veche printre bucuresteni, mai ales printre oamenii de business care-si invita partenerii de afaceri sa guste bucatele traditionale romanesti in conacul vechi din sec XVIII asezat "la sosea". "Acum in perioada de criza oamenii mai fac economii si o sa mai manance si acasa, dar nu o sa ducem lipsa de clienti. Majoritatea nu au timp sa pregateasca acasa mancaruri gatite si vin la noi pentru salata de vinete, zacusca, fasole batuta pe care nimeni nu o mai prepara acum, desi multi au ramas cu pofta de fasole batuta cu ceapa", spune Tudor Dobre, bucatarul-sef al restaurantului.
"In general au cautare mancarurile 'ca la mama acasa' si gatim mult si pentru cei ce vor sa ia la pachet, de exemplu sarmale pentru sarbatori", spune Dobre. Pe meniu se mai gasesc si specialitati romanesti ca pastrama de oaie stinsa cu vin rosu, cu mamaliguta sau sarmale muntenesti cu ardei iute. Preturile restaurantului variaza de la 35-40 de lei pentru aperitive, 60 de lei felul principal iar deserturile copilariei precum clatite si papanasi cu dulceata si smantana costa 20 de lei.
Vatra (str. Brezoianu, nr. 23-25) este un alt restaurant romanesc care arata precum casele batranesti de la tara, cu pereti impodobiti cu stergare si farfurioare pictate si covoare colorate, tesute cu indemanare, parca luate din zestrea unei tinere gata de maritis.
Si aici dai uitare crizei, printre obiectele ce aduc aminte de vacantele de vara la tara, la bunici iar meniul nu duce lipsa de bucate "ca la bunica".
Poti comanda zacusca si vinete, ciorba de burta gustoasa, sarmalute in foi de vita cu mamaliga si smantana, ostropel de pui cu mamaliga, tochitura si preparate la ceaun. Te mai tin ancorate in realitate discutiile in limbi straine de la alte mese, dar atata vreme cat lumea rade si nu se vorbeste despre situatii financiare, e in regula. Preturile sunt mai potrivite pentru recesiune, felurile principale costa de exemplu, in jur de 25 de lei.