Gastronomie

Cafeaua nu mai e doar licoarea care ne dă un boost de energie dimineaţa. În combinaţie cu sucuri naturale, băuturi alcoolice, lapte sau miere, cafeaua poate fi consumată negreşit chiar şi seara târziu. Iată câteva reţete

21 mai 2019 2074 afişări de Mădălina Dediu Panaete
Din aceeaşi categorie

Cafeaua nu mai este de mult doar licoarea care ne dă un boost de energie dimineaţa, ci reprezintă mai degrabă ingredientul-cheie dintr-o mulţime de mixuri care în final ne readuc pe linia de plutire în orice moment al zilei. În combinaţii cu sucuri naturale, băuturi alcoolice, lapte sau miere, cafeaua poate fi consumată negreşit chiar şi seara târziu.

Acum că am trecut la ora de vară şi temperaturile din termometre ajung cu greu în zona negativă, este greu să ne mai ţinem în frâu imaginaţia care ne trimite direct pe o terasă pe malul mării, alături de prieteni şi de pahare pline cu mixuri care să ne mai domolească setea după o zi sub căldura istovitoare. Dar cum mai trebuie să aşteptăm puţin până să ne simţim picioarele arzând pe nisipul fin de la malul mării, nu ar fi rău să ne gândim cu ce umplem acele pahare.

Asta dacă nu aţi furat startul şi aţi mers în locuri unde vara a ajuns deja. Însă, dacă aşteptaţi la fel ca noi vara pentru a petrece mai mult timp pe terasele de pe plan local, atunci vă propunem câteva reţete de cocktailuri cu cafea, această licoare versatilă, care poate fi consumată în mai multe mixuri în orice moment al zilei.

„Pentru zilele toride, favorite sunt, fără îndoială, reţetele cu gheaţă. Bineînţeles, trebuie să ţinem seama şi de momentul din zi şi de ocazia de consum. La Nespresso lansăm în fiecare an ediţii limitate de cafea special gândite pentru a fi savurate în reţete extrem de simplu de preparat, în trei paşi: cafea, apă şi gheaţă sau cafea, lapte şi gheaţă. Şi sortimentele din gama permanentă pot fi folosite pentru cocktailuri cu gheaţă alături de ingrediente care amplifică sau completează notele aromatice predominante ale cafelei alese“, spun reprezentanţii din România ai brandului de lux Nespresso. Brandul elveţian a venit pe plan local în 2015, atunci când a deschis un magazin pe Calea Dorobanţilor, o arteră unde s-au poziţionat mai multe branduri de lux. Ulterior, Nespresso s-a extins şi a deschis magazine şi în Băneasa Shopping City şi în AFI Cotroceni.

Cafeaua a redevenit în ultimii ani licoarea care acompaniază românii la „sesiunile“ de socializare şi este ingredientul cheie nu doar pentru dimineţi reuşite, ci şi pentru seri pline de energie. Dar cine ar fi crezut acum un mileniu, atunci când cafeaua a început să se răspândească în toată lumea, că această licoare ar putea să domolească chiar şi gustul arzător al băuturilor cu peste 40% concentraţie alcoolică?

Irish Coffee, care conţine cafea, whisky, zahăr brun şi frişcă, este unul dintre cele mai cunoscute mixuri cu cafea şi alcool şi este exemplul clasic care dovedeşte că această licoare cunoscută pe toate continentele poate fi folosită într-o mulţime de combinaţii pentru orice gusturi.

„Cafeaua, în general, echilibrează reţetele în care este integrată. Depinde foarte mult cu ce băuturi este asociată în reţeta sau cocktail-ul respectiv. De exemplu, nu toate băuturile alcoolice au un rezultat optim în combinaţie cu cafeaua. O cafea bine aleasă, alături de sucuri de fructe şi alcool poate crea o băutură energizantă, potrivită pentru o sâmbătă noapte sau dimpotrivă, poate oferi o băutură deosebit de relaxantă, alături de lapte şi ingrediente dulci“, mai spun reprezentanţii Nespresso. Aceştia explică faptul că notele aromatice ale cafelei se pot împleti armonios cu diferite ingrediente doar după o alegere minuţioasă a acestora.

Astfel, Alin Dorobanţu, Nespresso Coffee Ambassador, recomandă dimineaţa cocktailul Grapefruit Cappuccino, o reţetă ce îmbină toate ingredientele prezente la micul dejun precum miere, lapte, grepfruit şi sortimentul de cafea Vivalto Lungo. La prânz acesta recomandă Merveille de la Nature, un cocktail foarte răcoritor cu gheaţă şi puţină mentă, suc de merişoare, lime, sirop de cireşe şi sortimentul Ristretto, ce echilibrează armonios aciditatea, dulceaţa şi gustul intens al amestecului. Iar la cină, ambasadorul cafelei mizează pe Pink & Sparkling, un cocktail cu cafea şi alcool.

„Este un gin & tonic reinterpretat, mai răcoritor, plin de vitalitate, pus în valoare de sortimentul Master Origin Colombia, care se aşază perfect la final, împletindu-se cu siropul de grepfruit, apa tonică şi ginul într-un amestec deosebit de rafinat. În cazul acestei reţete se poate opta şi pentru varianta fără alcool, unde ginul este eliminat din ecuaţie“, spune Alin Dorobanţu.

Însă, cafeaua preparată cu apă rece (cold brew) se poate mixa foarte bine şi cu bere de ghimbir, după cum recomandă reprezentanţii brandului Julius Meinl. În plus, cafeaua se poate combina cu amaretto, brandy sau diverse lichioruri precum cel de alune.

Astfel, elixirul energiei fără margini dimineaţa, cafeaua a devenit o băutură care poate fi consumată în orice moment al zilei nu doar sub clasicele forme de

espresso sau latte. Nu mai începem doar dimineţile cu cafea, ci şi serile, iar opţiunile sunt infinite la fel ca în cazul cocktailuri care au la bază alcool. În final, doar aroma contează.

 

 

Merveille de la Nature

Ingrediente:

5 felii de lime

5 frunze de mentă

15 ml sirop de cireşe

80 ml suc de afine

1 capsulă Grand Cru Ristretto Decaffeinato/ Ristretto

Crenguţă de mentă

 

Preparare:

Feliaţi un lime şi plasaţi feliile într-un pahar. Adăugaţi frunzele de mentă şi 15 ml de sirop de cireşe, apoi amestecaţi.

Puneţi gheaţă zdrobită până la aproape 2 cm de la buza paharului (dacă doriţi o versiune cu alcool, puteţi turna în acest moment 40 ml Vodca Absolut Raspberry), apoi adăugaţi sucul de afine.

Turnaţi un Grand Cru Ristretto Decaffeinato sau un Ristretto, peste 2 cuburi de gheaţă. Lăsaţi cuburile de gheaţă să se topească.

Odată răcit, turnaţi Grand Cru-ul în aparatul Aeroccino şi selectaţi funcţia spumă rece.

 

Grapefruit Cappuccino

Ingrediente:

1 capsulă Grand Cru Volluto/ Vivalto Lungo

10 ml. de suc de grapefruit

1 lingură de miere

1 crenguţă de rozmarin

Lapte

 

Preparare:

Turnaţi sucul de grapefruit şi mierea în ceaşcă.

Preparaţi o cafea espresso (40 ml.) folosind o capsulă Volluto sau Vivalto Lungo într-o ceaşcă de cappuccino. Turnaţi laptele în aparatul pentru spumă de lapte Aeroccino. Preparaţi spuma de lapte şi adăugaţi-o peste espresso.

Decoraţi cu o crenguţă de rozmarin.

 

 

Pink and Sparkling

Ingrediente:

1 capsulă Master Origin Colombia/ Grand Cru Rosabaya de Colombia

10 ml Sirop Monin Graprefruit Roz

120 ml Schweppes tonic

1 Kumquat

 

Preparare:

Turnaţi siropul de grapefruit roz într-un pahar PURE mare şi rece, apoi umpleţi 3 sferturi cu gheaţă zdrobită. Adăugaţi Schweppes tonic până ce nivelul conţinutului ajunge la 2 centimetri de gura paharului. Pregătiţi un Master Origin Colombia sau un Grand Cru Rosabaya de Colombia şi adăugaţi 2 cuburi de gheaţă. Aşteptaţi până ce cuburile de gheaţă s-au topit. Odată răcit, turnaţi conţinutul în aparatul Aeroccino şi selectaţi funcţia de spumă rece. După aceea, adăugaţi cu grijă în pahar. Se poate adăuga opţional şi gin.