Gastronomie

Banchete pentru aristocraţi moderni

25 mar 2014 425 afişări de Ioana David
Din aceeaşi categorie

Aşa cum mesele îmbelşugate şi ritualurile de la masă erau în trecut un simbol important al caselor regale, astfel şi astăzi să iei masa într-un restaurant cu design burghez şi meniu haute cuisine este un simbol de statut.

În trecut, la curţile regale, aranjarea mesei şi decorul făceau la rândul lor  parte din ritualul banchetelor extravagante. Piesele de mobilă, tablourile, tacâmurile  şi chiar feţele de masă nu sunt nici acum întâm­plătoare, ci fac parte dintr-o experienţă aristocrată completă.

 „Aspectul autentic al Verandei vine din detalii“,  spune Julia Kristensen, proprietara restaurantului Veranda Casa Frumoasă din centrul Capitală, inspirat de stilul Art Deco şi de natură. Chiar şi numele „veranda“ duce cu gândul la tradiţie, la ideea de elemente conservatoare. Restaurantul cu podea mozaic şi  mobilier de designer  reflectă viziunea Juliei Kristensen, ce deţine pe lângă restaurant şi brandul de haine lux Casa Frumoasă, şi al arhitectei Elena Busato. Cea din urmă a desenat faţada restaurantului din piese aduse din afară, unele cu patină şi realizate manual. „Chiar şi micile imper­fecţiuni certifică tocmai faptul că sunt „hand made“, spune proprietara restaurantului. Realizat din metal şi sticlă, restaurantul Veranda Casa Frumoasă duce cu gândul la serele de la sfârşitul secolului 18, cărora li s-a adăugat o linie modernă. 

În mijlocul restaurantului tronează o masă sculptată din lemn, iar deasupra un candelabru adus din Italia, suficient pentru a aminti de un banchet regal, adus în zilele noastre. Noul sezon aduce şi un nou meniu ce păstrează  influenţele franţuzeşti şi mediteraneene ale Verandei. Meniul poartă semnătura chef-ul Avi Steinitz, cel care a gătit pentru George W. Bush si Hillary Clinton şi care îşi trece în portofoliu hoteluri precum Ritz Carlton, Kempinski sau Plaza.

Într-o altă parte a Bucureştiului, lângă parcul Cişmigiu, L’Atelier propune la rândul său o atmosferă aristocrată, în stil franţuzesc, cu tablouri ambientale realizate special pentru micul restaurant, ce face parte din domeniul Epoque.

La fel cum mesele regilor din istorie erau însoţite deseori de momente artistice, şi „L’Art Culinaire mizează pe corespondenţă între artele frumoase şi arta culinară, aceasta fiind un lait motiv al evenimentelor din L’Atelier. Astfel, cinele tematice şi evenimentele cu meniuri exclusive se desfăşoară într-o asociere a astronomicului şi artelor frumoase, experienţa culinară fiind completată de artişti plastici sau muzicieni care performează live“, spune Diana Popescu, proprietara restaurantului.

Amenajarea actuală a restaurantului a fost finalizată în decembrie 2013, a durat două luni şi a costat aproximativ 50.000 de euro. Pentru amenajare s-a lucrat cu aceeaşi firmă de arhitectură condusă de un arhitect italian care a realizat şi landscapingul curţii interioare a domeniului Epoque. Salonul principal al restaurantului este de fapt un wintergarden, cu pereţi de sticlă, iar toate mesele au vederi spre curtea interioară, plină de verdeaţă.

Chef-ul responsabil de meniul restaurantului este Stephane Simond, un pasionat al haute cuisine française, cel care are o experienţă de peste 15 de ani în domeniu. El a lucrat în  restaurante haute cuisine din Franţa şi din lume, iar înainte să vină în România a lucrat în Djakarta, Indonezia, unde a condus bucătăria restaurantului gastronomic Cassis.

Chiar dacă meniul se schimbă cu fiecare sezon, sunt păstrate marile favorite ale Chef-ului : muşchi de vită, ficat de raţă de provenienţă franceză şi sos Perigueux asortat cu fondant de cartofi sau muşchiulet de viţel de lapte cu crutoane de foie gras, praz fondant şi piure cu trufe negre.

Vedetele meniului rămân însă ficatul de raţă de provenienţă franceză servit pe brioşă de casă cu măr caramelizat şi sos de coacaze negre, supa franţuzească tradiţională de ceapă cu baghetă şi brânza Comté Capellini cu creveţi Black Tiger şi pancetta crocantă, roşii uscate şi muguri de pin.

Iar dacă Regina Victoria era cunoscută pentru că mânca repede şi nu tolera glumele la masă, astăzi regulile sunt mai relaxate. Cu toate acestea, accesarea facebook-ului la masă este inacceptabilă.

Citiţi mai multe despre aristocraţii Bucureştiului, în ediţia de aprilie a DA Premium, ce va aparea pe piata vineri, 28 martie, împreună cu Ziarul Financiar .