Ceasuri & Bijuterii

Unde se dă ora exactă

16 apr 2018 356 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie
La finalul lunii trecute, micuţul oraş elveţian Basel a devenit timp de o săptămână centrul universului. Cei mai importanţi producători de bijuterii şi ceasuri din lume s-au prezentat la Basel pentru a da ora exactă în industria orologeriei. Mi-a rămas în minte o expresie pe care am auzit-o despre BaselWorld, şi anume că acest târg este pentru pasionaţii de complicaţii, pietre preţioase şi artizanat ce este pentru copii Disneyland.

Omega, Rolex, Tissot, Patek Philippe, Chopard sau Harry Winston sunt câteva dintre brandurile care nu mai au nevoie de nicio prezentare. Sunt nume care au pus, fiecare dintre ele, o cărămidă la fundaţia industriei luxului aşa cum o ştim noi astăzi. Şi an de an mai adaugă o piatră de temelie la această „construcţie“ a bunului-gust şi a răsfăţului de simţuri.

Şi tot an de an, fiecare dintre aceste branduri şi alte peste 1.000 vin să-şi prezinte cele mai noi inovaţii la târgul de la Basel, locul unde exponanţi din toată lumea se întâlnesc cu pasionaţii de pe tot globul. Pentru mulţi, acest eveniment care are o istorie de circa un secol dă tonul în industrie şi odată cu el începe primăvara. 

La BaselWorld, brandurile de top din toată lumea vin să expună piese demne de statutul de opere de artă când vine vorba despre bijuterii şi demne de o lucrare inginerească atunci când vine vorba despre ceasuri. Pietrele preţioase colorate şi strălucitoare, îmbrăţişate de metale reci şi impunătoare. Bijuterii cu un design clasic, uşor de asortat, dar şi piese statement, moderne şi rupte parcă din filme SF. Totul se poartă la BaselWorld. Când vine vorba de ceasuri, cu cât mai multe complicaţii, cu atât mai bine.

Cu ce noutăţi au venit marile branduri la ediţia din acest an a târgului?

Blancpain, o orologerie fondată în Elveţia acum aproape 300 de ani, prezintă Villeret Quantième Complet GMT, un ceas elegant, cu design clasic. Villeret este colecţia tradiţională a casei, iar din 2002 ceasurile au fost completate cu o nouă complicaţie - calendarul GMT în forma lui completă. Astfel, pe cadran, în partea de sus, sunt disponibile luna şi ziua din săptămână, în două ferestre clasice. Data este prezentată înspre exteriorul cadranului şi este indicată printr-o limbă de culoare albastră. Au fost păstrate însă numeralele romane, un simbol al acestei colecţii.

Tot cu un ceas clasic, deşi cu ceva accente de modernism, a venit şi Frédérique Constant, o orologerie care combină artizanatul caracteristic orologeriilor elveţiene cu elementele practice şi funcţionale ale unui smartwatch. În 2018 ceasurile inteligente nu mai sunt de mult doar apanajul unor nume din industria tehnologiei precum Apple sau Samsung. Într-o lume unde ora este disponibilă la telefon, la laptop, chiar şi pe brăţara de fitness, ceasul clasic nu mai este doar un instrument cu funcţie simplă - măsurarea timpului. Este o bijuterie, un obiect statement care vorbeşte despre statut, dar şi despre pasiune. Pe de altă parte, şi orologeriile trebuie să ţină pasul cu timpul şi vremurile arată că tehnologia a devenit indispensabilă din viaţa de zi cu zi. Aşa că marile orologerii elveţiene, cu sute de ani de istorie în spate, şi-au invitat artizanii să îmbrăţiseze cele mai noi trenduri. Astfel că orologeria Hublot a decis să lanseze un smartwatch dedicat ediţiei din 2018 a Fifa World Cup. Prezentat ca o extensie a gamei Big Bang, acest smartwatch inteligent va fi purtat de arbitrii competiţiei. Ceasul, deşi realizat în ediţie limitată de doar 2.018 piese, va fi disponibil şi pentru publicul larg. Smartwatch-ul Hublot va anunţa meciurile cu 15 minute înainte ca acestea să înceapă şi va trimite update-uri purtătorului cu privire la cartonaşele roşii sau galbene, la schimbările de jucători sau golurile marcate.

Există însă şi orologerii care, cel puţin momentan, rămân în sfera clasicului, a artizanatului, iar Patek Philippe este una dintre ele. Fondată în 1851, această casă este cunoscută pentru unele dintre cele mai complicate ceasuri. Pentru că în industria orologeră, cu cât mai multe complicaţii, cu atât mai bine.