Gadget

Am încercat să aducem lumea exterioară la interior: Suntem tot mai mult timp acasă şi cum trebuie să facem rai din ce avem, am ales cinci gadget-uri şi echipamente electroIT care pot face această perioadă mai uşor de suportat

31 mai 2020 829 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Într-o lume ideală, am asculta muzica ce răsună discret din boxele restaurantului unde luăm cina, am lucra la PC-ul de la birou, unde toate informaţiile sunt la îndemână şi atent ordonate, am viziona cele mai noi filme la cinema, pe un ecran gigant unde personajele se văd clar ca lacrima şi am merge la şedinţa de fitness cu antrenorul personal unde am lucra fix acei muşchi care se luptă cu încăpăţânare să nu se tonifieze. Ah, şi am merge zi de zi la cafeneaua preferată unde barista ştie deja ce să prepare fără să fie nevoie să-i mai spunem. Dar acea lume ideală - reală până recent - a fost înlocuită temporar de o alta în care restaurantele, cafenelele, cinematografele, sălile de fitness şi - nu de puţine ori - birourile sunt închise. Suntem izolaţi la domiciliu şi cum trebuie să facem rai din ce avem, am ales cinci gadget-uri şi echipamente electroIT care pot face această perioadă mai uşor de suportat. Am încercat să aducem lumea exterioară la interior.

 

Muzică pentru urechile mele

În 1991 compania germană Sennheiser a creat cele mai performante căşti din lume. Le-a numit Orpheus. Acum, la circa trei decenii depărtare, excelenţa poartă un alt nume HE 1, însă „opera“ a ieşit din mâinile aceluiaşi creator, compania germană dovedind încă o dată că rămâne fidelă aceleiaşi filosofii. Sennheiser HE 1, primul sistem de căşti electrostatice cu amplificator, se găseşte la intersecţia a două lumi - tehnologie de ultimă generaţie şi măiestrie artizanală.  Nu degeaba creatorii spun că acest sistem transformă muzica din ceva ce asculţi în ceva ce trăieşti.

Dincolo de calităţile tehnice ale acestui produs, artizanii Sennheiser au pariat pe un design modern, unde atenţia la detalii ridică acest sistem la rang de artă. Amplificatorul este poziţionat

deasupra unui „piedestal“ realizat din sticlă şi marmură de Carrara. Această piatră naturală este cunoscută pentru că a fost folosită de Michelangelo pentru sculpturile sale. Artiştii Sennheiser au ales să o folosească nu doar datorită calităţilor sale estetice, ci şi pentru că elimină zgomotul structural datorită densităţii mari. În ceea ce priveşte butoanele de control, ele sunt amplasate discret pe bucata de marmură, fiind perfect integrate în peisaj datorită faptului că au fost realizate din alamă şi placate cu crom.

Dacă amplificatorul reprezintă creierul acestui sistem, căştile ce tronează deasupra sunt inima, cea care transmite sunetul şi îl poartă pe ascultător pe tărâmuri nebănuite. Pentru o vreme, lumea exterioară nu mai există.

Nu degeaba se spune despre unele gadgeturi că sunt adevărate bijuterii. În cazul Sennheiser HE 1, armătura mobilă are o grosime de doar 2,4 micrometri fiind rigidizată cu depuneri de platină. Fiecare cască integrează şi un amplificator de tensiune înaltă MOT-FET în clasa A, iar electrozii sunt construiţi din ceramică, aur şi alte materiale exotice, scrie avstore.ro, magazin online care vinde acest sistem. Cablul căştilor e din cupru placat cu argint, iar cupele sunt din piele, realizate manual de artizani care ştiu că diavolul stă în detalii.

Sistemul Sennheiser HE 1, 247.500 de lei, avstore.ro

 

Demnă de un barista

Unii percep cafeaua ca pe o necesitate. Alţii se lasă îmbătaţi de miros şi cuceriţi de gust. Există şi aceia pentru care cafeaua este un actor cultural. Nu degeaba expresia este „Ne vedem la o cafea“, şi nu la ceai, cum ar spune englezii, sau la un pahar de vin, vorba francezilor. Pentru fiecare dintre aceşti iubitori, în ultimii ani, pe scena Bucureştiului s-au deschis câteva zeci sau chiar poate peste 100 de cafenele de specialitate care au transformat peisajul urban. În ultima lună însă, toate aceste localuri

şi-au închis porţile pentru iubitorii de cafea care s-au văzut nevoiţi să găsească o soluţie la domiciliu.

Norocul face că multe dintre localurile mai sus menţionate continuă să prăjească în această perioadă cafea şi să o livreze la domiciliu. Şi tot norocul face că grupul italian La Marzocco, cu o istorie de circa un secol, a creionat o serie de espressoare pentru acasă care pot transforma un simplu iubitor de cafea într-un adevărat barista. Nu e uşor, dar e posibil.

Modelul gs3 de la La Marzocco încorporează tehnologie profesională, însă a fost gândit pentru acasă. Este atât de inteligent espressorul încât tot ce trebuie să faci e să râşneşti, dozezi cafeaua şi să o pui în aparat. Ah, şi bineînţeles să o bei. De restul se ocupă gs3.

Espressor La Marzocco gs3, preţ la cerere, lamarzocco.com

 

Când tehnologia se întâlneşte cu arta

Atunci când e pornit, este un televizor - mai mult sau mai puţin obişnuit. De fapt e un televizor de ultimă generaţie care poate să îţi dea senzaţia că ai propriul cinematograf la tine acasă. Când e oprit însă, devine operă de artă, mai exact ecranul se transformă într-o pictură la alegere, perfect armonizată cu celelalte piese din casă.

Modelul The Frame de la Samsung este astfel o pânză, iar proprietarul este artistul care poate da viaţă unei noi opere în fiecare zi. Nu ai nevoie de un designer de interior pentru a-ţi redecora locuinţa o dată pe sezon sau chiar mai des. Poţi începe mereu cu o nouă pictură sau un nou desen pe care să îl proiectezi pe televizor. Ai de ales între 1.200 de opere „împrumutate“ de la instituţii de artă din toată lumea, de la tablouri clasice, la piese moderne şi fotografii actuale. Ba mai mult, îţi poţi pune chiar tu amprenta asupra lor cu o serie de filtre predefinite.

Şi, pentru a duce mai departe procesul de customizare, nu doar interiorul - opera de artă - se poate schimba, ci şi rama, Samsung oferind o varietate de margini magnetice în diferite culori.

Dar, dincolo de partea estetică a lucrurilor, The Frame este un televizor inteligent, care duce imaginea la rang de artă. Mai exact, rezoluţia Frame 4K asigură claritate şi luminozitate imaginii, iar tehnologia Samsung Quantum Dot oferă un volum de culoare de 100%, în timp ce tehnologia Dual LED creşte contrastul prin tonul optim al culorilor.

Televizor Samsung The Frame, preţ la cerere, magazine specializate

 

Muncă în joacă

Arată ca un laptop obişnuit. Poate ceva mai elegant dat fiind că are carcasa realizată dintr-o singură bucată de aluminiu, iar finisajele sunt negru mat. Sigla verde, fosforescentă, poate să te pună pe gânduri, dar numai pentru un moment. Razer Blade 15 este în aparenţă „doar“ un laptop. În realitate este un „monstru“ la suflet, o maşinărie în adevăratul sens al cuvântului, doar că este îmbrăcat în haine cuminţi.

Nu degeaba a fost numit cel mai mic laptop de gaming din lume. Forţa lui nu stă însă în mărime, ci vine din interior. Cu o diagonală de 15 inci, laptopul este disponibil în două variante - Base şi Advanced. Ambele sunt dotate cu un procesor Intel de cea mai nouă generaţie - a noua - şi cu placă video NVIDIA GeForce RTX (de la 2060 GPU la 2080 de GPU).

Modelul Base are un display Full HD de până la 144 Hz, pe când Advanced vine cu posibilitatea de a alege între un display de până la 240 Hz şi unul 4k OLED. În ambele cazuri, carcasa este realizată din aluminiu, astfel că este compactă şi rezistentă. Deşi are un „creier mare“, laptopul este foarte „fit“, mai exact are o grosime de numai 1,7 centimetri.

Deşi are toate caracteristicile necesare pentru a fi un laptop perfect de gaming, Razer Blade 15 poate fi folosit cu uşurinţă şi pentru munca de zi cu zi la birou.

Laptop Razer Blade 15, 240 Hz, 16.184 de lei, emag.ro

 

Oglindă oglinjoară, cine e cel mai fit din ţară?

Revista Time a numit-o „una dintre cele mai bune invenţii ale lui 2018“. Cotidianul american Wall Street Journal a spus că este „un aparat de fitness care îţi pune tot corpul la lucru şi care face de râs banda de alergat“. Vogue, biblia de căpătâi a pasionatelor de modă din toată lumea, i-a făcut şi ea un review. Concluzia? „Este device-ul menit să schimbe industria de wellness“.

Cu asemenea review-uri te aştepţi să ai în faţă un monstru. O maşinărie demnă de filmele SF, desprinsă poate din pelicule precum Mad Max. De fapt ai în faţa ochilor o oglindă. Nu, nu e o glumă. Şi nu, nu e o oglindă oarecare. Pare mai degrabă desprinsă din Albă ca Zăpada. Mai exact este o oglindă inteligentă, ce ţine loc de antrenor personal, de oră de cardio, de studio de yoga sau de ring de box.

De fapt, săptămânal există peste 70 de tipuri de clase live la care poţi participa doar aşezându-te în faţa oglinzii. Dacă însă programul nu se pliază însă pe cel al claselor, poţi lucra singur, oricând, la orice oră din zi şi din noapte.

Pe scurt, poţi discuta cu oglinda şi îi poţi spune ce îţi doreşti, iar ea îţi va personaliza antrenamentul, îl va monitoriza şi va urmări totodată ca obiectivele să fie îndeplinite.

„Când este oprită, este o oglindă normală. Când o porneşti însă, te vezi pe tine, îi vezi pe instructorul tău şi pe colegii de clasă (acolo unde este cazul) şi nu numai atât, poţi comunica cu ei prin intermediul sistemelor audio şi video. Tot ce îţi mai trebuie e o saltea de yoga şi poţi face antrenament oriunde la tine în casă.“ Aşa sună descrierea acestui device inteligent care pare inspirat de oglinda mamei vitrege a personajului Disney Albă ca Zăpada. Doar că tehnologia a dus oglinda la alt nivel. Există însă o asemănare între cele două: niciunul nu minte.

Sistem de fitness Mirror, preţ începând de la 1.495 de dolari, mirror.co