Gastronomie

Detox după sărbători: Ce alimente trebuie să consumaţi pentru revitalizarea organismului?

06 ian 2015 11802 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Ananasul, ţelina, sfecla, sucul de iarbă de grâu sau cacaua crudă se numără printre recomandările experţilor pentru detoxifierea şi revitalizarea organismului după sărbători, astfel de cure fiind recomandate de circa 4 ori pe an.

“Detox se referă la procesul natural şi constant al organismului de neutralizare şi eliminare a toxinelor din organism. Toxinele reprezintă suma tuturor elementelor care ar putea afecta ţesutul uman, incluzând reziduurile rezultate din activitatea normală a celulelor, precum şi toxinele provenite din mediul înconjurător, mâncare şi apă. Majoritatea dintre noi avem o alimentaţie deficitară în minerale, stropită cu pesticide, produse din carne care conţin antibiotice, produse lactate care conţin hormoni, zaharuri, cereale şi sare. Toate rafinate. În multe cazuri, toxicitatea acestor alimente poate fi copleşitoare şi duce, pe termen lung, la dezechilibre: incapacitatea de a slabi, un sistem imunitar slăbit şi un nivel de energie scăzut şi chiar boală”, spune Anca Alungulesei, manager RawCoco, prima ceainărie-cofetarie raw vegană din România.

Recomandarea Ancăi Alungulesei este o cură de detox cu sucuri care ajută organismul să elimine toxinele ingerate din mediul înconjurător, dintr-o alimentaţie dezechilibrată sau ca urmare a lipsei unei activităţi sportive. Această cură ar trebui ţinută timp de 5-7 ţine, de patru ori pe an.

“De exemplu, într-o cură detoxifiere cu sucuri, sunt foarte importante ingredientele şi proporţia acestora. Sunt multe persoane care beau multe sucuri de fructe, în fiecare zi, şi au impresia că fac detox. Însă nu este aşa. Pentru că fructele conţin foarte multă fructoza şi, astfel,  există riscul de îngrăşare şi de creştere a indicelui glicemic. Şi nu ne dorim asta”, mai spune reprezentanta RawCoco.

Alţi specialişti în domeniu, cum este cazul proiectului Iconic Health, recomandă o cură de detofixiere o dată la 3-6 luni, durata programului variind în funcţie de complexitate, dar şi de nevoi, între 5 şi 14 zile.

“Trăim într-o lume încărcată de toxine. Acestea se găsesc în aerul pe care îl respirăm, în apa pe care o bem, în mâncarea pe care o mâncăm. Corpul nostru are capacitatea de a se detoxifia natural. Dar în timpurile pe care le trăim, posibilitatea acestuia de a se curăţa este mult depăşită de invazia compuşilor toxici care, practic, se găsesc pretutindeni. Mâncarea procesată, alcoolul, cofeina, medicamentele, stresul sunt doar câţiva dintre inamicii ce stau în calea detoxifierii. Cu timpul, aceste toxine încep să se acumuleze în organism rezultând oboseală, creştere în greutate, alergii, probleme digestive, depresie”, spune Gabriela Andronache, project manager în cadrul Iconic Health, un concept de nutriţie şi îngrijire dezvoltat de Camelia Şucu.

Iconic Health vine cu trei programe diferite de nutriţie şi detoxifiere, construite pe grade de dificultate în funcţie de experienţa clientului în aceste ritualuri, şi care conţin în mare parte sucuri, supe şi uneori salate.

Care sunt alimentele vedetă, în opinia Gabrielei Andronache?

“Sfecla conţine betalaină care dă culoarea roşie legumei. Aceasta este un antioxidant puternic şi asigură o detoxifiere profundă a organismului. Sfecla deconstipă, stimulează tranzitul intestinal iar prin conţinutul mare de zinc previne sau ameliorează acneea. Stimulează diureza iar prin iodul pe care îl conţine intensifică metabolismul. Ananasul este o veritabilă bombă enzimatică, iar prin conţinutul în vitamine şi minerale este un aliat al curelor de detoxifiere. Conţine enzime proteolitice utile în digestia proteinelor, dar şi anumiţi compuşi chimici ce activează metabolismul lipidelor favorizând mobilizarea grăsimilor din depozite şi arderea acestora.Ţelina are virtuţi extraordinare fiind un aliment de nelipsit în curele de detoxifiere. E un excelent depurativ, accelerează tranzitul şi amplifică elimarea toxinelor din organism”, a explicat reprezentanta Iconic Health.

La rândul său Anca Alungulesei de la RawCoco recomandă în primul rând, legumele verzi, categorie în care intră spanacul, salata, sucul de iarbă de grâu sau diverşi vlăstari.

“Alte legume care, după părerea mea sunt revitalizante şi nu ar trebui să lipsească din “meniul” nostru zilnic sunt sfecla şi morcovul. Însă, în afară de legume, este foarte important ca sucurile noastre să conţină şi superalimente. Superalimentele conţin substanţial mai multe substante nutritive (minerale, enzime, protenine, grăsimi, uleiuri benefice) decât orice alt aliment existent la ora actuală. Din categoria superalimentelor menţionez:  cacao crudă, goji, produsele stupului”, mai spune Anca Alungulesei.

“Preţul unei cure diferă în funcţie de programul ales, adica numărul de zile pentru care opteaza fiecare persoană în parte şi poate fi de la 170 lei la 850 lei”, mai spune reprezentanta RawCoco.

Potrivit acesteia, o cură de detoxifiere este recomandată de cel puţin patru ori pe an, câte una fiecare schimbare de anotimp.

“Eu personal îi încurajez pe cei care îmi spun că nu sunt pregătiţi sau nu se simt în stare să ţină un detox mai multe zile, să încerce măcar o zi pe săptămână detoxul cu sucuri. Adică, să-şi aleaga o zi din săptămână în care să nu mănânce nimic altceva şi să bea doar sucurile.”