Gastronomie

A crescut într-o familie adoptivă iar la 26 de ani a devenit campion mondial în patiserie şi îngheţată: Mie-mi place când sunt refuzat pentru că aşa am învăţat să găsesc o soluţie tot timpul

16 dec 2016 2330 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Yazid Ichemrahen s-a născut în Epernay, un oraş din nordul Franţei, dar a crescut alături de o familie adoptivă care avea deja doi fii. De cele mai multe ori, cei doi noi fraţi făceau o prăjitură de iaurt, nimic complicat, dar ea a fost scânteia care avea să aprindă cea mai dulce schimbare din viaţa lui Yazid. Azi, la 26 de ani, Yazid Ichemrahen este unul dintre cei mai buni creatori de deserturi din lume, campion mondial în patiserie şi îngheţată, pe lista dorinţelor sale fiind chiar deschiderea unui boutique în Bucureşti. Cine nu crede că visele devin realitate poate ar trebui să-l cunoască pe Yazid.

„Desertul pe care îl ţin minte este prăjitura cu iaurt. La început, patiseria era ca un joc, dar apoi a crescut şi s-a transformat în pasiune iar acum este provocare. Prima dată am încercat să fac şi eu prăjitura cu iaurt“, spune Yazid Ichemrahen, campion mondial în patiserie şi îngheţată, titlu obţi­nut în cadrul unei competiţii internaţionale în 2014.

Yazid avea să-şi depăşească cu mult fraţii din familia adoptivă în măiestrie culinară, căutând să-şi cultive pasiunea găsită în locuri care poate pentru mulţi par închise.

„Pur şi simplu am mers acolo unde voiam să lucrez. Dacă ei nu mă voiau, îi voiam eu. Aş fi scos bani din buzunar doar pentru a lucra alături de un mare chef.“

Nu a făcut asta, dar la 19 ani era deja pastry chef la restaurantul de două stele Michelin Relais et Château Cordeillan-Bages din Gi­ronde, zona în care se află şi regiunea Bordeaux.

„Atunci când lucrezi într-un restaurant cu stele Michelin eşti ca pe foc. Este o experienţă pe care le-o doresc tuturor celor care pornesc pe acest drum. Dar nu toţi ajung la stele. Acesta este adevărata şcoală a rigorii. Dacă tu te duci şi stai zi de zi în faţa locului unde vrei să fii, la un moment dat o poartă se va deschide. Mie-mi place când sunt refuzat pentru că aşa am învăţat să gesesc o soluţie tot timpul.“

La acel moment, adică la 19 ani, Yazid coordona o echipă de 11 oameni, la vârsta la care mulţi abia termină liceul şi încearcă să se acomodeze în facultate.

„Eram deja chef patiser şi aveam 11 oameni în subordine. Unii dintre ei făceau greşeli, iar la final patronul pentru care lucram îmi punea mie în spate greşeala echipei. M-am dus şi i-am zis că nu este vina mea şi mi-a zis că dacă tot am vrut responsabilităţi, trebuie să mi le asum. Atunci mi-a spus că nu există angajaţi proşti, ci doar chefi incompetenţi.“ Cea mai importantă lecţie.

În 2014 devine campion mondial în patiserie şi îngheţată într-o competiţie în care chefi din aproape 20 de ţări se întrec în prăjituri sau sculpturi delicioase din ciocolată. Spune însă că nimeni nu mai inventează nimic, dar că patiseria este detaliu iar atenţia la detaliu naşte campioni. Şi paradoxal, într-o lume atât de dulce, ingredientul preferat al lui Yazid este lămâia.

„Ca ingredient, cel mai mult în place lămâia. Este un fruct acid care po­tenţează gustul, care răcoreşte prin aciditatea sa. Aduce în prim plan alte gusturi. Merge bine cu tot.“

După ce a devenit campion mondial în patiserie, decide să-şi facă propriul business care îi poartă numele. Călătoreşte mult, şi de plăcere, şi în căutarea inpiraţiei, îi place Japonia, iar în toamna acestui an a ajuns pentru a doua oară în Bucureşti, la invitaţia Ambasadei Franţei, cu ocazia evenimentului Fete de la Gastronomie.

„Aveţi restaurante foarte bune, dar nu şi patiserii. Sunt locuri în care se fac lucrurile corect, dar sunt patiserii de cartier. Mi-ar plăcea la un moment dat să deschid o patiserie în România“, spune Yazid.

Cristian Preotu, care deţine împreună cu soţia sa mai multe businessuri în domeniul gastronomiei de lux, printre care şi reţeaua de magazine Comtesse du Barry, spune că se gândeşte la o colaborare cu tânărul patiser, aşa că şi acest vis ar putea deveni realitate

într-un Bucureşti tot mai pofticios. Şi poate, în această primă patiserie se va regăsi şi prăjitura cu iaurt

„Uneori mai fac prăjitura acasă, când vin prietenii la mine.“

Ca la început.