După Afaceri

Editorial După Afaceri Premium: Oamenii se împart în trei categorii - familişti, carierişti şi hedonişti. Cu ce catergorie vă identificaţi?

28 iun 2019 1635 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Întotdeauna am crezut că lumea, mai exact oamenii se împart – mai mult sau mai puţin - în trei categorii: familişti, carierişti şi hedonişti.

Cu siguranţă că fiecare dintre noi e – mai mult sau mai puţin – un mix de toate cele trei de mai sus. Doar că, de regulă, o singură caracteristică e predominantă.

Recent, presa internaţională a scris că Patrick Drahi, un miliardar originar din Maroc (ce are însă cetăţenie franceză, israeliană şi portugheză), a plătit 3,7 miliarde de dolari pentru casa de licitaţii Sotheby’s. Omul de afaceri, care e cunoscut pentru businessurile din telecom, a spus că e vorba de o investiţie personală (din averea proprie), e o investiţie pe termen lung făcută pentru sine şi familie. Un hedonist (la superlativ), m-am gândit eu.

În cazul meu, cei care mă cunosc o spun fără să se gândească de două ori. Iar eu o recunosc cu mâna pe inimă. Sunt hedonistă. Şi de multe ori am crezut că acest concept e sinonim cu egoismul. Între timp, mi-am dat seama că nu e aşa.

Vorbeam recent cu o prietenă care îmi spunea că pentru ea timpul dăruit celor din jur e de fapt cel mai important, fie că e vorba de fiul ei de nici 2 ani, de soţ sau de restul familiei. Timpul pentru ea a devenit un lux, un lux pe care nu şi-l permite de cele mai multe ori.

Dar apoi mi-am amintit că în urmă cu câţiva ani am cunoscut doi australieni (pe atunci unul avea 71 de ani şi celălalt 79 de ani). Nu erau miliardari, nici măcar milionari în euro. Dar erau portretul perfect al hedonistului. Îşi trăiau viaţa din plin, ştiind că timpul (al lor şi al tuturor de altfel) e limitat. Călătoreau cam 9 luni pe an (împreună sau separat) în jurul lumii, se bucurau de un pahar de vin seară de seară. Unul dintre ei – văduv – avea o parteneră de viaţă din Italia, cu circa 20 de ani mai tânără. Se vedeau cam o lună pe an într-un colţ de lume.

Ce mi-a rămas în minte după discuţiile noastre a fost că se declarau fericiţi. Şi spuneau că îşi pun mereu propria plăcere pe primul plan. Afirmau totodată că nu e vorba de egoism la mijloc, pentru că fericirea lor îi face fericiţi şi pe cei din jur. Sau aşa ar trebui.

Cristina Roşca este editor-şef După Afaceri Premium