Gastronomie

A gătit pentru regele Mihai, Madonna, Jean Claude van Damme şi şeicul Quatarului, iar acum este chef la hotelul Hilton Garden Inn din Centrul Vechi din Bucureşti. Cine este şi cum a început să „jongleze” cu gastronomia Cristian Carabageac?

29 mai 2018 1377 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Avea şapte ani şi tocmai venise de la pescuit, cu o captură de caraşi numai buni de astâmpărat foamea lui de copil obişnuit să cutreiere toată ziua. I-a adus entuziasmat mamei, care însă s-a luat cu alte treburi prin gospodărie şi nu i-a gătit băiatului caraşii la care atât de mult râvnise. Iar lui nu i-a trebuit mult ca să ia singur taurul de coarne. Pardon, peştii de coadă. Ce-a ieşit?

 

„Nu i-am curăţat deloc de solzi. Cum i-am scos din apă, aşa i-am pus în tigaie“, po­vesteşte acum amuzat chef-ul Cristian Carab­ageac. A fost prima lui experienţă în bucătărie. Poate nu cea mai fericită, dar cu siguranţă una care i-a deschis calea către cariera pe care şi-a clădit-o apoi.

Astăzi, este executive chef la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, hotelul de patru stele deschis la sfârşitul anului 2017 în Centrul Vechi al Capitalei, în apropierea Băncii Naţionale a României. Hotelul este controlat de investitorii lituanieni care deţin şi unitatea de patru stele Europa Royale din centrul Capitalei. Cristian are în subordine zece bucătari şi trei stewarzi şi şi-a făcut deja o semnătură gastronomică, pe care o recomandă tuturor celor care ajung să mănânce la restaurantul hotelului – un cheesecake spectaculos, de la prima vedere până la ultima înghiţitură, ţinând cont că e conceput să fie „destructurat“, aşadar, până nu îl guşti, e posibil să te îndoieşti că desertul este chiar ceea ce ai comandat.

Experienţa cu peştii gătiţi cel puţin original în copilărie şi alte câteva asemănătoare l-au determinat pe Cristian Carabageac, acum în vârstă de 33 de ani, să urmeze cursurile unui liceu de profil din Bucureşti, specializându-se în alimentaţie publică.

„Îmi amintesc că, odată, am venit cu un coleg acasă la mine şi am zis să punem în aplicare ce învăţasem la şcoală. Am gătit atunci un pui întreg cu picioarele în sus, cum văzusem în reviste“, spune chef-ul de la Hilton.

La 17 ani, când încă mai era elev la liceu, a început să lucreze în bucătăria unuia dintre cele mai prestigioase hoteluri din Bucureşti – JW Marriott, de lângă Palatul Parlamentului.

Primul an a fost de practică, luând în considerare că nici nu-şi terminase studiile liceale, iar apoi a fost cooptat în echipă ca un profesionist. Zece ani şi i-a petrecut printre preparatele făcute la foc continuu la JW Marriott, unde a pus şi bazele a ceea ce ştie acum. Apoi, a ales să lucreze pentru restaurantul Studio 80 din zona de nord a Bucureştiului, un local dedicat pasiunii pentru comorile mediteraneene, pentru comorile mării, pentru vinul şi ierburile Italiei, condimentele din nordul Africii şi rafinamentul Franţei.

După doi ani în universul mediteranean, a schimbat bucătăria cu cea a hotelului Angelo din Otopeni, iar după încă aproximativ doi ani a mers să gătească în Moldova, la hotelul Pleiada din Iaşi. Cărările l-au purtat ulterior înapoi la JW Marriott, însă după nouă luni drumurile li s-au despărţit din nou. Perioada petrecută la hotelul de cinci stele JW Marriott i-a adus însă cele mai mari provocări de până acum, precum gătitul pentru evenimente oficiale care aveau loc la ambasade.

„Am mers odată la un catering şi am gătit pentru un eveniment la care a participat şi Regele Mihai. Se întâmpla prin 2006-2007. Îmi amintesc că i-am gătit atunci scoici Saint Jacques, fondue de roşii cu pudră de măsline negre şi un mix de ierburi aromatice. La final, Regele Mihai mi-a mulţumit şi m-am bucurat că a ieşit totul bine. Şi astăzi, de câte ori trec prin zona Victoriei, unde a avut loc acel eveniment, îmi amintesc ce emoţii am trăit atunci“, povesteşte Cristian Carabageac.

Regele Mihai nu este însă singura personalitate pentru care a gătit. Din preparatele lui chef Carabageac au gustat şi cântăreaţa Madonna, şi actorul Jean Claude van Damme, şi chiar şeicul Quatarului, Hamad bin Khalifa Al Thani.

„De fiecare dată era o surpriză când se caza şeicul la Marriott şi trebuia să ne mobilizăm. Odată a venit împreună cu Enrique Iglesias şi am gătit pentru amândoi.“

Deşi satisfacţia de a fi gătit pentru oameni cunoscuţi în jurul lumii nu e deloc mică, chef-ul spune că, în definitiv, pentru el important este să gătească, nu contează pentru cine.

„Oamenii sunt la fel, nu am pe cineva anume pentru care să pot spune că aş vrea să gătesc. Ce contează cel mai mult este să existe oameni care să mănânce şi cărora să le placă ceea ce fac eu.“

Din experienţa pe care a acumulat-o până acum, a ajuns la concluzia că bărbaţii se pricep cel mai bine la bucătărie (o opinie care s-a tot răspândit de-a lungul timpului în lumea gastronomiei, poate nu e o coincidenţă că mai ales în rândul bărbaţilor), însă femeile sunt mai muncitoare. De altfel, Cristian Carabageac spune că „mâinile mele drepte în bucătărie au fost totdeauna femeile“. Pe cea care îi este mână dreaptă în viaţa de zi cu zi a cucerit-o tot cu o bijuterie gastronomică, una dintre cele pe care îi place cel mai mult să le gătească – salată de somon Teriyaki, marinat într-un sos asiatic cu lime, coriandru, ghimbir, ulei de susan şi sos dulce-acrişor. Lângă somon, stă aşezat cuminte un mix cu tăiţei din orez, morcovi şi ardei gras roşu.

„Şi mult suflet adăugat peste toate la sfârşit“, simte chef-ul nevoia să completeze.

Dar sufletul nu este singurul ingredient de care Cristian Carabageac nu se poate lipsi. Are o slăbiciune pentru cel puţin alte două, pe care le-ar integra în orice mâncare, dacă ar fi posibil – laptele de cocos, calm şi catifelat, şi ghimbirul, picant şi revigorant.

„Îmi place să lucrez restrâns“, spune, în timp ce-şi ordonează tacticos ingredientele pe masă, în pregătirea asamblării unui piept de raţă gătit sous vide. Carnea este acompaniată pe farfurie de un mousse de ţelină, ceapă roşie caramelizată, ciuperci shimeji, un sote de baby morcovi şi încă un sos de rodie. În caz că aţi uitat ordinea, o puteţi recupera admirând în tihnă farfuria. În viaţa reală, tihna e mai greu de atins când eşti în faţa unei asemenea farfurii.

Atenţia la detalii a deprins-o în timpul unui curs pentru bucătari pe care l-a urmat în Scoţia. Chef-ul de la Hilton spune că a fost impresionat de grija pentru lucrurile mărunte pe care a văzut-o în restaurantele cu stele Michelin în care a păşit. Grijă de la modul în care sunt alese ingredientele până la ultimul retuş adăugat farfuriei, înainte de a fi servită clientului.

Printre toate peregrinările sale la diferite hoteluri şi restaurante, în 2013, Cristian a găsit timp să-şi testeze cunoştinţele şi în cadrul show-ului de televiziune Top Chef, unde s-a numărat printre favoriţii la marele premiu. Preparatele lui au trecut prin faţa şi prin papilele gustative ale chef-ilor Joseph Hadad, Tudor Constantinescu şi Nicolai Tand, cu scopul ca aceştia să dea o notă şi să se exprime în privinţa talentului de bucătar al lui Cristian Carabageac. Însă Cristian este mai mult un autodidact şi îşi ştie singur limitele şi calităţile.

„De obicei, îmi dau singur seama când greşesc şi când nu“, mărturiseşte el.

Uneori însă, cu un preparat sofisticat, pregătit cu grijă şi gătit cu suflet nu prea ai cum să dai greş, ar spune unii amatori într-ale gastronomiei.