Gastronomie

Aviz colecţionarilor de vinuri: "Strugurii din 2015 au fost bine copţi şi plini de arome, aşa că ne aşteptăm la vinuri bune şi excelente. Vinurile roşii sunt pe traiectoria de vinuri mari"

25 nov 2015 2190 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Vinurile din strugurii abia culeşi încă mai fierb în butoaie de stejar, dar ceva din agi­taţia aceasta violentă le spune oamenilor din domeniu că 2015 va fi un an bun, un an din care va merita să colecţionezi o sticlă sau două, mai ales de vin roşu. Dacă ar fi un om, vinul din 2015 ar fi cu mult caracter, cu o personalitate memorabilă, ar putea fi Napoleon, Regina Maria sau Cosânzeana, ar putea fi licoare de legendă în pahar. Exact aşa cum le place muritorilor de rând.

„Anul 2015 a fost un an foarte bun! Atât pentru soiurile albe, cât şi pentru cele roşii a fost un an nemaipomenit“, spune Andreea Micu, care deţine împre­ună cu părinţii, Valeriu şi Cristiana Stoica, podgoria Avincis din zona Drăgăşani.

Din Dobrogea, din podgoriile Murfatlar vine acelaşi sunet de bucurie. „A fost un an bun calitativ, cu mult soare şi ploi atunci când a trebuit. Strugurii din 2015 au fost bine copţi şi plini de arome, aşa că ne aşteptăm la vinuri bune şi excelente, însă pentru a avea confirmarea trebuie să mai aşteptăm câteva luni pentru vinurile albe şi roze-uri şi câţiva ani pentru vinurile roşii“, spune la rândul său Daniel Ne­grescu, brand manager al Murfatlar România.

Sunt mai multe lucruri care pot transforma un an într-o perioadă de legendă pentru viţa-de-vie sau pot arunca boabele de struguri într-un coşmar gustativ.

„Sunt consideraţi ani buni pentru vin cei cu ploaie îndestulătoare primăvara, veri însorite şi toamne blânde şi lungi. Când condiţiile climatice sunt îndeplinite, strugurii sunt bogaţi în zaharuri şi arome, iar vinul are complexitate şi potenţial de învechire. Totuşi, nu trebuie uitat că la potenţialul de învechire al unui vin mai contribuie şi alţi factori: natura solului, vârsta viţei, randamentul, data culesului şi modul de vinificare“, explică Andreea Micu.

La rândul său Daniel Negrescu mai spune că datorită acestor factori, boable de struguri au ajuns anul acesta la „o maturare aproape perfectă, având un conţinut ridicat de zaharuri, dar şi o acumulare de culoare excelentă.“ Balanţa înclină totuşi spre vinul roşu, care are toate şansele anul acesta să fie ca o poveste fantastică.

„Încă nu am terminat recolta, dar pentru ceea ce s-a recoltat până acum putem spune că vinul roşu va fi un vin concentrat, care se va preta la învechire. În zona noastră, a fost un an bun în special pentru vinul roşu. Căldurile mari din timpul verii au diminuat aromele strugurilor albi şi au favorizat acumularea de zahăr. Aşadar, vom avea vinuri albe în 2015 cu arome mai discrete decât în alţi ani“, crede Mihaela Tyrel de Poix, proprietar al S.E.R.V.E. România. Şi ea admite că 2015 porneşte cu premise bune la drum, dar că este tot mai greu să ai ani excepţionali în producţia de vin. „Feno­menele meteorologice ne dau de furcă din ce în ce mai des. În peste 20 de ani de experienţă am avut un singur an excepţional: 2013. Sigur că ani buni au mai fost, spre exemplu 2002, 2007, 2010 şi 2014“, mai spune aceasta.

Aurelia Vişinescu, unul dintre puţinii oenologi femei din Ro­mânia, care de aproape 10 ani deţine propria ei afacere, Dome­niile Săhăteni din zona Dealul Mare, are la rândul său mari speranţe pentru vinul de anul acesta.

„Cantitatea a fost în medie cu 15% mai mică decât anul trecut, dar şi calitatea a fost mai bună“, spune Aurelia Vişinescu. Deşi majoritatea specialiştilor înclină balanţa spre calitatea vinului roşu, nici vinul alb nu ar trebui trecut cu vederea. Cel puţin aşa spun reprezentanţii cramelor Halewood.

„Anul 2015 a fost un an bun pentru ambele tipuri de vin. Dintre vinurile albe se evidenţiază  cele obţinute din soiurile Char­donnay, Sauvignon Blanc, Viognier şi Pinot Grigio, iar dintre cele roşii cele obţinute din soiurile de struguri Fetească Neagră, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir. Sunt vinuri cu arome fructuoase şi cu tipicitate de soi, culoare intensă, structurate, foarte echilibrate şi cu taninuri blânde“, spun oficialii Halewood.

Pasionaţii de vin trebuie însă să fie răbdători pentru că roadele de anul acesta ar putea să le umple paharele abia în trei ani de zile, în cazul unor soiuri.

„Depinde de cât timp îl vom învechi. O parte din vinurile albe vor fi gata pentru lansarea pe piaţă în primăvara anului 2016, iar cele roşii mai târziu, după ce le vom fi învechit în butoaie de stejar şi în sticlă. Perioada de învechire în butoiul de stejar diferă de la vin la vin, poate să fie de 6 luni sau de 18 luni. Apoi urmează o perioadă de învechire la sticlă de 1-2-3 sau chiar mai mulţi ani“, explică Aurelia Vişinescu.

Uneori se merge şi mai departe.

„Depinde foarte mult de tipul de vin pe care vrem să-l obţinem. Vinurile albe şi roze, proaspete, vor fi primele care vor ieşi, iar începând cu luna ianuarie-februarie 2016 ne vom bucura de ele. În cazul vinurilor albe complexe, baricate trebuie să aşteptăm minimum un an, un an şi jumătate pentru a le descoperi. În cazul vinurilor roşii numai după doi ani le vom putea avea în pahare. Cele mai complexe şi rafinate pot aştepta şi până la 4-5 ani până a fi lansate în piaţă. Aştept cu nerăbdare Charme de la Mer 2015, Leat 6500 roze 2015, Arezan Crampoşie 2015, Leat 6500 Chardonnay 2015 sau Amprenta Muscat Ottonel 2015. Vinurile roşii, Arezan Fetească Neagră 2015, Leat Pinot Noir 2015 sunt pe traiectoria de vinuri mari“, mai spune Daniel Negrescu.

Dar toată această aşteptare se pare că va merita, pentru că vinurile din 2015 vor fi de poveste.

„Nu putem generaliza, fiecare vin are personalitatea lui, însă vă putem spune, în mod particular, că dacă vinul nostru alb Byzantium Blanc de Transylvanie ar fi un personaj, acel personaj ar fi Ileana Cosânzeana, personajul principal feminin din basmele mitologice româneşti, corespondentul feminin al lui Făt-Frumos. Asemeni Ilenei Cosânzeana, Blanc de Transylvanie este un vin cu buchet floral, cu personalitate, la care se adaugă şi o istorie bogată, fiind un vin născut dintr-o legendă, după cum spune şi numele acestuia. Vinul roşu Byzantium Rosso di Valachia (generos, concentrat, complex, bine structurat si echilibrat) ar putea fi asociat cu  împăratul Constantin cel Mare, ca să rămânem angrenaţi în fascinanta lume a Bizanţului. Constantin cel Mare a fost una dintre personalităţile de seamă, care şi-a pus puternic amprenta asupra istoriei universale“, cred reprezentanţii Halewood. Avincis este de părere că dacă ar fi un personaj, vinul alb din podgoriile lor ar putea fi Regina Maria, iar vinul roşu - însuşi Napoleon Bonaparte. 

Murfatlar ar veni mai degrabă în zilele noastre, dar tot despre luptători este vorba şi în vinul dobrogean de anul acesta.

„Vinul alb/roze ar putea fi Simona Halep, la modă, tânăr, apreciat, în ascensiune, toată lumea vorbeşte de el, în timp ce vinul roşu ar putea fi Ion Ţiriac, ca să rămânem în lumea tenisului, distins, valoros, de necontestat, experimentat, matur, dar care mai are multe de spus“, spune Daniel Negrescu.

Opţiuni multiple, dar concluzia rămâne aceeaşi. Vinul stors din strugurii acestui an va fi bun ca un basm pe cinste, prezenţe memorabile în pahare care te vor face să-ţi pierzi minţile în cel mai plăcut mod.

„Aşa cum spuneam, vinurile din 2015 încă fermentează, aşadar ar fi nişte personaje efervescente. Cu siguranţă vor fi asemeni uneor persoane/personaje cu mult caracter, personalitate memorabiliă şi carismă“, mai spune Aurelia Vişinescu.