După Afaceri

De ce călătoresc oamenii de afaceri? Răspund cei care au făcut zboruri la centrul NASA, au văzut 101 de ţări şi au mers legaţi de un avion

21 iul 2014 2138 afişări de Cristina Roşca, Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

DA Premium a stat de vorbă cu mai mulţi oameni de afaceri, încercând să afle ce-i determină să plece la drum. Răspunsurile primite au depăşit aşteptările.

Adrian Cioroianu, business development manager pentru compania Intel, este un pasionat al sporturilor extreme, de la paraşutism până la zboruri de simulare pentru astronauţi, la centrul NASA.

“Vacanţele sunt perioadele din an în care îmi potolesc setea de adrenalină”, spune Cioroianu, care la momentul acestei conversaţii abia se întorsese dintr-o vacanţă istovtoare la snowboarding, în Alpii Francezi.

“Dacă m-aţi fi întrebat acum câteva luni, făceam scufundări şi urmăream cum sunt hrăniţi rechinii. Şi apoi în ordine cronologică inversă, eram pe motocicletă pe circuite moto de viteză, în afara ţării, săream cu paraşuta (iar livretul meu de paraşutist consemnează 350 de salturi de la diferite înălţimi, cu diferite tipuri de paraşute, din diferite aeronave), apoi skateboarding şi … pe unele poate le-am uitat, iar altele cu siguranţă o să urmeze.”

Cioroianu spune că întotdeauna i-a plăcut să călătorească, aşă că a bifat toate continentele, mai puţin Antarctica, unde este nu foarte convins că vrea să meargă.

Cea mai frumoasă amintire face parte tot din categoria „adrenalină“. {i poate cea mai intensă experienţă a fost „ZERO Gravity Flight“ în SUA la Centrul NASA, Imponderabilitatea este o senzaţie de neuitat. Imaginaţi-vă un avion în picaj la 45 de grade şi eu înăuntru plutind aşa cum numai astronauţii o pot face. {i nu o dată, ci de 30 de ori câte 30 de secunde. 900 de secunde de adrenalină pură, emoţie şi bucurie. De viaţă.”

Gilda Lazăr, director de corporate affairs al companiei JTI de aproape 16 ani, este la rândul ei pasionată de călătorii şi a vizitat până acum 101 ţări. De altfel, a răspuns mailului nostru de undeva, dintr-o insulă în Filipine.

“Suntem, pur şi simplu, pasionaţi de călătorii. Eu am vizitat până acum 101 ţări şi teritorii independente, iar soţul meu (bancherul Dan Pascariu - n.red.), 104. Avem acasă o hartă mare, pe un perete, iar numărul piunezelor colorate care marchează locurile prin care am trecut creşte în fiecare an cu cel puţin patru”, spune Gilda Lazăr.

Dintre toate cele 101 ţări văzute, Italia este cea mai frumoasă, în opinia Gildei Lazăr.

"Am vizitat toate continentele, dar n-am ajuns încă la cei doi poli, în Fidji, Cuba sau Madagascar. Ţara favorită, în care nu poţi să te plictiseşti, pentru că ţi-ar trebui 370 de ani să vezi tot ce merită văzut (aşa am citit undeva), rămâne Italia."

Din experienţele de travel recente, Gilda Lazăr aminteşte de Transandean Express, o călătorie de 10 ore cu un tren special, pe platoul Anzilor, între Cuzco şi Lacul Titicaca, cu oprire la 4.318 m altitudine.

"Nu voi putea uita însă nici prima întâlnire cu Coloseumul din Roma, nici dimineţile cu lei din Masai Mara, în Kenya, sau templele din junglă de la graniţa dintre Mexic şi Guatemala, dar nici cel mai frumos răsărit de soare, pe platoul Jepilor, lângă Babele, în expediţia de la 14 ani", mai spune Gilda Lazăr.

Alessandro Amato, acţionarul grupului Sodo Migliori ce include magazinele Cellini, Paul&Shark, Gucci precum şi alte activităţi, este un aventurier care a văzut lumea din elicopter, de pe ATV sau motocicletă de teren, dar şi de pe un avion, da, de deasupra lui, unde era legat. Tot în vacanţe face şi scufundări şi merge în safari.

“Când merg în oraşele mari întotdeauna vizitez muzeele unde îmi place să admir operele de artă, fie că este vorba de picturi sau sculpturi. Sunt însă şi un turist aventurier, îmi place să fac scufundări, să merg cu ATV-ul sau cu motocicleta de teren atunci când se poate. Am făcut scufundări în Marea Roşie, în Marea Mediterană, în Caraibe, dar şi în Oceanul Atlantic, unde a fost de altfel foarte rece apa. Pe lista destinaţiilor următoare de scufundări se află insulele Galapagos”, spune Amato.

Care sunt momentele de care-şi aminteşte cu plăcere, dar un pic cu inima strânsă?

“Cred că o să aleg două amintiri, respectiv zborul cu elicopterul deasupra The Grand Canyon din SUA şi călătoria pe care am făcut-o legat deasupra unui avion de mici dimensiuni în timp ce acesta a survolat timp de cinci minute un orăşel britanic. Amândouă sunt experienţe palpitante, unice, ce trebuie încercate o dată în viaţă. A doua oară însă nu aş mai repeta-o pe niciuna, mai ales că nu-mi mai place să zbor”, mai spune Alessandro Amato.