Gastronomie

Are 26 de ani şi este cel mai bun barman din România. Cum a ajuns Aida Ashor de la pictură la cocktailuri inedite?

01 dec 2014 4374 afişări de Mădălina Dediu Panaete
Din aceeaşi categorie

„Barmanul trebuie să fie ca un regizor pentru o seară“, spune Aida Ashor, românca de 26 de ani desemnată cel mai bun barman al anului 2014 din România la competiţia Diageo World Class Competition. Cum se poate „regiza“ o seară perfectă de Crăciun plecând de la puţin rom, o simplă cană în care îţi bei ceaiul iarna şi un praf de scorţişoară?

„De Crăciun aş prepara grogul (o bău­tură caldă pe bază de rom - n. red.), cu un rom infuzat cu vanilie şi scor­ţişoară, cu cardamom - condiment cu gust dulceag şi piperat în acelaşi timp - şi cu ceai negru. Aş adăuga puţin lichior de cireşe şi 5 mililitri de whiskey afumat. (...) Ca muzică aş alege jazz-ul care mă trimite cu gândul la o cabană călduroasă. Aş servi băutura într-o cană lângă care să aşez scorţişoară sau condimente“, spune parcă visând la acele momente Aida, care a intrat în lumea bartending-ului în urmă cu trei ani, perioadă în care a trecut de la simplu barman la unul dintre cei mai apreciaţi români din domeniu. Am întâlnit-o pe Aida într-un club din Capitală, chiar înainte să intre în „arenă“ şi să pregătească licori care să surprindă papilele gustative ale oaspeţilor.

Aromele de scorţişoară şi de brad o duc cu gândul imediat la Crăciun, una dintre perioadele ei preferate, şi spune că o băutură caldă, cu scorţişoară sau sirop de brad nu are cum să dea greş în faţa oaspeţilor în perioada sărbătorilor de iarnă.

Pentru o seară tradiţională românească, un cocktail potrivit ar fi şi băutura cu care Aida a câştigat finala World Class din România, pentru care s-a luptat cu 14 alţi barmani.

„Am pregătit atunci o băutură cu lichior de prune, cu gin, lămâie şi socată. Tema mea a fost civilizaţia Cucuteni (comună din Iaşi - n.red.), care este considerată cea mai veche din Europa. Am servit această băutură cu o dulceaţă de soc pe care am pregătit-o eu şi care i-a schimbat total gustul băuturii. Am servit băutura într-un pahar special de Cucuteni“. Pentru a pregăti această băutură Aida nu a folosit niciun instrument de la bar, ci doar o lingură de lemn şi pentru a măsura ingredientele s-a folosit de un păhărel pentru ţuică. Totul „asezonat“ cu muzică tradiţională românească şi un costum popular.

„În principiu când faci o băutură nouă trebuie să încerci mai multe variante, cu cât mai multe ingrediente pentru că dacă pui 5 mililitri în plus sau în minus contează. Dacă se face o reţetă standard se lucrează mult la ea şi se balansează foarte bine ingredientele“, este de părere Aida, care înainte de a descoperi pasiunea pentru coktailuri, a încercat mai multe meserii.

„Anterior am fost agent de vân­zări şi am făcut tot timpul cursuri foarte multe pentru mine. Am încercat pictură, fotografie, unghii, haine. Am găsit şi partea aceasta de bartending. Totul a început ca o pasiune pentru mine să învăţ să fac acasă băuturi. Dar mi-a plăcut atât de mult pentru că am avut ocazia să fac practică şi mi-a plăcut mult ideea de a interacţiona cu oamenii de spatele barului, de a-i face să se simtă bine şi de a le face băuturi“.

Bartending-ul nu trebuie să fie doar o combinaţie de tării, ci băuturi învelite în poveşti despre ingrediente, condimente, modul în care aşezi decoraţiunile, alegi muzica şi comunici cu oaspetele despre ce băutură îşi doreşte, consideră ea. Aida îşi aminteşte că primul cocktail pe care l-a făcut a fost Old Fashioned, un cocktail din bourbon, un cub de zahăr, bitter, cireşe, zeamă de lămâie şi felii de portocală.

„Când faci o băutură totul pleacă de la client, de la ce-şi doreşte el pentru că gusturile diferă şi trebuie să comunici foarte mult cu oaspetele. Prima întrebare este cum îi plac băuturile, dacă îi plac băuturile dulci, mai acre, mai tari, mai slabe, dacă are o bază alcoolică preferată: whisky, rom, gin“. Aida afirmă că îi place această meserie deoarece lucrează într-un loc unde oamenii vin să se distreze, iar barmanul contribuie la faptul că se simt bine, la experienţa trăită de ei.

„Asta trebuie să facă barmanul, să fie ca un regizor pentru o seară “, completează ea.

Acum îşi ia paharele, sticlele cu băuturi tari şi ingredientele secrete şi îşi aşază temeinic „ustensilele“ pentru următoarea seară plină de cocktailuri. Lights, camera, action!